Gizli yeme bağımlılığıUzun suren diyetler yapmak, yeni yeni diyet programları araştırmak, telefonda numaradan cok kalori sayar programları yuklemek ve en sonunda cerrahi operasyona karar vermek, gizli yeme bozukluğu yaşayan insanların hayatını belirleyen faktorlerin başında gelmektedir. Kişi her an aclık duygusunu kontrol edebilmek icin ekstra bir caba harcamak zorunda kalmaktadır. Fakat her caba harcanan durumda başarılı olmama ihtimalleri bu durum icin cok daha fazla yuksektir. Kişi her cabasının ardından tukenmişlik hissi ile yeme atakları gecirmektedir. Genel topluma bakıldığında her 100 kişiden 49’unda bu problem olduğu duşunulmektedir. Anoreksik olanlar aşırı derecede zayıf, bulumik olanlar zayıf, yeme bağımlılığı olan kişilerse diğerlerinin tam tersine şişmandır. Gizli yeme bağımlılığı olan kişilerse ne tam zayıf ne de şişmandır. Bu kişiler guzellik anlayışı olan 36 bedenin biraz ustunde olan kişilerdir.
Bir danışanım olan X ile yaptığımız goruşmelerde kendini şu şekilde anlatıyordu..
Şu anda 28 yaşındayım ; 11 yaşından beri Turkiyede gitmediğim diyetisyen kalmadı Merve hanım. Verecekleri listeleri o kadar iyi biliyorum ki karşılarına oturduğumda, onlar bilgisayar ekranına bakıp listeyi hazırlarken..
İcme tozları, bitkisel ve kimyasal zayıflama hapları, yağ aldırma, detoks kurleri.. bunların hepsini denedim. Kendimle asla barışamadım. Dolabıma baktığığımda o kadar cok aynı ceşit kıyafetlerin farklı bedenleri var ki.. Aklımdan sık sık artık bu işe bir dur demeliyim cumleleri geciyor. Tekrar normal yemeye gecme fikri beni once rahatlatıyor, ama sonrasında hemen korkutmaya başlıyor. Ya normal yemeye gectiğimde iş cığırından cıkarsa duşunceleri gece uykumu boluyor. Sanki icimde BİR KAC SES VAR ve ses surekli birbiriyle tartışıyor. Bu korkum beni artık dunyadaki her şeyden cok yoruyor..
İlk ses: Aferin sana diyor, bugun hic yememen gereken şeyleri yemedin.. Şimdi canın yasakları istiyor olabilir ama yat uyu bak yarın her şey cok guzel olacak goreceksin. Yarın hic zorlanmadan bunları canın istemeyecek ve hic uzulmeyeceksin..
İkinci ses: Bu kacıncı yasak? Şimdiye kadar kendine o kadar cok yasak koydun ki hic birine uymadın. Durmadan en başa dondun ve en baştan tekrar başladın. Baksana şimdi ne hale geldin. Cıkart dolabındaki buyuk bedenleri , yine şişmansın kabul et.
Ekonomik refaha ulaşmış her toplumda insanların buyuk bir coğunluğu artık danışanım X olarak yaşıyor. Aclık duygusu ve yemek yemek zorunda olmak artık insanların ruyalarına kabusu olarak giriyor. Herkesin bu durumda olması kişilerdeki farkındalığı azaltıyor ve durumları ile ilgili muhakeme yapmalarını engelliyor. Belirtiler ya fark edilmiyor ya da gormezden geliniyor.
Gizli Yeme Bağımlılığının belirtileri Nelerdir?
Takıntılı bir boyutta kilo almaktan korku duyma.
Her gun tartılmak.
Kendi beden sinyallerine ve ihtiyaclarına guvenmemek.
Yeme ihtiyacını spontane, normal ve tadını cıkararak giderememek.
Her tuketilen besinin kalorisini hesaplamak.
Duzenli olarak light gıdalar tuketmek.
Sindirimi hızlandırıcı ilaclar kullanmak.
Yaşam kalitesinin her gecen gun ciddi bir şekilde duşmesi
Toplumun buyuk bir coğunluğunu ilgilendiren bu rahatsızlık şu gunlerde psikiyatri tanı klavuzlarında hastalık olarak yer almamaktadır. Fakat kişilerin gundelik yaşamları goz onunde bulundurulduğunda stres altında olan kişilerin bu hastalık ile karşı karşıya kalma ihtimallerinin cok yuksek olduğu duşunulmektedir. Yukarıdaki 8 belirtiden en az 4’unu duzenli aralıklar ile son birkac aydır yaşayan kişilerin uzmanlardan yardım alması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki eğer bu hastalık gormezden gelinirse gelecek gunlerde tedavisi cok daha zor olacaktır. Aynı zamanda hastalığın değişişim gostererek anoreksiya, bulimiya, orthoreksiya ya da binge eating’e donuşme riski oldukca fazladır.
Uzm.Klinik Psikolog- Bariatrik Psikolog
Merve PEHLİVAN
[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gizli yeme bağımlılığı
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gizli yeme bağımlılığı