Gomulu dişler, ağız cerrahisinde en sık gorulen vakalar olup, sıklıkla alt-ust 20 yaş dişleri, ust cene kopek dişleri ve nadiren alt-ust cene kucuk azı dişleri gomulu kalabilir.
Gomulu dişler bazen hic belirti gostermez ve şikayete neden olmazken bazen bulundukları bolgeye bağlı olarak baş, kulak, goz, cene eklemi, boyun ağrılarına neden olurlar.


Yarısı ağız icinde belirmiş dişler ile dişeti arasında ve gomulu dişle bir onundeki komşu diş arasında iyi temizlenemeyen bir bolge bulunduğu icin burada biriken yemek artıkları sonucunda oluşan mikroorganizmalar, surekli yinelenen enfeksiyonlara, komşu dişte curuklere neden olur. Bu durumda sık sık şişlik ile kendini gosteren son derece ağrılı lokal bir dişeti iltihaplanması oluşur (perikoronitis). Bu iltihaplanma ilerleyerek dişeti-yanak mukozası-bademciklerin birleştiği yerden; yanak absesi oluşumuna veya boyun fasyalarına ilerleyerek farengeal ve retrofarengeal fasya tutulumuna ve ilerlerse mediastinitis gibi hayati onem taşıyan cok ciddi enfeksiyon tablolarına neden olabilir. Bu nedenle ağız ortamıyla ilişkili olan tam surmemiş yirmi yaş dişlerinin tereddutsuz cekilmeleri gerekir.


Konumlanmaları itibariyle gomulu yirmi yaş dişleri ikinci buyuk azı dişlerinin kuronu veya koklerine hasar verebilir. Azı dişi ile arasında besin birikimi yaratarak azı dişinin curumesine yol acabilir. Hic bir şikayeti olmayan azı dişinin kaybı soz konusu olabilir.


Surekli ihmal edilen, nasıl olsa surer gozuyle bakılan hatta bazen varlığından bile haberimiz olmayan bu dişlerin onundeki dişleri itekleme gucu yuksektir. Bu durumda on dişler daha fazla etkilenerek sıralanmaları bozulabilir. Bu da dişlerde capraşıklıklara neden olarak ortodontik tedavi(tel tedavisi) gereksinimi ortaya cıkarır. Ortodontik tedavi gormuş bireylerde ise, tedavi sonrası surmeye başlarsa diğer dişleri iterek dişlerin eski haline gelmesine ve tedavinin başarısızlığına yol acabilir.


Surememiş gomulu dişlerin etrafında var olan folikul adı verilen yapı, diş suremedikce yapısını kaybederek kistik hale gelebilir, cene kemiğini eriterek buyuyebilir ve cene kemiğinin kırılmasına veya etrafındaki dişleri iterek yer değiştirmelerine neden olabilir. Kist buyudukce alt cene siniri ve dil sinirine hasar vererek dudakta veya dilde, ilerlemiş durumlarda her ikisinde de kalıcı uyuşukluğa yol acabilir.


Surduklerinde ise cenelerin dişsel kapanışında veya ciğneme hareketlerinde uyumsuzluk yaratabilirler. Erken diş temasları sonucu oluşan kuvvetler cene eklemi uzerinde olumsuzluklara neden olabilir. Ayrıca yirmi yaş dişleri suremezlerse cene kemiği icinde itekleme kuvveti oluşturarak ekleme yansıyan ağrılara neden olabilirler. İhmal edildikce bu ağrılar baş ve boyunda hissedilebilir.


Surebilmiş yirmi yaş dişleri ağızın en gerisinde bulunduklarından, temizlenmeleri, curuduklerinde dolgu ve kanal tedavisi yapılmaları cok guctur. Ciğnemede de pek fazla rol almayan bu dişler, ağız icinde eğri ortaya cıktıklarında cekilmeleri daha doğrudur.


Erken yaşlardan itibaren yapılması gerekli duzenli diş kontrollerinizde cekilecek olan diş rontgenleri ile ortaya cıkabilecek olan bu dişlerin varlığı, durumları diş hekimi tarafından değerlendirilmeli, risk taşıyorsa erken donemde cekilmesi planlanmalıdır.


[h=2]Ordu Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]