Turkiye, katma değerli uretim yolunda onemli adımlar atmaya devam ederken Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; yatırım, uretim, istihdam ve ihracat odaklı proje bazlı teşvikler veriyor... Resmi Gazete ’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararları ile toplamda 20 milyar liralık 4 onemli yatırıma proje bazlı devlet yardımı sağlanmasının onu acıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, startı verilen projelerin ayrıntılarını anlattı. Toyota ’nın, Sakarya ’da yeni nesil şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya yatırımının 7 milyar liralık butceyle hayata gecireceği ifade eden Bakan Varank, İzmir ’de Smart Enerji ’nin yılda 2 bin megavatın uzerinde fotovoltaik guneş paneli ureteceğini acıkladı. Varank, Turkiye ’de ilk defa bulaşık makinalarında kullanılan kapsul deterjanın yılda 2,4 milyar adet ile Adana ’da uretileceği belirterek Kocaeli ’nde faaliyete gecen maleik anhidrit tesisi ile 100 milyon dolarlık ithalatın onune gecileceğini kaydetti. Bakan Varank, Nevşehir Acıgol Tekstilkent ’in temelini attı. Aynı programda Konya Ovası Projesi (KOP) ile Ahiler Kalkınma Ajansı ’nın (AHİKA) toplam 8 projesinin acılışını gercekleştirdi. Duzenlenen torende konuşan Bakan Varank, cumhuriyetin ikinci yuzyılını, tum dunyada Turkiye yuzyılı haline getirmek icin gece gunduz calıştıklarını ifade etti. 2 gun once Resmi Gazete ’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararlarıyla Sakarya, İzmir, Adana ve Kocaeli ’nde devasa yatırımları başlattıklarını kaydeden Varank şoyle devam etti:
“TOGG ’un doğuştan elektrikli olması gerektiğini soylerken aslında bir vizyonu ortaya koymuştuk. Turkiye ’nin elektrikli arac ve bataryada uretim ussu olabileceğini ilan etmiştik. İşte Japon otomotiv devi Toyota ’nın, Sakarya ’da yaklaşık 7 milyar liralık butceyle yeni nesil şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya yatırımı Turkiye ’nin hedeflerini ve vizyonunu uygun şekilde burada hayata geciriyor. Yatırımın sonunda yılda 162 bin şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya paketi uretilecek." Smart Enerji 7,5 milyar liranın uzerinde yatırımla yılda 2 bin megavatın uzerinde fotovoltaik guneş paneli uretecek. Bu yatırımla 2 bin 300 ’e yakın istihdam sağlanacak. Turkiye bugun guneş paneli uretiminde Avrupa ’nın bir numarası, dunyada dorduncu sırada. Ancak ben eli artırıyorum ve diyorum ki Turkiye, kısa surede dunyanın bir numaralı guneş paneli ureticisi olacak. 
Hemen hemen hepimiz bulaşık makinesi kullanmışızdır. Bulaşık makinelerinde deterjanlar kapsul şeklinde uretiliyordu. Bugune kadar Turkiye ’ye bu bulaşık makinesi deterjanları hep ithal geliyordu. İşte şimdi bir firmamız Turkiye ’deki potansiyeli gordu. Adana ’da yapılacak yatırımla beraber, Turkiye ’de ilk defa bulaşık makinalarında kullanılan kapsul deterjan uretilecek. Yatırımın sonunda yılda 2,4 milyar adet kapsul uretilecek. Yine 20 milyar liralık paket icindeki bir diğer yatırımımız da farklı endustriyel alanlarda kullanılan maleik anhidrit diye bir kimyasal malzeme. Kocaeli ’nde 3 milyar liranın uzerinde yatırımla yıllık 50 bin ton kapasiteli maleik anhidrit uretilecek. Oradaki ithalatımız 100 milyon dolar. Bu ithalatın da onune gececeğiz. Milli Teknoloji Hamlesini tahkim edecek 20 milyar liralık bu buyuk yatırım hamlesi onemsiyoruz ve vatanımıza milletimize hayırlı uğurlu olsun diyoruz." Bakan Varank ’ın konuşmasında bahsettiği, Kocaeli ’nde yatırıma konu olan maleik anhidrit, keskin kokuya sahip renksiz bir sıvı olarak biliniyor. Uretimi, dunya genelinde her yıl artan maleik anhidrit, bircok kimyasalın uretiminde kullanılıyor. Bocek ilacı, kÂğıt işleme, su arıtma kimyasalları, epoksi sertleştirici, sac spreyi, tarım kimyasalları gibi alanlarda da uygulanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Genclik ve Spor Bakanlığının genc istihdamını odağına aldığı Calışan ve Ureten Gencler Programı (CUGEP) kapsamında kalkınma ajansları eliyle hayata gecirilen Tekstilkent projelerinden birinin daha temeli atıldı. Bakan Varank ’ın temelini attığı Nevşehir Acıgol Tekstilkent, 250 kişiye istihdam sağlayacak. Yaklaşık 13 milyon lira butceli projenin tamamında kamu kaynakları kullanılacak. 2 bin 200 metrekare kapalı alana sahip, toplam 12 bin metrekarelik alan uzerinde yukselecek 2 bina tekstil atolyelerine kiralanacak.

Torende Bakan Varank, KOP ve AHİKA destekleriyle hayata gecen 8 projenin de resmi acılışı gercekleştirdi. Toplamda 41 milyon lira butceli 8 proje, Nevşehir ’in turizm potansiyeline katkı sağlayacak.