İTO Başkanı Murat Yalcıntaş, Yaptırdıkları "Şiddet Araştırması"nı Acıklarken, "İstanbul'da Yaşayanların Dortte Ucu (9 Milyon Kişi) Kendini Guvende Hissetmiyor. Her 5 Kişiden Biri (2.4 Milyon Kişi Ediyor) Şiddete Maruz Kalmış" Dedi.



İTO Başkanı Murat Yalcıntaş, yaptırdıkları "Şiddet Araştırması"nı acıklarken, "İstanbul’da yaşayanların dortte ucu (9 milyon kişi) kendini guvende hissetmiyor. Her 5 kişiden biri (2.4 milyon kişi ediyor) şiddete maruz kalmış" dedi.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalcıntaş, İstanbul’da yaşayanların dortte ucunun kendini guvende hissetmediğini ve her 5 kişiden birinin şiddete maruz kaldığını acıkladı. İTO’nun 32 ilcede 2 bin 150 kişi, 105 hukumlu ve 50 sokak cocuğuyla yaptırdığı "İstanbul’da Şiddet ve Şiddetin Sosyolojik Arka Planı Araştırması" sonuclarını değerlendiren konuşan Yalcıntaş, ticaretin gelişmesi icin en onemli şartın guvenlik olduğunu belirterek, insanların ticaret yapabilmesi icin kendilerini guvende hissetmesi gerektiğini kaydetti.


Suclarda duşuş var

İstanbul’un en buyuk sorunlarından birisinin goc alması olduğunu anlatan Yalcıntaş, araştırmalara gore İstanbul’un 2020 yılında Avrupa’nın en kalabalık şehri olacağını dile getirdi. Yalcıntaş, yaklaşık 12 milyon nufusu bulunan İstanbul’da guvenliği sağlamanın zor olduğuna işaret ederek, "2007-2008 yıllarının ilk dort ayı kıyaslandığında genel suclarda yuzde 21, adam oldurme, gasp ve dolandırıcılıkta yuzde 38 ve kapkacta yuzde 59 duşuş var" dedi.

Gorevli sayısı yetersiz

İstanbul’un guvenilir bir şehir olması icin herkesin daha fazla calışması gerektiğini ifade eden Yalcıntaş, ilde guvenlikle ilgili sorunların nedeninin goc ve buna bağlı carpık kentleşme, gelir dağılımının duzensizliği ve gorev yapan kolluk kuvvetlerinin sayısının yetersiz olması olarak sıralanabileceğini soyledi. Bireylerin yuzde 93.5’inin İstanbul’da şiddet olduğunu duşunduğunu aktaran Yalcıntaş, katılımcıların yuzde 29’nun eğitimsizlik, yuzde 25.3’unun işsizlik ve yuzde 15.8’inin de psikolojik unsurları şiddetin temel nedenleri olarak gosterdiklerini kaydetti.

Suc işleyen pişman

Yalcıntaş, hukumlulerle yapılan goruşmelerde ortaya cıkan sonuclar nedeniyle ceza sistemi uzerinde duşunulmesi gerektiğine dikkati cekerek, hukumlulerin yuzde 60.8’inin işlediği suctan pişman olduğunu bildirdi. Hukumlulerin yuzde 30.8’inin suc işlemekten başka cozum yolu bulamadıklarını belirttiklerini aktaran Yalcıntaş, cezaları caydırıcı bulmayanların oranının da yuzde 47.6 olduğunu kaydetti. Yalcıntaş, sokak cocuklarının neredeyse hepsinin sigara, alkol, tiner ya da esrar bağımlısı olduğunu belirterek, yarısından fazlasının da gelecekten bir beklentisi olmadığını dile getirdi. Sokak cocuklarının yuzde 96’sının ornek aldığı birisinin olmadığını ifade eden Yalcıntaş, yuzde 36’sının da hicbir şeyi ozlemediğini aktardı.


haberler.com