Obama Meclis Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Hidayet Turkoğlu ve Mehmet Okur'u ilgiyle izlediğini ifade etti.
ABD Başkanı Obama TBMM'de yaptığı konuşmada, ulkesinin İslam diniyle savaşmadığını soyledi.
ABD Başkanı Barack Obama, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine 26 dakika sureyle hitap etti.
Obama, Meclis'te konuşma yaptığı icin gurur duyduğunu belirterek, "ABD Başkanı sıfatıyla yaptığım ilk ulke ziyareti Turkiye. Daha once AB zirvesi ve NATO zirvesine gittim. Bana "Turkiye ziyaretini mesaj verip vermemek icin yapıp yapmadığımı" sordular. Buna cevabım evet. Turkiye, ABD'nin onemli bir muttefikidir ve Avrupa'nın onemli bir parcasıdır. Turkiye ve ABD birlikte calışmalı" diye konuştu.
"ATATURK'UN MİRASI LAİK CUMHURİYET"
Turkiye'nun kurucusu Ataturk'un mezarını ziyaretinden cok etkilendiğini ifade eden Barack Obama, "Kendisi adına inşa edilmiş bu anıttan cok etkilendim. Kendisinin bıraktığı en buyuk miras, laik demokrasidir ve bu meclis de bunun gostergesidir. Tabii ki, bu gunlere kolay ulaşılmadı. 1. Dunya Savaşı'nın sonunda, Turkiye kendisine farklı bir gelecek inşa etti.
Bir cumhuriyet kurdu ve dunyanın saygısını kazandı. Bunu kendisi başardı, hicbir bicimde dış gucler tarafından empoze edilmedi. Benim ulkemin demokrasisinin de bir hikayesi var tabii. Bizim kurucumuz da George Washington'dur. Biz de kendisine bir anıt yaptırdık. Beyaz Saray'ın penceresinden her gun goruyorum. Bizim yardımımıza koşanlar arasında Osmanlı Sultanı Abdulmecit bize bir mermer plato gonderdi. İnşaata yardım etmek icin. 150 yıl gecti aradan ve dostuluğumuz guclendi" dedi.

"MEHMET OKUR VE HİDAYET'İ İZLİYORUM"
ABD ve Turkiye'nin Kore'den Kosova'ya, Somali'den Bosna'ya kadar pek cok yerde birlikte mucadele ettiğini belirten Obama, "Halklarımız arasındaki bağlar da derinleşti. Bir basketbolveser olarak Hidayet Turkoğlu ve Mehmet Okur'u gururla izliyorum" ifadelerini kullandı.
Ulkesinin, Turkiye'nin Avrupa Birliği uyeliğini desteklediğini soyleyen Obama, "Turkiye'nin reformlarını dunya saygıyla izliyor. Ancak Heybeliada Ruhban Okulu'nun acılması AB icin daha guclu bir sinyal olacaktır" dedi.
"Gecmişimizle yuzleşmeyi oğrenmemiz gerekiyor" diyen Obama, "Bizim ulkemizin de ayrımcılık gecmişi var. Her ulke gecmişilyle barışmalıdır. 1915 olaylarının cozumu Ermenistan ve Turkiye tarafından cozulmeli. Bu anlamda Ermenistan ve Turkiye sorunlarını kendisi cozecektir. Bu Meclis 1915 olaylarını konuşmalı" diye konuştu.
"MUSLUMAN BİR AİLEDEN GELİYORUM"
Obama, Turkiye'nin terorle mucadelede guclu bir ortak olduğunu ifade ederek, "ABD hicbir zaman İslam diniyle savaşta değildir. İslam inancına olan saygımızı gostermeliyiz. ABD'deki pek cok ailede Musluman var. Bunu biliyorum cunku ben de Musluman bir aileden geliyorum" dedi.