Diferansiyel kısaca araclarımızın virajlarda teker donuş hızını ayarlayan, tekerlerin farklı hızlarda birbirinden bağımsız donmesini sağlayan dişliler grubu diyebiliriz. Diferansiyel tum araclarda vardır, eğer olmasaydı zaten araclarımız tek bir noktaya doğru donemezdi. Aslında cok zekice tasarlanmıştır.






Calışma mantığı kısaca şu şekildedir;

Şanzımandan gelen gucu ayna dişliden pinyon dişliler sayesinde akslara iletir.




Dişliler arasında ozel bir dişli yağı bulunur. Yağsız kalması veya su ile temas etmesi, nem en buyuk duşmanıdır. Araclarımızda ozellikle belirli bir km gittikten sonra yani icerideki yağ akışkanlaşmaya başladıktan sonra vınlama vb sesler cıkıyor ise zaman kaybetmeden fazla kilometre yapmadan mutlaka diferansiyel kontrol edilmelidir. Yoksa dişliler cabuk aşınır ve hem masraflı hemde işciliği zordur. Değişimi sırasında akslarda sokulmesi gerektiği icin aks kecelerinden de yağ kacırma riski vardır.

Sistemin dezavantajı ise tekerlerden birisi boşa donduğunde yani camurda yahut buzlu zeminde patinaja duştuğunuzde tum torku o lastiğe verdiği icin diğer tutunan lastiğe guc gitmediğinden bunun sonucunda kilitli diferansiyel uretilmiştir. Ozellikle arazi araclarında bu olumsuzluğu onlemek adına boşta donen tekerin gucunden kısarak diğer lastiğe aktarımı sağlanır. Bu kilitleme işlemini kavrama ile yapar. Tıpkı debriyaj balatası gibi sıkıp bırakarak guc dağılıma yardımcı olur.