Glisemik indeks ve kilo kontroluYediğimiz yemeğin iceriğine bağlı olarak kan şekerimizde yemek yedikten sonra hızlı bir artış olur. Normal şartlarda yemekten 2 saat sonra kan şekerimizin normal seviyelere inmesi gerekir. Yemek sonrası kan şekerinde gorulen artış hızı diyetin icerisinde neler bulunduğuna gore farklılık gosterir. Kan şekerinin yukselmesinde en etkin besin ogesi karbonhidratlar, yani glukozdur.
Glisemik indeks; yiyeceklerin kan şeker duzeyine ani etkilerine gore sınıflandırılması, bir başka deyişle yiyeceğin yendikten 2-3 saat kadar sonra kan şekerini yukseltme kabiliyeti demektir. Bir yiyeceğin glisemik indeksi ne kadar yuksekse yendikten sonra kan şekerinizin o kadar yukseleceği anlamına gelir. Tuketilen oğunun glisemik indeksinin duşuk olması daha duşuk kan şekeri yanıtı oluşturur. Glisemik indeksi yuksek besinler hızla sindirilirler, hızlı bir şekilde kana karışarak kan şekerini yukseltirler. Artan kan şekerine yanıt olarak pankreas insulin salgısını artırır. Artan kan şekerini vucudumuz depolayarak ya da yağa donuşturerek azaltır. Bunun sonucunda insulin şeker gibi hızla azalmaz, yuksek miktarda salınan insulin kan şekerini daha fazla duşurur ve aclık hissi uyandırarak yemeğe yoneltir. Duşuk glisemik indeksli besinler; insulin direncini azaltarak cabuk acıkmayı onler, kan şekerinin aşırı yukselmesine engel olur, kilo verme ve kilo korumada etkilidir, iştahı azaltır, tatlı krizlerinin onune gecer. Glisemik indeks kavramı sayesinde diyabet ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin azaltılabileceği, iştahın kontrol altına alınarak kilo verilebileceği ya da kilonun korunabileceği saptanmıştır.
Yoğurt, sut ve sut urunleri, sebze – meyveler (domates, marul, beyaz lahana, mor lahana, brokoli, karnabahar, semizotu, ıspanak, bezelye, taze fasulye, kivi, armut, şeftali, erik, elma, portakal, greyfurt), kepek ekmeği, cavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, şekersiz tam tahıllı urunler, nohut, kuru baklagiller, barbunya, mercimek, bulgur, makarna, badem, ceviz, fındık, yer fıstığı duşuk glisemik indekse sahip besinlerden bazılarıdır.
Unutmamamız gereken tum besinleri uygun miktarlarda ve tek tip değil, 4 temel besin grubunu da icerisinde barındıracak şekilde tuketmek. Beyaz ekmek yerine posa miktarı fazla olan tam tahıllı ekmekleri tercih etmek, cay, kahve ve bitki caylarına şeker ilave etmemek, glisemik indeksi duşurmek icin meyvelerin uzerine 1 cay kaşığı kadar tarcın eklemek, sut ve sut urunlerinin az yağlı ya da yağsız olanlarını tercih etmek kilo kontrolu adına yararlı olabilecek onerilerdir.

[h=2]Konya Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]