1) Viskozite
Viskozite kısaca motor yağının akışkanlığıdır. Bu akışkanlık numaralar ile ifade edilmiştir. Hepimizin duyduğu 0w20, 5w30, 5w40 gibi ifadeler motor yağının belirli sıcaklıklarda gosterdiği akışkanlık değerleridir.
Bu rakamların neyi ifade ettiğini kısaca şoyle acıklayabiliriz;
5w30 ifadesindeki 5 değeri "0" santigrat derecedeki sıcaklıkta yağın akışkanlığı, yani kış hava koşullarındaki akışkanlığıdır. Bu nedenle 5 rakamından sonra "W" harfi gelir. Yani "Winter" demektir.
30 rakamı ise "100" santigrat derecedeki akışkanlığı, yani yaz hava koşullarındaki akışkanlığıdır.
2) Yağ Ozellikleri (Spesifikasyonlar, Onaylar)
Yağların ozellikleri belirlenirken belirli testlerden (dunya capında standartlaşmış) gecer ve onay alırlar. Bu testlere gore otomobil ureticileri kendi urettikleri motorlar icin belirli kriterlerde yağların kullanılabileceğini belirtir.
Yağların uzerindeki harflere bakarsanız aşağıdaki gibi harfler gorursunuz.
ACEA (Avrupa standartlarına gore yapılan testler)
API ( Amerikan Petrol Enstitusu)
MB-Approval 229.51 (Mercedes-Benz firmasının kendi testleri)
Gorduğunuz gibi birden cok test vardır. Bu testlerden hangilerinin gecerli olduğu yağları kullanabileceğinizi otomobil ureticileri mutlaka kullanım kılavuzlarında belirtirler.
3) İklim Koşulları
Aracımızı kullandığımız iklim koşulları da motor yağı seciminde onemlidir. Aynı marka model bir arac icin her bolgede aynı yağı kullanmamalıyız. Orneğin akdeniz iklimi hakim bir bolgede kış ayı cok soğuk gecmediğinden ve yılın buyuk bir bolumu sıcak hava etkin olduğundan dolayı bir numara kalın yağ kullanmak motor omru icin faydalı olacaktır. Aynı şekilde Erzurum gibi kış koşullarının daha cok hakim olduğu bolgelerde ise ince bir yağ tercih edilmedir.
Motor aşınmaların en buyuk oranı soğuk motor yani ilk marş sırasında oluşur. Motor yağının tum motora nufuz etmesi ve akışkan olması lazımdır ki motor duzgun bir şekilde yağlanabilsin. Eğer Erzurum gibi bir bolgede kalın bir yağ secimi yapılır ise soğukta katılaşan yağın motorun ısınıp yağı akışkan hale getirip her bolgeye nufus etmesine kadar gecen surede motorunuz aşınmaya devam eder.
Tam tersi sıcak bir iklimde akışkan olan yağ icin boyle bu oran cok daha azdır. Fakat sıcak bolgede de fazla ısıdan dolayı ( hem motor ic ısısı hemde ortam sıcaklığından dolayı ) yağ aşırı incelir ve artık motor bloğu, piston, silindirlerde tutunamadan akar. Bu durumda yine motor gerekli yağlamayı sağlayamadığı icin aşınmalar hızlanır.
Bu durumlar motor yağ secimi yapılırken yine mutlaka kullanım kılavuzuna bakmanız ve ureticinin ongorduğu aralıklar dahilinde motor yağı secimi yapmanız gerekmektedir.
Bu 3 ana maddeye dikkat ederek motor yağ secimi yaparsak motorumuzun omrunu ve performansını korumuş oluruz. Aynı zamanda yakıt tasarrufuna da katkıda bulunmuş oluruz.
Dosya Ekleri
