Arkadaşlar Merhaba;

Elimden geldiğince bu konuyu acıklamaya calışacağım ve diğer teknik konularda da bilgilendirme konuları acmaya calışacağım.

Motorun yağ yakma sebeplerini kısaca maddeler isek;

1) Fazla Yağ : Motorunuza olması gerekenden fazla yağ koyulmuş ise iceride oluşan basınc sebebi ile fazla yağı motor dışarı atmak isteyecektir. Bunu pistonlarda bulunan segmanlardan yanma odasına kacırarak yağ yakma olayı şeklinde veya kecelerden ( contalardan) motor bloğu dışına sızıntı şekilde yağ kacakları oluşturarak atmak isteyecektir.

Yağınızın seviyesine en azından ayda 1 kere kontrol etmenizi tavsiye ederim. Yağ kontrolu sırasında arac duz bir zeminde ve motor soğuk olmalıdır. Kendiniz yağ cubuğunu cekerek cok kolay bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Yağ cubuğundaki seviye aşağıdaki gibi olmalıdır.

Not: Aracınızda hangi viskozite de yağ var ise eksilen yağ yerine aynı viskoziteli yağ eklenmelidir. Orneğin aracınız 5w30 yağ var ve yağın eksildiğini gorurseniz 5w40 veya 0w30 gibi farklı viskoziteli yağ eklemesi yapmayın. Mumkun ise aynı markası bile aynı olmalıdır, cunku aynı viskozite'ye sahip yağlar arasında farklı sıcaklıklarda farklı akışkanlık değerleri vardır.




2) Yanma Odasına Yağ Sızması :

Motorumuzun yağ yaktığını en kolay anlama yontemi ilk calıştırmada egzozdan mavi duman atmasıdır. Yanma odasına yağ sızması genelde 2 şekilde olur. Piston uzerinde bulunan yağ segmanlarının aşınması ve gomleklerin cizilmesi sonucunda motor yağı yanma odasına gecer. Bu yağ yanarak egzozdan dışarı atılırken mavi renk duman şeklinde cıkar.




3) Yanlış Yağ Kullanımı :

Yukarıda bahsettiğim uzere yanma odasına yağ kacması sonucu motorun yağ yaktığını fark ederseniz, yani egzozunuzdan mavi duman cıkıyor ise oncelikle aracınıza hangi yağı konulduğuna bakınız. Eğer olması gerekenden ince bir yağ koyulmuş ise bu segmanlardan yağ yanma odasına gecerek yak eksilmesine neden olabilir. Eğer aracınızın km'si yuksek ise yine ince yağlar yağ eksilmesine neden olabilir. Bu durumda ilk yapılması gereken bir ust seviye kalın yağa geciş yapılmasıdır.

Orneğin; aracınıza 0w30 yağ koymuşsanız 5w30 yada 5w40 yağ koyabilirsiniz. Yağın kalınlaşması demek aracınızın piston, silindir ve segmanlarındaki aşınmaların sonucunda oluşan boşlukları yağ molekulleri ile doldurması sonucunda yağ eksilmesini onlemesiyle olur. Tabi ki bu cercevede hangi yağı koyacağınıza mutlaka kullanım kılavuzundan bakarak belirtilen aralıklar dahilinde olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca yağ secimi yapılırken aracı kullandığınız konumun mevsimsel ozellikleri de dikkate alınmalıdır. Aynı arac icin akdeniz iklimde bi ust seviye kalın yağ secimi yapılması gerekir iken karasal soğuk iklimin hakim olduğu bolgelerde bi alt seviye ince yağ secimi yapmak doğru olacaktır. Soğuk iklimde ince yağ secilmesi motordaki bu aşınmaları en aza indirmek icindir. Sıcak iklimde bir ust seviye kalın yağ secilmesi ise yağın cok ısınıp ic sıcaklığının motora zarar vermesini onlemek icindir.




4) Kacaklar :

Aracınız yağ eksiltiyor ve sebebini oğrenmek istiyorsanız oncelikle aracın motor bolumune dıştan kendiniz gozle kontrol ederek zaten gorebilirsiniz. Eğer bloğunuzda yağlanma mevcut ise ilk olarak hangi yağı koyduğunuzu kontrol edin. Eğer ki ince yağ konulmuş ise bir ust seviye kalın yağa gecerek sızıntının devam edip etmediğini gozlemleyin. Sızıntı devam ediyor ise kece değişimi yapılması gerekmektedir ve yağ eksiltme probleminde diğerlerine oranla aslında en ucuz masraf kece değişimidir. Keceler ucuz bir malzeme olmasına karşın işciliği zahmetli olduğundan dolayı yinede masraflı olacaktır.

Araclarımızda birden fazla kece(conta) vardır. Servis yağın sızıntı geldiği ana kaynağına bakarak hangi kecenin değişmesi gerektiğini bilir. Ama kısaca yazmamız gerekir ise;

Karter ve Karter Tapa Contası


Karterinizin motor bloğu ile birleştiği yerdedir. Tapa ise yağ değişimde yağ tahliyesi icin cıvatadır. Burada kontrol edilmesi gereken tapa contası gevşek veya aşınmış olabilir, karter contası aşınmış olabilir, karterin kendisi hasar almış veya delinmiş olabilir.




Silindir Kapak Contası

Silindir kapak contasına en buyuk hasarı sıcaklık verir. Bu kapak contasının yanmasının başlıca nedenleri hararet ve antifriz suyu yerine musluk suyu kullanılmasıdır. Aracınıza mutlaka antifrizli su koymanız uzun omurlu olması acısından cok onemlidir. Aşağıdaki resimde gorduğunuz delikler (kanallar) sayesinde antifrizli su motorun soğutma işlemini yapar. Surekli ısınıp soğuyan su radyatorde kireclenmeye sebep olur ve tıkanıklıklar başlar. Bunun sonucunda motor soğutma işlemini verimli olmadığında silindir kapak contası ısıdan kaynaklı zarar gorur ve değiştirilmesi gerekir. Eğer arac bu şekilde kullanılmaya devam eder ise aracın hararet yapması ve daha cok parcaya zarar vererek buyuk masraflar cıkmasına yol acar. Bu sebeple yaz-kış fark etmeksizin antifrizli su kullanılması gerekmektedir.





Krank Kecesi

Krank kecesi krank milini cevreleyen ve motor yağının dışarı sızmamasını sağlayan bir contadır. Krank mili kecesi zamanla aşınabilir ve yağ sızıntısına sebep olabilir. Bu durumda kullanıcıların yapabileceği ve alabileceği bir onlem yoktur. Contanın değiştirilmesi gerekmektedir. Aslında conta cok ucuz bir malzeme olmasına rağmen işciliği zor olduğundan masraflıdır. Kece değişimde dikkat etmemiz gereken orijinal kece olmasıdır ve ustanın keceyi yerine yerleştirmeden once motor yağını eliyle keceye surup yerine zarar vermeden ( cekicle vurma, tornavida ile ittirme) gibi işlemler yapmadan dikkatli bir şekilde yerine takmasıdır.






Dosya Ekleri karter ve karter tapasi.JPG 55,9 KB · Goruntuleme: 873