MEB Bakanı Nabi Avcı 2014'teki oğretmen maaşlarını acıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, butun ek derslere giren bir bekar oğretmenin 2014 yılında 2 bin 710 lira, 3 cocuk sahibi bir oğretmenin ise 2 bin 988 lira maaş alacağını acıkladı.
Turk Dunyası Kultur Başkenti kapsamında Eskişehir Valiliği bahcesinde verilen iftar yemeğinde konuşan Avcı, memur zamlarıyla ilgili Calışma Bakanlığı tarafından yapılan acıklamayı hatırlatarak, zamlar hususunda oğretmenlerle pozitif ayrımcılık yapıldığını kaydetti.
Memur maaşlarına tabanıyla brut 175 lira zam yapıldığını ve ocak ve temmuz aylarında da yuzde 3 artı enflasyon farkının odeneceğini hatırlatarak, oğretmenlerin 2014 yılında alacakları maaşları acıklayan Avcı, “Butun memurlara yapılan bu zammın dışında oğretmenlerimize odenmekte olan eğitim oğretim tazminatı bu defa tabanıyla brut 175 lira artı 75 lira da eğitim oğretim tazminatı ocak ayından temmuza kadar. Temmuz ayında da bir kere daha 75 lira eğitim oğretim tazminatı, ayrıca yuzde 3 enflasyon farkıyla beraber odenecek.

Bu durumda oğretmenlerimizin eğitim oğretim tazminatları 2014 yılında birinci yarısında dediğim gibi 75 lira, ikinci yarısında 75 lira olmak uzere 150 lira arttırılmış oluyor. Taban aylıktaki artış da dikkate alındığında oğretmenlerimizin maşlarında 2014 yılında yaklaşık 273 lira net artış sağlanıyor. Peki ne kadar maaş alacaklar? Onumuzde oğretmen atamaları var. Bu oğretmen atamalarında atanacak olan oğretmenlerimiz, 2014 yılında bir bekar oğretmen bin 894 lira maaş, artı butun ek derslere girerse 543 lira, 273 lira da bu zam. Dolayısıyla 2014 yılında 2 bin 710 lira maaş alacaklar.

Oğretmen 3 cocuk sahibiyse, Başbakanımızın tavsiyelerini dinlediyse, 2014 yılındaki maaşı 2 bin 988 lira alacak. Bunlar yeni başlayan oğretmenlerimiz icindi, peki kıdemli oğretmenlerimizin durumu ne olacak? Birinci derecenin dorduncu kademesi evli, eşi calışmayan, 3 cocuk sahibi ve butun ek derslerine giren oğretmenimiz 2014 yılında 3 bin 334 lira maaş alacaklar. Bunun icin de Sayın Başbakanımıza ayrıca teşekkur ediyorum. Bu yılki toplu goruşmelerde oğretmenlerimize pozitif ayrımcılık yapılması konusundaki talimatı icin bir kez daha teşekkur ediyoruz” dedi.
BAKAN AVCI’DAN OĞRETMENLERE MUJDELER
Bakan Avcı, oğretmen maaşlarında yapılan iyileştirmelerin yanı sıra ceşitli konularda da oğretmenlere mujdeler vererek, “Bunların dışında oğretmenlerimiz icin eğitim camiamız icin başka mujdelerimiz var, iyileştirmelerimiz de var. Biliyorsunuz oğretmenlerimize oğretim yılı hazırlık odeneği veriliyor. 2014 yılı icin 850 lira, 2015 icin 950 lira oğretim yılı hazırlık ucreti verilecek. Yuksek lisans ve doktora mezunlarına ek ders ucretlerine artırımı odenecek. Rehber oğretmenlere ek ders odemesi yapılacak. İLKASAN’a yeni uye olacaklara uyeliklerinin isteğe bağlı hale getirilmesi sağlanacak.

Bu zorunluydu ve camia tarafından bu konuda farklı goruşler vardı. Dolayısıyla yeni uyeliğin zorunlu olmaktan cıkarılıp isteğe bağlı hale getirilmesi sağlandı. Sınav komisyon uyeliği ve sınav gozculuklerine ilişkin sınırlamaları kaldırıyoruz. Gecici gorevlendirilen yoneticilere yuksek oran uzerinden ek ders odenecek. İkili oğretim yapan eğitim kurumlarının yoneticilerine ilave ek ders odenecek. Kamu gorevlileri hakem kurulu kararıyla kabul edilen akademik juri uyeliklerine ucret odenecek. Oğretmenlerimiz ve bu konularla ilgili arkadaşlarımız bunların ne anlama geldiğini cok iyi biliyorlar” diye konuştu
OKUL MUDURLERİNİN 6 SAAT DERSE GİRME ZORUNLULUĞU KALDIRILDI
Okul mudurlerinin, idarecilerinin 6 saat derse girme zorunluluğunun kaldırıldığını da aktaran Avcı, şoyle devam etti:
“Bir de okul mudurlerimizin, yoneticilerimizin oteden beri bekledikleri bir duzenleme vardı. Biliyorsunuz okul mudurlerimizin, idarecilerimizin idari gorevlerinin yanı sıra bu ikinci bir gorev kabul edildiği icin 6 saat derse girme zorunluluğu vardı. Onu şimdi değiştiriyoruz ve 6 saate kadar diyoruz. Boylece yoneticilerimiz 2 saatlik derse girmeyle de gorevlerini yapmış olacaklar. Bu da onlara ciddi bir rahatlama sağlayacak inşallah. Bunun dışında şu anda calışması surdurulen başka iyi niyetlerimiz de var. İnşallah sonuclandıkca onları da paylaşma fırsatı bulacağız.”
Bakan Avcı’nın konuşmasının ardından Eskişehir’in 2013 Turk Dunyası Kultur Başkentliği icin Ozhan Eren tarafından bestelenen şarkı, iftar yemeğine katılan kalabalığa tanıtıldı.
Ceşitli gosterilerle devam eden iftar yemeğine Bakan Avcı’nın yanı sıra, Eskişehir Valisi Gungor Azim Tuna, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ulker Can, Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Abidin Unal, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ve cok sayıda davetli katıldı.

İHA