Goğus kucultme (reduksiyon mammoplasti)Memelerin, kişinin gelişimi sırasında veya sonradan buyumesi (şişmanlık veya hamilelik) sadece estetik değil birtakım fiziksel problemlere de yol acmaktadır. Meme ağırlığına bağlı olarak vucudun one doğru eğilmesi, sırt ve omurga ağrıları, kemik deformasyonları, meme altında gelişen pişik, mantar veya yaralar, boya ve kiloya uygun giysi bulamama gibi problemler hastaları meme kucultme operasyonuna goturmektedir.
Operasyon oncesi; hastanın goğuslerinde buyumenin devam edip etmediği, fiziksel muayene sonucu goğuslerde ele gelen kitlenin olup olmadığı, şayet fizik muayenede şupheli bir bulgu varsa mutlaka goruntuleme yontemlerinin (Ultrason, Mammografi vb.) cekilmesi, ek hormon testleri gibi yontemlerle ek bir sorun araştırılmalıdır. Meme kucultme operasyonunda, cerrahi yontemin tipine karar verilirken, hastanın ileride planladığı gebelik mutlaka gozonunde bulundurulmalıdır.
Operasyonda memenin bez dokusu, yağ dokusu, derisi ve meme başı alanı (istenirse) kucultulmektedir. Boylece daha kucuk, dik ve daha sıkı bir meme elde edilmektedir. Meme kucultmede operasyon oncesi resimler alınır, bir planlama yapılır ve buna gore cerrahi plan meme uzerine cizilir. Operasyon tamamen bu plana dayalı olarak yapılmaktadır. Bu planlama sayesinde o kişiye en uygun olcude meme oluşturulmaktadır. Her vucut yapısına gore bir meme olcusu vardır. İri bir govdede kucuk bir meme hoş gorunmeyecektir.
Meme kucultmede meme hacmine ve hastanın yaşına gore; sadece meme başı cevresindeki limitli bir operasyon izi, meme başından dik aşağıya uzanan bir iz (vertikal teknik) veya ters T şeklindeki bir iz şeklinde olabilir. Bu izler once kırmızı pembe renkte olur, zaman icinde normal deri rengine doner. İzler ne şeklide olursa olsun meme başı altında sutyen icinde kalmaktadır. Hastalarda sıklıkla meme başı cevresinden, meme altı cizgisine dik uzanan ve orada da kısa bir yatay bacağı olan iz tekniği (vertikal-kısa T tekniği) kullanılmaktadır.
Bu operasyon genel anestezi altında (hasta uyutularak) yapılmaktadır. Operasyon meme hacmine gore değişmekle birlikte yaklaşık 3-5 saat surmektedir. Hastalar hastanede 1-2 gun kalmaktadır. Daha sonra ayaktan izlenmeye ve pansumanlara alınmaktadır. Memede bulunan ince direnler (icerideki kan toplanmalarını boşaltan boru) operasyon sonrası 1. veya 2. gun alınmaktadır. Her şey normal seyrederse yaklaşık 5-6 pansuman yeterli olmaktadır. Operasyon sonrası gunlerde ozel taşıyıcı sutyenlerle pansumanlar kolaylaştırılır, şişlikler azaltılır. Memedeki morluklar 7-10 gunde, şişlikler yaklaşık 6-8 haftada tamamen gecer. Memeler 5-6 ay icinde tamamen doğal bir goruntu alır. Operasyon sonrası 5-7. gunde banyo yapılabilir, 8-10. gun denize ve havuza girilebilir.
Ameliyat sonrası karşılabilecek sorunlar erken ve gec donem sorunları olarak ikiye ayrılabilir. Erken donemde kanama, enfeksiyon, yara iyileşmesinde problemler gibi sorunlar son derece nadirdir. Gec donem sorunları ize veya şekle bağlı sorunları olarak karşınıza cıkabilir. İzlerde belirginlik, kızarıklık, kaşıntı erken donemde bazı koyu tenli kişilerde sıkca rastlanabilir ve ilac tedavisini gerektirebilir. Şekille ilgili sorunlar daha cok buyukluk ile ilgili sorunlardır. Bu nedenle ameliyat oncesi arzu edilen meme boyutu vucudun diğer ozellikleri de goz onune alınarak net bir şekilde konuşulmalıdır. Bu operasyonu duşunen genc bir hasta, daha sonraki zamanlarda sut vermeyi duşunuyorsa, bunu cerraha soylemelidir. Operasyonlarımız genellikle merkezi pedikul tekniği denen ve meme başı-meme bezi ilişkisini bozmayan teknikle yapılmaktadır. Bu teknik sut kanallarını bozmayan tekniktir ve diğer sebepler dışında hasta buyuk olasılıkla sut verebilecektir.
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Goğus kucultme (reduksiyon mammoplasti)
Sağlık0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Goğus kucultme (reduksiyon mammoplasti)