Oğretmen atamaları icin KPSS yetmeyecek! İşte oğretmen atamalarındaki yeni sistemin detayları...

Liseye gecişte uygulanan Seviye Belirleme Sınavı'nı (SBS) sene ici yazılıları ağırlıklandıracak yeni bir model ile değiştirecek olan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), KPSS'de de benzer bir planlama yapmaya hazırlanıyor.

Bakanlığın, YOK ve OSYM ile birlikte geliştirdiği orta vadeli plana gore, bundan sonra oğretmen atamalarında KPSS puanı yetmeyecek. Bu puan, oğretmen adayının, universite sınavına giriş puanı, fakultedeki not ortalaması ve stajer oğretmenlikteki başarısı birlikte değerlendirilecek.

REVİZYON

MEB, eski Bakan Omer Dincer doneminde başlattığı "Ulusal Oğretmen Strateji Belgesi" calışmalarında sona geldi. Geliştirilen stratejiye gore, kapsamlı değişikliklerin yapılacağı eğitim fakulteleri ile okullar arasında işbirliği kurulacak, KPSS ve atama sisteminde revizyona gidilecek.

İŞTE YENİ STRATEJİNİN AYRINTILARI;

- Pedagojik Formasyon eğitimine son verilecek. Bunun yerine "Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Eğitimi" verilecek. Bu eğitim, 1 yıl sureli tezsiz yuksek lisans seviyesinde olacak. Okul oncesi eğitim oğretmenliği icin ise eğitim fakultesi diploması yeterli olacak.
- Lise oğretmenleri eğitim fakultelerinden değil, alan fakulteleri mezunları arasından belirlenecek.

- Okul oncesi eğitim ve ilkoğretim oğretmen adayları icin eğitim fakultesi, lise oğretmenleri icin ise alan fakultelerinden mezun olduktan sonra KPSS sureci başlayacak. Bakanlık, strateji kapsamında KPSS'de de bir revizyona gidecek. Kısa vadeli revizyon programına gore, KPSS oğretmen yeterliliklerine gore yeniden tasarlanacak.

- Oğretmenlik programlarını başarılı oğrencilerin tercih etmesi amacıyla bursların artırılması, yurtlarda barınma garantisi gibi teşvik edici araclar geliştirilecek.

- Kucuk yerlerdeki Anadolu oğretmen liseleri, Anadolu lisesine donuşturulecek.

- Oğretim elemanlarına bakanlık, il milli eğitim mudurlukleri ve okullar ile birlikte proje, araştırma, hizmet ici eğitim ve danışmanlık yapma olanağı verilecek.

Kaynak : http://www.haber8.com/Guncel/ogretme...9/haber-183062