Maliye Bakanlığı, AB'nin Vergileme Faslının Acılmasının On Koşulu Olarak Turkiye'nin Onune Getirdiği Alkollu İckilerde "Alkol Derecesine Gore Vergileme"de "İyi Niyet İndirimi"ne Hazırlanıyor.
Maliye Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin (AB) vergileme faslının acılmasının on koşulu olarak Turkiye'nin onune getirdiği alkollu ickilerde “alkol derecesine gore vergileme”de “iyi niyet indirimi”ne hazırlanıyor.
Maliye Bakanlığı burokratları, alkollu ickilerde asgari ozel tuketim vergisi (OTV) tutarlarını yeniden belirleyen yeni vergileme rejimi icin bir taslak hazırladı.
Taslakta, alkol derecesine gore vergilemenin ilk adımı olarak, ozel tuketim vergisi tutarları arasındaki marj daraltılıyor.
Bu cercevede, alkol derecesi yuksek olan viskideki asgari maktu ozel tuketim vergisi miktarı icerdiği alkolun her 1 litresi icin 70,92 YTL'den 60 YTL'ye duşuruluyor. Alkol derecesi daha duşuk olan cin ve votkada halen icerdiği alkolun her 1 litresi icin 41,42 YTL olan asgari maktu vergi ise 45 YTL'ye cıkarılıyor.
RAKI, OZEL DURUMUNU KORUYOR
Yeni duzenlemede, AB ile Turkiye arasında en fazla anlaşmazlık konusu olan ve AB'nin “vergilerle korunuyor” suclamasında bulunduğu rakının vergisine ise dokunulmuyor.
Taslakta, rakı uzerindeki asgari maktu OTV, şimdi olduğu gibi icerdiği alkolun her 1 litresi icin 35,84 YTL'de bırakılıyor.
Aynı şekilde asgari maktu vergisi 1,75 YTL olan taze uzum şarabı ile 11,21 YTL asgari maktu vergi uygulanan kopuklu şaraplarda da herhangi bir vergi değişikliğine gidilmiyor.
Turkiye, vergileme rejiminde rakıya Yunanlıların Uzo'sunda olduğu gibi ozel statu verilmesinde ısrar ediyor.
FASIL ACILSIN, TEKRAR BAKALIM
Bu arada Maliye burokratlarının taslak calışmasıyla ilgili son kararı siyasi irade verecek.
Hukumetin de benimsemesi halinde, alkollu ickilerdeki vergi değişikliği bir Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulacak.
Tam uyelik goruşmelerinde vergi faslının acılması icin “alkollu ickilerde alkol derecesine gore vergileme ve Tutun Fonu'nun kaldırılması”nı on koşul olarak masaya getiren AB tarafından da, vergilemeye ilişkin muzakerelerin başlatılması istenecek.
Turkiye, Tutun Fonu'nun kaldırılmasına ise sıcak bakmıyor. Gerek Maliye ve Tarım bakanlıkları, gerekse Tutun ve Alkollu Urun Piyasası Duzenleme Kurumu (TAPDK), Tutun Fonu'nun Turk tutun ureticisi acısından buyuk oneme sahip olduğunu belirtiyor. Turkiye, mevcut şartlarda Tutun Fonu'nun kaldırılmasının mumkun olmadığını ifade ediyor. AB tarafının da Turkiye'nin bu konudaki muhalefetine daha olumlu yaklaştığı belirtiliyor.
Ekonomi yonetimi, vergi faslının acılmasının ardından, muzakerelerin durumuna gore ileride alkollu ickilerle ilgili ikinci bir vergi duzenlemesine gidilebileceğine de işaret ediyor.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan bir Maliye yetkilisi, alkollu ickilerdeki vergileme konusunda orta yol arayışında olduklarını vurgulayarak, şunları soyledi:
“Turkiye, alkollu ickilerle ilgili olarak AB'ye bu yıl icinde bir vergi değişikliğine gidileceği sozunu vermişti. Bu cercevede biz de, bir taslak calışması yaptık. Burada, duşuk ve yuksek alkol dereceli ickiler arasındaki vergi marjını daraltmayı hedefledik. Yuksek vergilerde bir adım geri attık. Duşuk vergilerde de 1 adım ileri gittik. Rakı ve şaraba ise dokunmadık. Taslak calışması, tamamen bir iyi niyet gostergesi.
Tabii bu konu, siyasi bir değerlendirmeyi de gerektiriyor. Bunu da hukumet yapacak. Soz konusu calışmayla ilgili nihai kararı da zaten siyasi irade verecek.”
haberler.com
Alkollu iceceklerde vergiler değişiyor
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Alkollu iceceklerde vergiler değişiyor