Yıllardır ilac ve aşı sektorunde olsalar da COVID-19'a karşı geliştirdikleri mRNA tabanlı aşı ile tum dunyada nam salan BioNTech'in kurucu ortaklarından Ozlem Tureci, BBC'nin gercekleştirdiği bir programa katıldı. Dikkat ceken acıklamalarda bulunan Tureci, en cok da kanser ile ilgili acıklamalarıyla gundeme bomba gibi duştu.
Aslına bakacak olursak Turk bilim insanı Ozlem Tureci ile ekibi, uzun zamandır kanser icin aşı geliştirmeye calışıyordu. Koronavirus pandemisinde geliştirilen aşı da bu calışmaları hızlandırmış oldu. Gelinen son nokta ise cağımızın hastalığı olarak bilinen kanser icin yolun sonuna gelinmiş olabileceğini duşunduruyor.
Ozlem Tureci: Kanser aşısı, 10 yıl icinde yaygın olarak kullanılabilir
Ozlem Tureci'nin acıklamalarına gore kanser aşısı icin en fazla 10 yıl kalmış durumda. Turk profesor, bu surecte mRNA tabanlı bir aşının yaygın olarak kullanılmaya başlayabileceğini soyluyor. Peki Pfizer ile ortaklık kuran BioNTech'in kanser aşısı, nasıl bir işleve sahip olacak?
Profesor Uğur Şahin'e gore kanser aşısındaki temel amac, kişiye gore ozelleştirilebilen bir aşı geliştirmek. Aşının ameliyattan hemen sonra uygulanacağını soyleyen bilim insanı, aşı ile yalnızca tumorlu hucrelere odaklanan bağışıklık geliştirilebileceğini ifade ediyor.

Ozlem Tureci'ye gore geliştirilecek mRNA tabanlı kanser aşısı, gercekten de etkili olacak. Zira bugune kadar elde edilen bulgular, tumorlu hucrelerin aktivitesini zaten ortaya koymuş durumda. Bundan sonra yapılması gereken tek şey, kansere yol acan hucreleri yok etmek.
Bu arada; kanser aşısı ile ilgili calışmalarda aşama kat edilmiş durumda. Hatta Ozlem Tureci, geldikleri son noktada aşı ile diğer tedavi yontemlerinin birlikteyken nasıl kullanılması gerektikleri uzerinde calıştıklarını soyluyor. Yapılacak calışmalar, er gec kansere cozum olacak gibi duruyor.