Goz tansi­yonu veya karasu hastalığı adıyla da bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir goz hastalığıdır. Tedavi edilmezse gorme kaybına neden olabilir.
Bu hastalıkta Kısaca goz ici ba­sıncı olarak adlandırılan goz ici sıvısının basıncı, genellikle, gorme yeteneği icin gerekli olan goz sini­rine zarar verebilecek duzeyde yuksektir. Doğuştan da olabilen bu hastalığın erişkin şekli coğun­lukla 40 yaşının ustunde oluşur. Ceşitli turleri vardır.
Hastalığın başlangıcından ilerleme evresine kadarki sure icin­de glokomlu kişilerin bir bolu­munde de hastalığa ait herhangi bir belirti gorulmez. Glokom, bir­cok hasta tarafından ancak ileri donemde ve belirgin gorme kaybı ortaya cıktığında fark edilebilir.
Glokomda gorme kaybı oluştuktan sonra geri donuş olmadığın­dan erken tam onemlidir. Normal goz muayenesi sırasında tespit edilen anormal goz ici basıncı hastalığın ilk belirtisi olabilir. Goz hekimince duzenli aralıklarla ya­pılan muayeneler, glokomun er­ken tanı ve tedavisi icin en iyi yol­dur.
Normalde goz ici oluşumların beslenmesi icin goz icerisinde su­rekli olarak bir sıvı yapılır ve bu goz ici sıvısı surekli olarak bir takım kanallarla goz dı­şına atılır. Glokom, goz ici sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık veya bu sıvının boşalmasına karşı bir direnc oluş­ması nedeniyle sıvının dışa akımının yeterli olmaması ve buna bağlı olarak gozici basıncının artması sonucu oluşur. Yukselen goz ici basıncı goz sinirlerine zarar verir ve gorme sinir hucrelerinin olumune neden olur. Goz siniri hucreleri olduğu zaman da kalıcı gorme kaybı oluşur.
Glokom dikkatli bir goz mua­yenesiyle teşhis edilir. Teşhise yo­nelik goz muayenesinde hekim, bir takım ceşitleri olan tonometre adlı bir aletle goz ici basıncını olcer. Goz dibi muayenesi yapa­rak goz sinirlerini inceler. Ge­rekli gorurse, gorme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek icin gorme alanı testi yapar. Buna ek olarak gorme siniri lifleri analizi, gorme sinir başı analizi ve diğer başka incelemeleri de yapar.
Glokoma bağlı gorme kaybını onlemenin tek yolu erken tanıdır. Bu nedenle duzenli aralıklarla goz muayenelerinin yapılması onemlidir.
Glokom dunyada milyonlarca kişide gorulen ve her insanda or­taya cıkabilecek bir hastalıktır. Glokom herkesin karşılaşabileceği bir hastalık olmakla birlikte, bazı risk faktorleri has­talığın ortaya cıkma olasılığını ar­ttırabilir. Glokom riskini artıran faktorler şunlardır:
İlerleyen yaş
Ailede glokom bulunması
Sigara
Şeker hastalığı
Yuksek kan basıncı
Miyopi
Uzun sureli kortizon tedavisi
Goz yaralanmaları
Glokom, tanı koyulduktan son­ra tamamen iyileştirip ortadan kaldırılamaz; fakat bircok olguda uygun tedavi ile başarılı bir şekil­de kontrol altında tutulabilir, gorme kaybının ilerlemesi engellene­bilir.
Glokom kalıtsal olabileceği icin glokom bulunan ailelerde butun bireylerin goz muayenesi olması uygundur.
[h=2]İstanbul Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]