Başbakan Erdoğan'la goruşen ABD Başkanı Obama, "Erdoğan'ın liderliğinden cok etkilenmiştim" dedi.
Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, Başbakınlık Merkez Bina'daki goruşmenin ardından Başbakan Erdoğan'ın makam odasında birer acıklama yaptı.
İlk sozu alan Başbakan Erdoğan şoyle konuştu:
''Bolgesel konuları değerlendirme imkanımız oldu, Afganistan, Irak, Orta Doğu gibi. Ve tum bunları goruşmenin yanında geleceğe yonelik, enerjiye yonelik, enerji konusu uzerinde de durduk.
NATO'daki son gelişmeleri değerlendirme fırsatı da bulduk. İnanıyorum ki terore karşı ortak mucadelemiz bundan sonra da aynı kararlılık, aynı dayanışma icerisinde devam edecek. Ben kendilerinin ozellikle ulkemize gostermiş oldukları bu sıcak ilgi sebebiyle cok cok teşekkur ediyorum.''
OBAMA: LİDERLİĞİNDEN COK ETKİLENMİŞTİM
ABD Başkanı Barack Obama, konuşmasına Cumhurbaşkanı Abdullah Gul, TBMM Başkanı Koksal Toptan ve Turk Hukumeti'ne ''olağanustu konukseverlik'' icin ''teşekkur'' ederek başladı.
Başbakan Erdoğan'ı gecen hafta Londra'da yapılan G-20 Zirvesi'nde yakından tanıma fırsatı bulduğunu belirten Obama, şoyle devam etti:
''Liderliğinden cok etkilenmiştim. Ve konuşmamızın, goruşmemizin cok mukemmel bir ozetini verdi. Daha da cok etkilendim. Konuşmamda ziyaretim boyunca soylediğim şeyi tekrarlamak istiyorum; Turkiye'nin ABD'nin kritik stratejik bir ortağı olduğunu duşunuyorum. Sadece terorle mucadelede değil...
Her iki ulkenin, inanıyorum ki bolgenin ve tum dunyanın refahına yol acacak ekonomik kulturel ve siyasi bağlarını geliştirmekle de ilişkilerimizin boyle olduğunu duşunuyorum.''
GORUŞMEDE NELER KONUŞULDU?
Erdoğan ile Obama arasında yapılan goruşmede, Ortadoğu, PKK teroru, NATO konusu, ikili ilişkiler ve ekonomi konularının ele alındığı oğrenildi.
Alınan bilgiye gore, Obama, ''Turkiye, İsrail ve Suriye arasında suren barış goruşmelerini yakından takip ettiğini ve bu cabaların devam etmesinin Ortadoğu barışı icin cok faydalı olacağını'' soylediği bildirildi.
NATO'da işbirliğinin cok onemli olduğuna işaret eden Obama, Turkiye'nin NATO'ya buyuk katkıları olduğunu dile getirdi.
Obama, Turkiye-Ermenistan, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin gundeme geldiği goruşmede, ayrıca PKK teror orgutu konusundaki duşuncelerini de yineledi. Teror orgutunun bitirilmesi konusundaki kararlılıklarının devam ettiğini dile getiren Obama, iki ulke arasındaki ekonomik işbirliğinin artırılması konusunda karşılıklı olarak daha fazla caba sarfetmenin gerekliliği uzerinde durdu.
ABD Başkanı Obama, NATO konusunda ABD'nin garantorluğunde cozulen genel sekreterlikle ilgili verilen sozlerin gercekleşmesi konusunda kişisel olarak bunun uzerinde durduğunu ve gercekleşmesi icin de ozel olarak caba sarf edeceğini belirtti.