Gurcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ilişki icinde olduğu Batılı ulkelere sitem etti.
Mihail Saakaşvili, dun Newsweek dergisinde yayınlanan roportajında, ''Bu eleştirilerin en can yakan kısmı ne mi? Gurcistan'daki eleştiriler nedeniyle kırılmıyorum ama, Batı'nın bu devrimi beklerken bizimle tum ilişkilerini askıya almasını beklemiyordum'' dedi.

Saakaşvili, ''Fransa'dan gelecek resmi bir heyet ziyaretini erteleme kararı aldı. Bir Turk şirketi planlanmış bir anlaşmayı 9 Nisan'dan sonraya erteledi. Bir Arap şirketi de 12 Nisan'a erteledi. Bu insanların nesi var? Biz, sokak gosterileri nedeniyle Paris ya da Strasbourg'a gitmekten vaz mı geciyoruz?'' diye konuştu.

İstifasını isteyenlerin buyuk bolumunun, ''reformlar sonucu işsiz kalanlar olduğunu'' belirten Saakaşvili, yaklaşık 250 bin kişiyi ''kovduklarını'' ve bu insanların buyuk bolumunun yeni ekonomik ortamda kendilerine yer bulamadıklarını bildirdi. Yolsuzluk ve sucla mucadele icin binlerce insanı hapse attıklarını hatırlatan Saakaşvili, yalnızca Tiflis'te 8 bin kişinin ceza aldığını ve bugun istifasını isteyenlerin ''onların akrabaları'' olduğunu savundu.

Saakaşvili, muhalefeti kimin desteklediği sorusuna, ''Paranın -milyonlarca dolarlık- buyuk bolumu Rus oligarklardan geliyor. Bununla ilgili henuz kamuya acıklamadığım kanıtlarım var. Paranın, Rusya hukumetinin yonlendirmesiyle gelip gelmediğini ise bilmiyorum'' diye yanıt verdi.

Rus hukumetinin, ''kendisinin gorevi bırakmasından muhtemelen memnuniyet duyacağını'' belirten Saakaşvili, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ''Gurcistan'a yeniden saldırma duşuncesine destek vereceklerini duşunmediğini, ancak Rusya'daki kimi askeri yetkililerin, Rusya'nın ulkeyi işgal etmesine kendisinin neden olduğunu soylemek icin bugun Gurcistan'a saldırmayı duşunduklerini'' kaydetti.

'BUSH YONETİMİNDEKİ ABD'Yİ ULKULEŞTİRMİŞTİM'

ABD'nin yeni başkanı Barack Obama ile bağlantı kurup kurmadığı sorusu uzerine Saakaşvili, şoyle konuştu:

''Evet, onunla telefonda goruştum. Sorun bizimle ilgili değil, sorun bizim ic siyasetimizle ilgili. ABD'nin ic politikasıyla butunleşmiştik. İktidar değişimi sırasında, ABD'de bir tur vakum oldu ve hic kimse bizimle ne yapacağını bilmiyordu. Aralarında Fransa'nın da olduğu herkes, Gurcistan ile ne yapacağını belirlemek icin Obama'nın ilkelerini acıklaması bekliyordu. Duşuncelerin, pragmatik politikaların ustunde olduğu (George) Bush yonetimindeki ABD'yi ulkuleştirmiştim. Şimdi, pragmatik politikaların duşunceleri yonlendirdiği yeni bir zaman. Bu ABD'yi bozabilir, biliyorum.''

ABD'deki en yakın arkadaşının John McCain olduğunu dile getiren Saakaşvili, ''Onun zaten Gurcu olduğunu soyleyebilirsiniz. McCain'in, 1 hafta icinde ya da yakın zamanda bizi ziyaret etmesini bekliyoruz. Hillary Clinton, John Biden ve ozellikle -oğretmenim olan- Richard Holbrooke ile iyi ilişkilerim var. Ondan cok onemli şeyler oğrendim'' dedi.

Ote yandan, Gurcistan'da 9 Nisan'da başlayan protesto gosterilerine, Paskalya Haftası nedeniyle bugun ara vereceklerini ilan eden muhalefet, dun gece parlamento onundeki merkezlerine sivil giyimli hukumet guclerinin saldırması nedeniyle oğleden sonra yeniden toplandı.

Muhalefet gucleri, gece saatlerinde ''saldırıya gecen'' kimliği belirsiz bir grubun, basın icin kurulan cadırdaki bilgisayarların ve diğer donanımı tahrip ettiğini, haber vermelerine karşın polisin olay yerine gelmediğini acıkladı.

Liderler, gosterilere yarın yeniden başlanacağını ve Saakaşvili istifa edene dek mucadeleden vazgecmeyeceklerini yinelediler.