1- Verim:
Benzinli ve Dizel araclarda yakıt yakılarak piston itilir, krank milinde duzlemdeki hareket doner harekete cevrilir, şanzımanda tork katlanır ve tork/hız dengesi sağlanr, diferansiyelde tekerleklere guc dağıtılır ve araba hareket eder. Bu işlem sırasında benzin yanarken 2/3 yada 70%~ oranında enerji ısı ve ses olarak motordan atılır. Bu %30'luk gucun 20% kadarı aktarma organlarında tekerlere aktarılana kadar ısı, surtunme ve parcaların ağırlığı sebebiyle kaybolur. Yani kısaca benzinli ve dizel motordan elde ettiğimiz verim 1/4 yada %25'dir. Koyduğumuz 100TL'lik yakıtın 75TL'lik kısmı egzozdan oylece dışarı gitmektedir ve doğaya zarar vermektedir.
Elektrikli arabalarda pilden yola aktarılan enerjinin verimi %70 - %80 civarındadır. Pile koyduğumuz 50 KW enerjinin 40 KW kadarını yola aktarabiliyoruz. Şanzıman'a gerek duyulmadığından ve motor kucuk olduğundan konumlandırma tekerleklere daha yakından yapılabilir. Bu sayede verim daha fazla olacaktır.
Kazanan: Elektrikli Otomobiller
2- Isı:
Benzinli ve Dizel araclarda benzin yakılınca ortaya cıkan 2/3'luk ısının motordan atılması gereklidir. Aksi taktirde motor eriyecektir. Bunun sağlanabilmesi icin radyatorler gereklidir. Buda surtunme kuvvetini arttırarak yakıt tuketimini arttıracaktır.
Elektrikli Arabalarda surtunme cok cok az olduğundan motorun calışmasını etkileyecek ısı oluşmuyor. Pillerde ise cok basit cozumlerle soğutma sağlanabiliyor. Ancak cok cok guclu elektrikli arabalarda(730HP gucundeki Tesla P100D gibi) cok kucuk radyatorler bulunmaktadır.
Kazanan: Elektrikli Otomobiller
3- Calışma Koşulları:
Benzinli ve Dizel araclar ozellikle tank veya zırhlı araclar gibi cephede veya zorlu koşullarda kullanılan araclarda fosil yakıtla calışan motorlar daha avantajı olacaktır.
Elektrikli arabalar sınırlı sıcaklık ve koşullarda calışabiliyor. Cok sıcakta pillerin kimyasal yapısı bozulduğundan patlama riski ile karşı karşıya kalınıyor. Cok soğukta ise elektronlar donarak pildeki enerji kullanılamıyor.
Kazanan: Benzinli ve Dizel Otomobiller
4- Ağırlık:
Benzinli ve Dizel araclarda ağırlık coğunlukla aktarma organlarında olduğundan arabanın hareket ettirilmesi daha zordur. Ancak elektrikli arabalarda pilin yarattığı ağırlık fosil yakıtlı araclarla karşılaştırıldığında daha fazla ancak elektrikli otomobillerde aktarma organları az olduğu icin ağırlığı daha az etkiliyor
Kazanan: Belirsiz. Her ikisinin kendine gore avantajı var. Siz karar verin
5- Tork:
Benzinli ve Dizel araclar belirli devirlerde belirli tork verebilirler. Tork ve devir dişli boyutları değiştirilerek gerekli tork ve devir sağlanır. 1.viteste kalkış icin yuksek tork gereklidir. 1. Vites torku katlar ancak hızdan kaybedilir. Fizik derslerinde oğrendiğimiz makaralar gibi; Kuvvetten kazanc varsa yoldan kayıp vardır, yoldan kazanc varsa kuvvetten kayıp vardır. 2 Kat kuvvet kazancı icin 2 kat yoldan kayıp vermek gerekir. Basit bit fizik prensibidir.
Elektrikli arabalarda ise her devirde en yuksek tork uretilir. Elektrikli arabalarda 0 devirden itibaren cıkabileceğiniz en yuksek devire kadar torkunuz hic duşmez ve araba her zaman en yuksek torku uretir.
Burada standart bir benzinli motorun Devir/Guc-Tork şemasını gormekteyiz. Motor 900 devirden başlayıp devirlendikce tork ve beygir artıyor ve belirli bir noktadan sonra duşuyor.
Burda tipik elektrikli motorun Devir/Guc-Tork şemasını gormekteyiz. Beygir devir arttıkca artarken tork her zaman en yuksek seviyede seyreder. Spor arabalarda yuksek hızlanma, tırlarda ağır yukleri daha kolay ceker.
Kazanan: Elektrikli Otomobiller.
6- Dayanıklılık:
Benzinli ve Dizel motorlar bircok parcaya sahiptir ve bakıma ihtiyac duyarlar. Bakımları yapıldığı surece motor uzun yıllar dayanacaktır.
Elektrikli arabalarda ise motor parcaları azdır ve surtunme cok az olduğundan bozulma ihtimalleri cok duşuktur. Ancak Li-Ion piller sadece 3-4 sene verimliliğini koruyabilmektedir ve bu sureden sonra duşmeye devam edecektir.
Kazanan: Belirsiz.
7- Ses:
Benzinli ve Dizel motorlarda bircok parca bulunmaktadır ve yakıt yakılarak enerji ortaya cıktığından motordan cok fazla ses cıkar. Gurultu kirliliğine sebep olur.
Elektrikli arabalarda surtunme az olduğundan ve elektrikle hareket sağlandığından ses cok az olacaktır.
Kazanan: Elektrikli Otomobiller
8- Menzil:
Benzinli ve Dizel araclar yakıtı depolarında taşırlar ve yaklaşık 700-800 km yol yapabilmektedirler. Benzin bittiğinde 5 dakikada yeniden doldurulabilmekte.
Elektrikli araclarda ise en fazla 400-500 km menzil mumkun olabilmektedir cunku pil teknolojisi hala yetersiz kalmaktadır. Yeniden doldurmak en az 1 saat surmektedir.
Kazanan: Benzinli ve Dizel Araclar.
9- Denge:
Benzinli ve Dizel otomobillerde ağırlık merkezini ayarlamak zordur. Bir binek otomobilin deposunu doldurmak arabaya 50 kilo ekleyecektir. Bu yakıt kullanıldıkca arabanın ağırlık merkezi değişecektir. Bu yuzden benzinli otomobilleri tasarlamak daha zordur. Denge parcaların orantısız ağırlıkları nedeniyle daha zor sağlanmaktadır.
Elektrikli otomobillerde ise pil ve motorlar aşağı kısma yerleştirilir. Piller ağır olduğu icin ağırlık merkezi aşağı iner ve araba daha dengeli hale gelir.
Kazanan: Elektrikli Otomobiller
10- Maliyet:
Benzinli ve Dizel otomobil edinmek daha ucuzdur(Ulkemizde olmasada...). Ancak bakımları ve yakıtı maliyetlidir.
Elektrikli Otomobilleri edinmek pahalıdır ancak bakım ve elektriği cok ucuza temin edilebilmektedir. Ayrıca rejeratif fren sayesinde disk frenlerin omru uzuyor.
Kazanan: Belirsiz. Her gecen yıl elektrikli arabaların en pahalı parcası olan pillerin maliyeti dahada ucuzlamaktadır. Yakın gelecekte kazanan Elektrikli Otomobiller olacaktır.
11- İc Hacim:
Benzinli ve Dizel otomobillerde motor,şanzıman ve diğer parcalar cok yer tutmaktadır. Bu nedenle kullanılabilir alan azalır.
Elektrikli otomobillerde piller ve motor alt tarafa konumlandırılabildiği icin hem on hem arkada yer kazanılabilmektedir.
Kazanan: Elektrikli Otomobiller.
12- Tepki Suresi
Benzinli ve Dizel motorlarda gaza basıldığında motora hava cekilir, benzin ve hava sıkıştırılıp yakılır. Arabanın gaza basılıp hareket etmesine kadar onlarca aşama gecer ve bu yuzden arac hemen tepki veremez
Elektrikli otomobillerde hem parca sayısının azlığı hemde gucun direk arabayı hareket ettirebilmesi sayesinde arac hemen kalkış yapabilir ve gerektiğinde cok hızlı tepki verebilir
Kazanan: Elektrikli Otomobiller.
Bircok alanda elektrikli otomobiller daha avantajlı olsada benzinli otomobillerin menzil ve dolum suresinin kısa olması hala cazip yapıyor. İlk alım fiyatı elektrikli otomobillerde daha pahalı olması, insanların benzinli otomobilden aldığı haz ve şarj istasyonlarının azlığı insanları elektrikli otomobillerden bir adım daha uzaklaştırıyor. Ancak yakın gelecekte elektrikli otomobiller yaygınlaşacak ve benzinli otomobil cağı bir gun sona erecek. Siz ne duşunuyorsunuz. Sorularınızı belirtmekten cekinmeyin
