Merhaba arkadaşlar;

CVT şanzıman benimde şuan aracımda kullandığım konfor ve yakıt ekonomisi odaklı, maliyetsiz bir şanzıman turudur.

Kısaca calışma mantığını ele alırsak 2 adet kasnak birbirlerine bir kayış vasıtası ile bağlı, kasnakların genişleyip daralması hıza gore kayışın şekil almasıdır. Yapıyı aslında bisiklet vitesleri gibi duşunebilirsiniz. Benim en sevdiğim şanzıman turlerindendir. Cunku hem tam otomatik konforuna sahip olurken, tam otomatiklerde yaşanan performans kaybı ve yakıt sarfiyat fazlalığına maruz kalmıyorsunuz.




CVT şanzımanlar da vites gecişi yoktur. CVT (Continuously Variable Transmission) adından da anlaşılacağı gibi "surekli değişken oranlı şanzıman" anlamına gelir ve vites gecişi diye bir şey soz konusu değildir. Aracın kalkışından son hızına kadar surekli ve kesintisiz guc aktarımı sağlayabilmektedir. Motor devrini surucunun ihtiyacına gore ayarlar. Orneğin dip gaz yaptığınızda devir 5500 - 6000 devir aralığında sabit tutarak surekli hızlanma sağlar.

Devamlı cevrim oranına sahiptir, daha yumuşak suruş ve motorun optimum durumda calışmasına olanak sağlar. Tork limiti olmadığı icin sonsuz değişkenli ismi buradan gelmektedir. Boylece tıpkı benim aracımda olduğu gibi 1.2 motor bir arac ile 100 km/s hızda ilerler iken motor devri 1900 devirlerde gidebilirsiniz.

Kayış yapısı oldukca sağlam olan kevlar karbon-celik malzemeden yapılmıştır. Bazı marka araclarda suni vites değişimi ve direksiyonda kulakcıklar vardır. Aslında siz vites secimi yaparken sadece kayışı belirli bir alanda (kasnak capında) tutmuş olursunuz.




CVT şanzımanın avatajları oldukca fazladır;

- Vites gecişi olmadığı icin konfordur.
- Motorun gucunu (torkunu) kesintisiz aktarım yapabilir, bu nedenle performans kaybı yaşanmaz.
- Yakıt ekonomisine de bu sayede katkısı vardır.
- Baskı balata maliyeti yoktur.
- Debriyaj sistemi olmadığı icin mekatronik, aktuator gibi yarı otomatik aracların zamanla bozulan motor parcaları yoktur.
- Bakım maliyeti ortalama 80 bin km de bir yağ değişimidir.
- Yokuşlarda geriye kacırma yapmaz.
- Ani gaz tepkilerine hızlı bir şekilde cevap verir.
- Yuksek hızlarda duşuk motor devri cevirdiği icin ozellikle uzun yolda motor sesi az olur.

Dezavantajları;

- Şanzıman yağı nispeten pahalı diyebiliriz.
- Bazı araclar yazılımdan kaynaklı ozellikle dip gaz da devir oynaması yapabiliyor ama bu şanzımanın sucu değil markanın yazılım problemdir.
- Vites gecişi olmadığı icin sabit bir devir ile ilerliyorsunuz bu da size sanki arac hızlanmıyor hissi veriyor, ozellikle ilk defa kullanan kişiler debriyajın ayrılıp yuksek devir ile tekrar birleştiğinde ki o ani torku ( koltuğa yapıştırma hissi) alamadığı icin arac olduğundan cok daha yavaş hızlanıyor gibi hissedebiliyor.