Arkadaşlar oncelikle hepinize iyi gunler diliyorum. Ehliyetim elime ulaşalı bir hafta gibi bir sure oldu. Kursa yazıldığım surecten ehliyet elime gecene kadar aradığım bazı bilgileri internette bulamadım. Gerci bilgi cok fakat bilgi kirliliğini de beraberinde getiriyor. Universite birinci sınıf oğrencisiyim. Hazır guz tatili gelmişken şu ehliyet işini aradan cıkarayım dedim. Elimde bir miktar birikmiş para da vardı. Ben de babamla konuşup daha sonra kurs arama surecine gectim.

Yazılacağınız kursta dikkat etmeniz gereken hususlar var. Orneğin eğitimde kullandıkları araclar, direksiyon hocalarının yaklaşımı, kac saat direksiyon dersi verdikleri, sıfırdan başlayan adaylarda başarı oranlarının ne olduğu, kursun ikamet ettiğiniz yere olan yakınlığı, daha once o kursa kaydolmuş kişilerin goruşlerinin ne olduğu vb. şeyler. Ben cevremde bulunan surucu kurslarını gezmeye başladım. 2018 yılında yazıldığım icin ortak fiyat o zaman 1600 liraydı. Bu hususa da dikkat etmelisiniz pazarlık yaparsanız az da olsa paranız cebinizde kalır. Bana son verilen fiyat 1200 oldu ve evime yakınlığı munasebetiyle de 8 Aralık'ta o kursa yazıldım. İstenilen belgeler; 6 ay icinde cekilmiş 4 biyometrik fotoğraf, oğrenci belgesi, sabıka kaydı ve sağlık raporu. Sağlık raporu icin muhtemelen anlaşmalı hastaneleri vardır 20-30 TL gibi bir fiyata hemen alabilirsiniz.

Ertesi hafta Pazartesi gunu teorik ders anlatımları başladı. Size calışabileceğiniz bir kitap veriyorlar. Bu dersler hafta ici akşam saatlerinde yapılıyor ve 6-7 gun suruyor. Trafik, ilk yardım ve motor konularını anlatıyorlar. Daha sonra 75 TL e- Sınav ucretini mobil bankacılıkla yatırdım. ATM'den veya kurs aracılığıyla da yatırabiliyorsunuz. Sıra geliyor sınav icin randevu aşamasına. Randevuyu surucu kursları alıyor. İstanbul uzerinden gidecek olursak belli sınav merkezleri var Bakırkoy, Şişli, Avcılar, Kucukcekmece, Tuzla, Eyup, Beşiktaş, Uskudar, Gungoren gibi. En yoğun olanı Bakırkoy- Avcılar en sakini de Tuzla oluyor. Bu şu anlama geliyor; 10 Mart tarihinde randevunuz alınıyorsa Avcılar'da tahmini en erken 10 Nisan'a randevu bulabilirsiniz. Tuzla'da ise 20 Mart'a bulunur. Bunu uzaklıkla acıklayabiliriz. Randevu surecinde kurs sizinle iletişim halinde oluyor. Ben Beşiktaş'a istemiştim randevumu.

Konuyu dağıtmadan devam edelim. Teorik sınav gununuze bir hafta kala giriş belgeniz cıkıyor gidip kurstan alıyorsunuz. Sınava gelirsek oldukca kolay olduğunu soyleyebilirim. Lise mezunu birisi hic calışmadan gecebilir. 50 Soru ve 45 dakika surenizin olduğu sınavda gecme notu 70. Ben 9 dakikada bitirdim ve 96 aldım. Bu şekilde yazılı sınav surecini başarıyla geride bırakırken daha zorlu olan direksiyon sınavına kucak actım. Sınavdan sonra direksiyon dersleri başlıyor. Bu dersler tamamen size gore yazılıyor. Ne zaman musaitseniz o zaman. Eğitimi de genelde sınav alanında goruyorsunuz. Araba kullanmayı bilmiyorsanız muhakkak butun derslere katılın. Bilen arkadaşlar da muhakkak 1 kere gidip guzergahı oğrensinler.

Alınması gereken ders saati 14 diye hatırlıyorum. Elektronik sınavdan 3-4 hafta sonra direksiyon sınavına giriyorsunuz. Aradaki surecte de direksiyon dersi alıyorsunuz. 110 TL direksiyon sınav ucreti yatırdım. Derslerinizi aldınız ve sınav gunu yaklaştı. Kurs tarafından gun ve saat size bildiriliyor. Sınavlar hafta sonu sınav alanında yapılıyor. Sınav saatinden 30 dakika once hazır bulunmanız gerekmekte. Fazla erken gitmeyin heyecan yaparsınız. Aslında heyecan olmasa normal derslerden bir farkı yok ama heyecanlanıyor işte insan. Sınav suresi 35 dakika olup ilk 5 dakikada bazı evraklar imzalatılıp araca dair bazı sorular soruluyor. Hava filtresi, aku, sigortalar, fren hidroliği, soğutma suyu, motor yağına nereden bakılır gibi sorular geliyor kaputtan. Daha sonra bagajdan reflektor, kriko, bijon anahtarı, ilk yardım cantası, stepne ve yangın tupunu soruyorlar. Araca biniyorsunuz daha sonra arac icinden, gostergelerden falan sorular soruluyor.

Aracta komisyon başkanı yanınızda, hocanız arkanızda, ikinci komisyon da başkanın arkasında oturuyor. Hocanızın mudahale etmesi yasak. Hazırsanız cıkabiliriz komutuyla sınavınız başlıyor. Eğer kırmızı hata yaparsanız siz arkaya geciyorsunuz hoca da aracı sınav başlangıc alanına goturuyor. L park, dubalar arası park, ani fren, yokuş kalkış, 25 metre geri gelme gibi parkurlarda başarılı olduğunuz ve 2 kere stop ettirmediğiniz surece buyuk ihtimalle gecersiniz. Benim sınavım toplam 20- 25 dakika surdu. Hava cok soğuk ve yağışlı olduğu icin hızlıca bitirdim. İki kere 3'e atmamı ve iki kere araba sollamamı istediler. Sizde istemeyebilirler. Başlangıc alanına geri donduğunuzde başarılı olup olmadığınız size soylenir. Gectiyseniz hayırlı olsun derler kaldıysanız da hatanızı soyleyip teselli ederler.

Evet sınavı gectiniz gelelim bundan sonraki surece. 1-2 Hafta icinde sertifikanız cıkıyor sertifikanız cıktıktan sonra 809 TL harc yatırıp nufus mudurluğunden randevu alıyorsunuz. Aynı gune veya sonraki gune randevu veriliyor genelde. Goturmeniz gereken evrakları kurs size vermiş oluyor siz de randevu saatinde harc yatırdığınıza dair dekont ile nufus mudurluğune gidip 15 dakikada işinizi hallediyorsunuz. Size gecici surucu belgesi veriliyor ehliyetiniz basılıp gelene kadar onunla arac kullanıyorsunuz. Ben pazartesi başvuru yaptım carşamba gunu ehliyetim elimdeydi. Toplamda 2 ay surdu. Aklıma gelen hususları sonradan not olarak ekleyeceğim. Surec bu şekilde işliyor arkadaşlar sorunuz veya aklınıza takılan bir şey olursa seve seve cevaplarım.

Not: Ehliyet harcı ve direksiyon sınav ucreti haric diğer belirttiğim fiyatlar gecen senenin tarifesine aittir. Ehliyet icin toplam 2185 TL harcadım ben.

TAVSİYELER;
Surucu kursu seciminde titiz olun. Derslere devam edin. Yapamam endişeniz olmasın. Fiyat araştırmasını iyi yapın (Guncel fiyat 1750 galiba siz bunu pazarlıkla 1400 ’e bile indirirsiniz). Her iki sınav gununde de heyecan yapmayın. Komisyon canavar değil sizi yemez. Ekmeğindeki oğretmenler oluyor. Onlar da sizin gecmenizi istiyor. Geri parkın bir taktiği var ve bu size oğretilecek. Buna rağmen kalanlar oluyor onları anlamıyorum ama yapamıyorsanız dersler dışında da calışabilirsiniz. Emniyet kemerini ve ayna kontrolunu unutmayın.