islam universitesi fatih avrupa islam universitesi sınav sonucları istanbul şeriat fatih
Fatih’teki universitede, 815 oğrenci dini eğitimden geciriliyor.
Avrupa İslam Universitesi İstanbul Acıkoğretim Şubesi adıyla, İstanbul’un gobeğinde “şeriat eğitimi” veriliyor. Fatih’teki sozde universitenin, “turbanla gidilebilen alternatif bir yuksekoğretim kurumu oluşturma” amacıyla eğitim vermesi dikkat cekiyor. Arapcadan Kuran’a, hadisten İslam hukukuna yayılan geniş yelpazede dini eğitim, halen kuruluşa kayıtlı 815 oğrenciye veriliyor. YOK ise kuruluşun resmi izinli olmadığını belirtmekle yetiniyor.

Hollanda’da 2001 yılında kurulan Avrupa İslam Universitesi’nin (AİU) Turkiye ayağı olarak 3 yıl once kurulan AİU İstanbul Acıkoğretim Şubesi, adeta bir “dini eğitim kampı” kurarak 3 yıldır kentin orta yerinde şeriat eğitimi veriyor. Turbanlı ve carşaflı kız oğrencilerin gittiği sozde universitenin amacı “İslam dinini bilen ve hakkında konuşabilecek duzeyde bilimsel birikime sahip kişiler yetiştirme” olarak tarif ediliyor.

Ancak universitenin Turkiye’deki yapılanmasının amacı, “turbanlı olduğu icin universiteye gidemeyen kızlara alternatif bir yuksekoğretim olanağı sunmak” olarak değerlendiriliyor. Hem turbanını cıkarmayan hem de dini eğitimden gecen oğrencilere, universiteyi bitirmeleri halinde Hollanda’da cami, hastane, bakanlık, belediye, ozel okul gibi kurum ve kuruluşlarda iş sahibi olma vaadi de sunuluyor. Sozde universite, kurduğu rehberlik birimi ile oğrencilerin ve ailelerinin “manevi dunyaları”nda yaşadıkları sorunlarla da “ilgileniyor.”

DOKTORA YAPAN BİLE VAR!

Fatih’te, “Arpa Emini Mahallesi, Vatan Caddesi, Zaviye Sokak, No: 12 4/1” adresindeki temsilciliğe, 411’i hazırlık, 20’si 1., 284’u 2., 13’u de 3. sınıf olmak uzere 728 lisans oğrencisi ile 83 onlisans, 3 yuksek lisans ve 1 doktora oğrencisi olmak uzere toplam 815 kişi devam ediyor. Ders veren kadronun sayısı ise 34. “İslami İlimler Fakultesi / Diller ve Medeniyetler Fakultesi / İslami İlimler Yuksekokulu İslami Araştırmalar Enstitusu” olmak uzere 2 fakulte ve bir enstitu yapılanmasına sahip olan temsilcilikte, “Arapca, Mezhepler Tarihi, Kuranıkerim, Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Kelam, Din Psikolojisi” gibi alanlarda eğitimler veriliyor.

Kız oğrencilerin tumunun turbanlı, carşaflı olduğu kuruluşta, yıllık ucret 1000 - 1500 Avro arasında değişiyor. Maddi durumu yetersizler ise universite merkezinin sağladığı burs ile dini eğitim alıyor. Burs verilen oğrencilerin oranı, yuzde 50 gibi yuksek bir seviyeye ulaşıyor.

Resmen tanınmıyor olsa da Turkiye’deki universiteler gibi bir yapı oluşturmaya calışan temsilcilik bunyesinde, vize, final sınavları, hatta mazeret sınavları bile duzenleniyor..

YOK ise konuyla ilgili yazılı acıklamasında, soz konusu universitenin kendileriyle ilgili olmadığını savunarak “Bahsi gecen kurumun ve Turkiye’de onu temsil ettiği soylenen oluşumun bugune kadar tanınma, şube acma, bolum acma, diploma denkliğinin tanınması dahil olmak uzere, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı’nın yetkisi alanındaki hicbir konuda başkanlığımız ile ilişkisi ve yazışması olmamıştır” demekle yetindi.