GLOKOM:
Glokom halk arasında karasu veya goz tansiyonu olarak bilinen yaygın bir goz hastalığıdır. İyi boşalmayan goz ici sıvısı goz tansiyonun yukselmesine sebep olur. Goz ici basıncının normal değerleri10-21 mmHg arasındadır ve gun icinde farklılık gosterebilir. Glokom bir belirti vermez ancak rutin goz muayenelerinde ortaya cıkar. Tedavi edilmeyen kişilerde gorme kaybına neden olur. Goz ici sıvısının basıncının yuksek olması gorme sinirine hasar vererek gorme alanında kayıplara neden olur. Glokom dunyada en fazla kalıcı gorme kaybına neden olan hastalıktır. 40 yaş uzerine %2 sıklıkla gorulen bu hastalık yeni doğan bebeklerde de gorulebilir. Bir cok tipi olan bu hastalığın ortak ozelliği kaybedilen gormenin geri getirilememesidir.Hastalığın 2 tipi cok onemlidir. Bunlar;
* Kronik acık acılı glokom
* Acı kapanması glokomu
İlerleyen yaş, ailede glokom oykusu, uzun sure kortizon kullanımı, şeker hastalığı, migren, miyopi ve goz yaralanmaları glokom riskini arttıran faktorlerdir.
Glokom belirti vermediğinden ancak rutin goz muayenesi sırasında yapılan goz tansiyonu olcumu, gorme sinirinin kontrolunde rastlanan şupheli bulgular neticesinde yapılacak olan gorme siniri analizi (RNFL),gorme alanı testi ve kornea kalınlığı olcumu ile teşhis edilebilir.
Tedavide oncelikle goz ici basıncını duşurmeye yonelik damlalar verilir,damlara rağmen duşmez ise lazer ve cerrahi yontemler uygulanır.
GLOKOM AMELİYATI:
Damlalar ve lazer ile duşurulemeyen goz tansiyonu ancak ameliyat ile duşurulur.Glokom ameliyatlarında amac goz ici basıncı duşurerek gorme sinirinin hasara uğramasını durdurmaktır.
Gozun urettiği humorakoz’un dolaşıma gecmesini sağlayan sistemde oluşan tıkanıklık yada darlık olması goz ici basıncını yukseltir.İlac ve lazer goz ici sıvısının salgılanmasını azaltmak veya gozden cıkmasını kolaylaştırmak icin kullanılır.
Glokom ameliyatında amac goz ici sıvısının dışarı cıkmasını sağlamak icin yeni bir kanal acmaktır.
Ameliyat genellikle Lokal anestezi ile yapılır fakat bazı durumlarda genel anestezi de uygulanabilir.
Ameliyattan sonra goz kapatılır ve antibiotikli damlalar verilir, hasta ertesi gun kontrole cağrılır.
Glokom ameliyatından sonra kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonların gelişmesi %1’in altındadır.
Glokom ameliyatlarından sonra gorme artışı beklenmez, bu ameliyatın amacı gormenin daha kotu olmasını engelleyerek olan gormeyi korumaya yoneliktir.
Ameliyattan sonra gecici gorme kaybı olabilir, gorme eski haline yaklaşık 1 ay sonra doner.
Hasta ameliyattan sonra yine goz tansiyonunu duşurmek icin damla kullanabilir.
[h=2]İstanbul Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Glokom ve glokom ameliyatı
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Glokom ve glokom ameliyatı