Goz kapağı estetiği (blefaroplasti)Goz bolgesi, yuzde yaşlanmaya bağlı değişikliklerin en cabuk gorulduğu bolgedir. Hem hareketli bir yer hem de cildi cok ince olduğu icin goz kapaklarında zamanla kırışma ve gevşeme kacınılmazdır. Doğal olarak yaşı ilerlemiş kişilerde sadece goz kapaklarında değil aynı zamanda alın, kaş ve yuzde de kırışıklık ve sarkmalarda bulunur.
Zamanla Goz kapağı ve Cevresinde Oluşan Değişiklikler
Kişinin cilt yapısı, genetiği ve yer cekiminin de etkisi ile yaş ilerledikce; kaşlarda aşağıya duşme, ust ve alt goz kapağı cildinde sarkıklık ve goz kuresine destek olan alt goz kapağındaki yağ dokuların onundeki bariyer gorevi goren zar yapının gevşemesi sonucu fıtıklaşması sonucu torbalanma olur. Goz altında yanağın ust kısmının aşağıya sarkması nedeniyle bir cokukluk gorulur ki bu cokukluğe alanında oluşan golgelenme durumu daha da kotuymuş gibi gosterir. Bu değişiklikler goz kapağında gorunum bozukluğuna neden olur. Ayrıca ozellikle yaşlı kişilerde sarkık goz kapağının gozun bir bolumunu ortmesi halinde kişinin gormesini engelleyebilir.
Cerrahinin Zamanı
Goz kapağı estetiği icin kesin bir yaş soz konusu değildir. Cunku goz etrafındaki belirtiler kişinin cilt ozellikleri, genetiği gibi nedenlerle bazen 25 yaş civarında bile ortaya cıkarken bazen de 40-45 yaşlarında ortaya cıkar. Genel bir şey soylemek gerekirse genellikle 30 yaş uzeri, ust ve alt goz kapaklarında sarkma ve torbalanma meydana gelmeye başlamış kişiler bu ameliyat icin adaydır.
Son Yıllarda Değişen Konsept
Klasik goz kapağı estetiği ameliyatında sarkmış fazla deri, kas ve fıtıklaşmış yağ dokusu alınır. Ancak son yıllardaki goruşler, klasik teknikte 20-30 yıldır yapılan gibi sadece goz kapaklarındaki değil de goz bolgesine komşu diğer bolgelerdeki değişikliklerinde duzeltilip daha yuksek hasta memnuniyeti elde edilmesi yonundedir. Yanaklar, alın ve kaş sarkmışsa kaldırılır. Bu goruşun tek ve en buyuk dezavantajı bircok bolgeye aynı anda mudahale edilmesi gerektiği icin ameliyat ucretinde yarattığı artıştır.
Estetik Goz Kapağı Ameliyatlarında Ne Yapılır ?
Ust goz kapağında fazla olan cilt ve kas cıkartılıp fıtıklaşmaya neden olan yağ onundeki bariyer onarılır. Ust goz kapağında ust goz kapağı kıvrımı boyunca iz kalır ve ancak cok yakından bakıldığında gorulebilir. Alt goz kapağında cok az miktarda cilt cıkartılabilir, cunku fazla cilt cıkartılırsa alt goz kapağı aşağı doğru doner ve bu duzeltilmesi daha zor ektropion denilen başka bir probleme neden olur. Fıtıklaşmış alt goz kapağındaki yağlar cıkarılmayıp elmacık kemiği uzerine yayılarak yanakla alt goz kapağı arasında oluşmuş cukurlanmayı dengelemek icin kullanılırlar. Alt kapakta kirpiklerin hemen altında bir iz kalır. Her iki goz kapağındaki ameliyat izlerinin gozun dış tarafındaki devamı normal deri cizgilerine uydurulduğu icin dikkat cekmez.
Goz kapağı estetiği hasta ve doktorun tercihine gore hastane veya klinik şartlarında yapılabilir. Her iki goz kapağı aynı anda duzeltilecekse hastane ortamında olunması daha uygundur. Ust goz kapağı ameliyatı 1 - 1.5 saat, alt goz kapağı ameliyatı 1 - 1,5 saat, her iki goz kapağı birlikte ameliyat edilirse 2,5 - 3 saat kadar surer. Ameliyat sonrası goz kapaklarında dikiş atılan bolgeler ince bantlar konarak kapatılır ama gozler kapatılmaz. Hastanede yatmayı gerektirmez.
Ameliyat Sonrası
Ameliyat sonrası erken donem genellikle rahat gecer denilse de goz kapakları cok kolay şişer ve morarır. Bu nedenle kişi mutlaka kendini en az 5-7 gun sosyal hayattan uzak kalacak şekilde ayarlamalıdır. Ayrıca gozlerde kuruluk, yanma hissi, gorme bulanıklığı ortaya cıkabilir. Gozyaşı artabilir, gozler ışıktan bir sure rahatsız olabilir. Bunlar ilk hafta icinde beklenen olaylardır ve kendiliğinden gecerler. Hasta ilk haftalarda gozunu tam olarak kapatamayabilir. Dış dikişler 2-3 gun sonra alınır. İşe pansumanla da olsa 3-5 gun sonra başlanabilir. 1 hafta sonra kullanıyorsa kontakt lensler takılabilir.
Ameliyat sonrası sonuc 3 ay sonra net olarak ortaya cıkar. İzler 3-5 ayda solar ve farkedilmeyecek duzeye iner. Goz kapakları ve cevresi insan vucudunun en az iz bırakan bolgesidir.
Nadiren ciltte gorulebilen fazlalıklara bağlı rotuş(yeniden cerrahi girişim) gerekli olabilir.
Komplikasyonlar
Yuz bolgesi ameliyatlarında sağlıklı bir kişide enfeksiyon gorulme olasılığı oldukca duşuktur. Goz kapaklarında ameliyat sırasında oluşan kan sızıntılarına bağlı morluk gorulmesi olağandır. Alt goz kapağında gorulen en ciddi istenmeyen durum, cok fazla cilt cıkartılmasına bağlı alt goz kapağının aşağıya cekilmesi(ektropion) problemidir ve bu problemin ameliyatla duzeltilmesi gerekir.

[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]