GORH(Mide reflu hastalığı) nedir?
GORH, mide iceriğinin yemek borusuna geri kacmasıdır.Yemek borusunun alt ucunda, mide ile birleştiği kısımda, yemek borusunu cepececre saran ve mide iceriğinin yemek borusuna geri kacmasını engelleyen LES (Lower Esophageal Sphincter) isimli bir yapı vardır. Bazı insanlarda LES yeteri kadar gorevini yapamaz ve asitli mide iceriği yukarı, yemek borusuna doğru geri kacar. En sık mekanizma budur ve de sıklıkla mide fıtığı ile birlikte gorulur. Mide boşalmasının yavaş olması ya da yemek borusunun hareket bozuklukları da diğer sebeplerdir.
GORH(Mide reflu hastalığı) belirtileri nelerdir?
Ağıza acı su gelme, ekşime, goğuste yanma en belirgin ve tanı koydurucu belirtileridir. Ancak bu belirtiler hastaların sadece yarısında bu kadar aşikardır.Diğer yarısında ise midede yanma ekşime, dolgunluk hissi, geğirme, bulantı-kusma, ses kısıklığı, sabahları seste catallanma, ağız kokusu, inatcı oksuruk, boğazda takılma ya da kitle hissi veya sıklıkla boğazı temizleme ihtiyacı, goğuste takılma ve sıkışma hissiyle birlikte kalbe baskı hissi ve carpıntı, astım, kronik farenjit, kronik sinuzit, ağız kokusu, dişlerde mine kaybına bağlı hassasiyet ve diş curuğu gibi atipik bulgular vardır. "Heart burn" adı verilen en tipik reflu bulgusu, goğus kafesi arkasında hissedilen şiddetli ağrıdır. Bu yanma, kesilme hissi kaburgalarla boyun arasında hissedilir.
GORH(Mide reflu hastalığı) tanısı nasıl konur?
Bşlıca şu yontemler kullanılır:;
Hastanın semptomları ve tedaviye yanıt:
Hastada goğuste yanma, ağıza acı gelme gibi karakteristik semptomlar olduğunda refluden şuphelenilir ve hastaya reflu tedavisi verilir. Verilen medikal tedaviden fayda gormesi tanımızın doğru olduğunu teyit etmiş olur. Ancak, bu yontem tek başına her zaman sağlıklı ve yeterli bir yontem değildir. Bazı hastalıklar da bu ilaclarla duzelebilir. Mide ulserleri buna ornek olarak verilebilir.
Endoskopi:
Endoskopi ile yemek borusu ve mideye direkt olarak bakılması sık kullanılan bir yontemdir. Yemek borusunun alt ucunda yaralar ve kızarıklıklar gorulmesi tanı koydurucu olabilir. Yine yemek borusunun mideye girişinin gevşek olduğunun gorulmesi de reflu lehine bir bulgu olabilir. Ama, endoskopi normal ise hastada reflu yok diyemeyiz. Şuphe devam ediyor ise ek tetkikler gerekebilir.
pHmetre
Reflu tanısı icin altın standart yontemdir. Yemek borusuna yerleştirilen bir alet vasıtası ile 24 saat boyunca yemek borusuna olan asit kacakları tespit edilir ve yapılan değerlendirme ile kesin tanı konur. Ancak her hastaya gerekmeyebilir. Semptomları aşikar hasta icin endoskopi ve anamnez yeterli olabilir. pHmetre cihazına ulaşmak ve 24 saat aletle dolaşmak gibi gucluklerle karşılaşılabilir. Ancak şupheli olgularda kesinlikle uygulanması gerekli olduğunu da belirtmek gerekir..
Monometre:
Bazı durumlarda gerekebilir. Ozellikle yutma gucluğu ve ağrılı yutma gibi semptomlar varsa ve endoskopide bu şikayetlere sebep olacak bir kitle ve patoloji saptanmamış ise manometre gerekebilir.
GORH(Mide reflu hastalığı) nasıl tedavi edilir?
Başlıca 3 tedavi protokolu denenir:
Yemek yeme ve yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılır:
Cay, kahve, kola, acılı baharatlı yiyecekler, sigara, alkol tuketimini kesmek gerekir. Ağır ve yağlı yemekler mide boşalımını yavaşlatacağından refluyu tetikler. Stresten uzak durmak gerekir. Yuksek yastık kullanmak iyi gelebilir. Gece yatmadan once, 3-4 saatlik bir yemek yemediğiniz peryod olması gerekir.
İlac tedavisi:
Yemek yeme ve yaşam tarzında değişiklikler yapılmasına rağmen şikayetler devam ediyor ise ilac tedavisi başlanır. Hastaların coğu diyet ve ilac tedavisi ile kontrol altına alınabilir.
Cerrahi tedavi:
Diyet ve ilac teavisine rağmen duzelmeyen ya da uzun sureli ilac kullanımı gerektiren, ilacı bıraktığında şikayetleri hızlıca tekrarlayan hastalara operasyon onerilir. Reflu tedavisinde cerrahi cok etkin ve sonucları oldukca iyi bir yontemdir.
GORH(Mide reflu hastalığı) cerrahisi nedir?
Mide refu cerrahisi 50 yılı aşlın bir suredir tum dunyada yaygın şekilde yapılmaktadır. Sonucları gayet memnun edicidir. Acık ve kapalı( laparoskoik) olarak yapılabilir. Laparoskopik yontem , operasyon sonrası donem ağrısının daha az olması, iz olmaması gibi sebepler ile daha avantajlıdır. Yine laparoskopik ameliyatlarda,, hastaların normal hayatlarına ve işe donme sureleri daha cabuk olmaktadır.
Laparoskopik reflu ameliyatı genel anestezi altında laparoskopik yontemle karın duvarına acılan 4 veya 5 minik delikten uygulanır. Tum laparoskopik ameliyatlarda olduğu gibi once karın ici karbondioksid gazı ile şişirilir. Yemek borusu ile midenin birleştiği yer bulunur. Eğer hastada mide fıtığı varsa bu bileşke yeri karın icinden yukarı kaymış, goğus boşluğu icine gecmiştir. Mide tekrar aşağı cekilip, kapakcığın olduğu bolge olması gereken normal yerine tespit edilir. Midenin yeniden yukarı kacmasını onlemek icin diyaframdaki acıklık dikişle veya ozel fıtık yamaları ile onarılır. Midenin gevşek olan ve serbetleştirilen ust kısmı yemek borusunun arkasından cevrilerek manşon şeklinde dikilir, boylece buradaki kapakcığın sıkılığı arttırılır.
Doğu hastaya uygulandığında başarı %95!in uzerindedir.
[h=2]Kocaeli Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gorh(mide reflu hastalığı) nedir? Nasıl tedavi edilir?
Sağlık0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gorh(mide reflu hastalığı) nedir? Nasıl tedavi edilir?