GOZYAŞI KANALI TIKANIKLARINDA GUNCEL TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
1. Gozyaşı kanalı tıkanıklığı nedir?
Sadece ağladığımızda veya bir goz rahatsızlığı sırasında sulanma şeklinde hissettiğimiz gozyaşı, gozumuzun dış katmanları arasında olan bezlerden surekli olarak uretilmekte ve gozumuzun dış kısmı uzerinde şeffaf ince bir koruyucu ortu şeklinde bulunmaktadır. Her kırpma hareketi sırasında da yenilenir. Yenilenme sırasında yukarıdan aşağı ve ice doğru hareket ederek goz kapağının ic kenarında ustte ve altta bulunan punktum adını verdiğimiz deliklerden gozyaşı kanallarına girer. Burası gozyaşı boşaltım sisteminin başlangıc kısmı olup, bu sistem burunda sonlanmaktır. Gozyaşı kanalı tıkanıklığı bu sistemin herhangi bir yerinde gozyaşının buruna akmasını engelleyen bir durum olduğunda ortaya cıkmaktadır.
2. Kimlerde gorulur?
Her yaşta gorulmektedir. Ancak sebebi ve tıkanıklık yeri farklı olmakla birlikte bebeklerde ve genc yetişkinlerde daha sık gormekteyiz. Bebeklerde en sık gorulen goz rahatsızlığıdır.
3. Belirtileri nelerdir?
Bebeklerde doğuştan olmakla birlikte genellikle ilk bir kac hafta icerisinde bebeğin bir veya iki gozunde sulanma ve capaklanma şeklinde kendini belli eder. Bebek uyandığında ust ve alt kapak kirpikleri birbirine yapışır. Gozlerini rahat acamaz. Nadiren kızarılık olur. Bazen gozyaşının tahrişi ile kapak kenarında kırmızılık olur.
Yetişkinlerde de belirtiler benzerdir. Kanal tıkalı olunca gozde başlangıcta sulanma daha sonra capaklanma ve bazen gozun ic kısmında şişlik daha nadirende kızarıklık ve apse olabilir.
4. Cins veya sağ sol goz gibi faklılıklar gosterir mi?
Bebeklerde kız, erkek veya sağ sol goz gibi bir farklılık yoktur. Tek gozde gorulebileceği gibi her iki gozde de gorulebilir. Ancak erişkinlerde ise durum farklıdır. Kadınlarda daha fazla gorulmektedir. Bebekler erişkinler arasındaki fark sadece cinsiyetle alakalı olmayıp tıkanıklığın yeri ve tedavisi de farklılık gosterir.
5. Bu farklılıklardan bahsedebilir misiniz?
Bebeklerde tıkanıklığın yeri kanalın alt ucu yani buruna acıldığı kısımdadır. Yani kanalizasyon doğuştan tamamlanmamıştır. Gozyaşı buruna gecmemektedir.
Yetişkinlerde ise eğer tıkanıklık bir kaza, tumor veya kanal cevresine yapılan bir cerrahi mudahale sonrası oluşmamışsa ki bu sebepler cok nadirdir. En sık gorduğumuz sebep gozyaşı kanalı ile kesesinin birleşim yerinin bilemediğimiz bir sebepten dolayı tıkanmasıdır.
6. Tedavideki farklılıklar nelerdir?
Bebeklerde kanalın alt ucundaki tıkanıklık acılıp gozyaşının normal yolundan buruna akması sağlanırken yetişkinlerde bu yolu acmak mumkun değildir. Gozyaşı kesesinden buruna yeni bir kanal acılmaktadır.
7. Bebeklerde bu akışkanlık nasıl sağlanmaktır?
Tedavi bize getirildiği yaşa gore değişmektedir. Eğer erken donemde yani belirtilerin başladığı haftalarda gormuşsek aileye bebeğin gozyaşı kanalına masaj yapmasını oneriyoruz ve muayene sırasında etkin bir masajın nasıl olacağını oğretiyoruz. Cunku doğru yapılamayan bir masajın kanalın acılması uzerine bir etkisi olmamaktır. İlk 6-9 ayda masajında etkisi ile kanal coğu kez acılır ve belirtiler ortadan kalkar. Bu sureden sonra ozellikle bir yaşın gecen bebeklerde masajın kanal uzerine bir etkisi yoktur. Acılmamışsa ikinci aşamada sondalama dediğimiz mudahaleyi yapıyoruz. Gozyaşı kanalının ust ucundan bu işlem icin dizayn edilmiş celik bir cubuk ile kanalın icine girip alttaki tıkanıklığı acıyoruz.
8. Sonda ile kanalı acılamayan bebekler var mı? Bunlara ne yapmak gerekir?
Daha onceki sondalama işlemi başarılı olmayan bebeklere işlem bir kez daha tekrarlanabilir. Sondalamanın başarılı olmadığı durumlarda başka tedavi yontemleri ile goz yaşı kanalını acmak mumkun. Bunlardan birisi gozyaşı kanalını balon ile genişletme diğeri ise kanal icerisine silikon tup yerleştirmedir. Bu iki tedavi seceneği de sondalamanın başarılı olmadığı cocuklarda mevcut kanalın acık kalmasını sağlayan ve daha buyuk ameliyat gereksimini ortadan kaldıran guncel girişimlerdir.
9. Yetişkinlerde tedavi şeklinin farklı olduğunu bildirdiniz, tedavi nasıl yapılmaktadır?
Yetişkinlerde buruna acılan kanalın ust ucu tıkalıdır. Aynı kanalı acmak daha doğrusu acık kalmasını sağlamak mumkun değildir. Gozyaşı kesesi ile burun boşluğu arasındaki kemikten bir pencere acılarak gozyaşının boşaltımı sağlanır.
10. Bu işlem nasıl yapılmaktadır?
Yetişkinlerde bu kemik pencereyi uc şekilde acmak mumkundur. Ya ciltten, ya burun icerisinden yada demin bahsettiğiniz uzere gozyaşı kanalının ust ucundan lazer probu ile girerek. Başarı oranı en yuksek olan yontem ciltten yaklaşımdır. Bunu sırası ile burun icerisinden girilerek ve lazer izlemektedir.

[h=2]İstanbul Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]