Grip virusu, insandan insana, hapşırma ve oksurme ile sacılan damlacıklar yoluyla bulaşır. Ayrıca virus ile bulaşık, el ve cansız nesnelerle temas sonucu da hastalık bulaşabilmektedir.Hasta olan kişiler, belirtiler gorulmeden bir gun once ve hastalık boyunca enfeksiyonu yayabilirler. Bu nedenle okul, iş yeri gibi kalabalık ortamlarda bulunan kimseler ozellikle risk altındadır. Okul cağındaki cocuklar gibi kalabalık ortamlarda bulunanlarda hastalığa yakalanma oranı yuksek iken, yaşlılarda ve altta yatan hastalığı olanlarda gribe bağlı olum oranı yuksektir. Virusun vucuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 gunde iyileşme ile sonuclansa da, ozelikle cocuk ve yaşlılarda bazen sinuzit, bronşit veya zaturre gibi ciddi enfeksiyonlara yol acabilirler. Bu nedenle gripten korunma cok onemlidir. Ozellikle gripsalgınlarının yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında aşağıda sıraladığımız basit onlemler ile gripten korunabilirsiniz:
Aşı yaptırarak gripten korunabilirsiniz. Uygulanan aşı kesinlikle gribe neden olmaz ve aşının yan etkisi, hastalıkla kıyaslandığında oldukca azdır.
Ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Tum enfeksiyonlarda olduğu gibi korunmada en etkin onlem, duzenli ve sık ellerin yıkanması yada uygun dezenfektan kullanımıdır. El hijyenine uyulması en onemli kontrol onlemlerinden biri olarak one cıkmaktadır.
Duzenli beslenerek vucut direncini artırabilirsiniz. Vucudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vucut direnci duşer ve solunum yolları mukozahucreleri de bu durumdan etkilenirler. Boylece mikroorganizmalar, daha kolay tutunup enfeksiyona neden olurlar.
Bol miktarda su icin ve sıvı gıdalar alın. Solunum yolları mukoza hucrelerinin nemli olması, virus taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağlar. Bu nedenle ozellikle su icme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak uzere, her donemde gunde 8-10 bardak su icilmesi faydalıdır.
Duzenli egzersiz ve spor yapın. Sağlığın bir parcası olan spor, gripten korunmak icin de cok onemlidir. Bu aktivitelerin, duzenli periyotlarda ve uygun ortamlarda yapılması faydalıdır.
Stresi azaltmaya calışın. Stres, vucut direncini azaltarak hastalıklara yatkınlığı artıran en onemli etkenlerdendir.
Uyku duzenine dikkat edin. Uykusuz kalındığında, viruslere karşı savaşan vucut hucrelerinin direnci azalmaktadır.
Sigara ve alkol kullanmayın. Sigaranın, sayılamayacak kadar cok zararlarından en başta geleni solunum yolları uzerinedir. Sigara, hem vucut direncini hem de solunum yollarındaki koruyucu sistemi zayıflatır. Ozellikle aşırı alkolde vucudun savunmasını azaltarak enfeksiyonlara yatkınlık sağlar.
Kalabalık yerlerde dikkatli olun. Toplu taşıtlar, okul, sinema gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması ile virusler 3- 4 metre uzağa yayılabilir. Bu nedenle ozellikle bu tur yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe ozen gostermek gibi basit tedbirler ile gripten korunabilirsiniz.
Hasta kişilerden uzak durun. Hasta kişiler ya da ateş, oksuruk gibi semptomları olup tanı konulmayan kişilerle yakın temastan kacınılması gerekmektedir. Hastanın, cevresine bulaşmayı azaltmak icin maske takması onerilebilir.
Aşırı sıcak ortamlardan kacının. Ozellikle kış mevsiminde daha cok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak, solunum yolları mukozalarının kurumasına neden olacağından viruslerin vucuda girişini kolaylaştırabilir.
Giyinmenize dikkat edin. Mevsime uygun giyinmek, kapalı ortamlarda ise terletmeyecek şekilde ortama uygun olmalıdır.
Sonuc olarak, ozellikle gripsalgınlarının yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında alacağınız basit onlemler ile gripten korunarak, hem işgucu kaybını azaltabilir hem de hastalığı bulaştırmayarak ailenizi ve cevrenizi gribal enfeksiyonlardan korumuş olursunuz.

[h=2]İstanbul Enfeksiyon Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]