Fındıkta, sadece ic piyasa dinamikleri gozetilerek belirlenen fiyatların oluşturduğu teşvik etkisi nedeniyle, ulkemiz ile benzer iklim yapısına sahip ulkelerde bu urunun dikiminin hızla arttığı bildirildi.

Turkiye’nin komşuları Gurcistan ve Azerbaycan başta olmak uzere başlayan fındık dikim furyasına Guney Amerika ulkeleri de katıldı.

Arjantin’de yapılan deneme uretimlerini takiben daha uygun iklim koşulları ve alanların bulunduğu Şili’de uretim hızla artmaya başladı. Onumuzdeki 10-15 yıl icerisinde Şili’de uretilen fındık miktarının bugunku İtalya uretim miktarına ulaşması bekleniyor. Benzer bicimde, Ermenistan, Ukrayna, Bulgaristan ve Romanya’da da dikimlerin yapıldığı biliniyor.

Konuyla ilgili acıklama yapan Ulusal Fındık Konseyi ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatcıları Birliği Yonetim Kurulu uyesi Ali Haydar Goren, fındıkta 1964’den bu yana devlet adına yapılan destekleme alımlarının, son yıllarda tarihinin en yuksek duzeyine ulaştığına dikkat cekti. Goren, ozellikle fiyat noktasında ulaşılan noktanın uluslararası pazarlar icin fındığı cazip bir urun haline getirdiğini belirterek “Ozellikle yuksek fiyat politikaları ve istikrarsız seyirler, başta doğu komşularımız olmak uzere dunyanın bir cok yerinde fındık ekimini adeta teşvik etmiştir, etmektedir. Kişi başına duşen GSMH’nın duşuk olduğu bir kişinin aylık gelirinin cok duşuk olduğu Gurcistan ve Azerbaycan icin mevcut fiyatlar bu urunu cazip hale getirmektedir. Dunya fındık uretim ve tuketimi belli bir dengede yurumektedir. Tuketimin yıllık ortalama 750-800 bin ton, uretiminin ise 1 milyon ton seviyelerinde gercekleşmesi mevcut halde bile arz fazlası yaratıyor. Bu durumda alıcılar en kaliteli fındığı en ucuza nasıl alırız bunun cabası icindeler. Destekleme alımlarıyla kabuklu fındığın kilosunun 4 dolarlar civarında tutulması, ekonomik olarak diğer ulkelere cok cazip gelmektedir. Bu da bu ulkelerde plantasyonları hızlı bir şekilde geliştiriyor“ dedi.

Bugun Azerbaycan’da 30 bin, Gurcistan’da ise 50 bin ton civarında bir fındık uretildiğini kaydeden Goren “Onumuzdeki surecte, bu uretimin ceşitli şekillerde verilen desteklerle hızla artması da soz konusudur. Şartlar bu şekilde geliştiği surece, yeni fındık ureticilerinin fiyatları uluslarası alıcılar tarafından daha cazip hale gelecek ve Turk fındığının pazarlaması giderek zorlaşacaktır. Ayrıca, Turkiye icin tek tehdit Azerbaycan ve Gurcistan değildir. Karadeniz cevresindeki diğer ulkeler ve Guney Amerika’da dikili alanlar her gun artıyor. Şimdilik, fındık uretim ve ihracatında lider konumunda olan Turkiye, arz fazlası nedeniyle en buyuk sorunu yaşayan ulke olacak ve sıkıntılar birbirini izleyecektir. Yapılacak; uygun ve istikrarlı fiyatlarla, Amerikan’ın bademde yaptığını gercekleştirerek, rakip olabilecek ulkeleri saf dışı ederek, buyuk bir pazarlama ağı kurabilmektir. Aksi takdirde her gecen gun daha zor olacaktır” diye konuştu.

haber7.com