Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Ocak-Eylul verilerini acıkladı. Yılın ilk 9 aylık doneminde toplam uretim bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 4 artarak 962 bin 18 adet olarak gercekleşti. Gecen yılın ilk 9 ayına gore paralel bir seyir izleyen otomobil uretimi ise 571 bin 6 adet olarak gercekleşti. İşte ayrıntılar…
[h=2]Ocak-Eylul arasında toplam otomobil uretimi yuzde 4, ihracat yuzde 2 arttı [/h] Traktor uretimiyle birlikte toplam uretim ise 996 bin 926 adede ulaştı. Ticari arac grubunda, 2022 yılı Ocak-Eylul doneminde uretim yuzde 12, ağır ticari arac grubunda yuzde 33 ve hafif ticari arac grubunda yuzde 10 oranında arttı. 2021 yılı Ocak-Eylul donemine gore ticari arac pazarı yuzde 2 ağır ticari arac pazarı yuzde 22 artarken, hafif ticari arac pazarı yuzde 2 azaldı.
Ocak-Eylul doneminde bir onceki yılın aynı donemine gore, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yuzde 2 oranında artarken, otomobil ihracatı yuzde 1 geriledi. Bu donemde, toplam ihracat 687 bin 966 adet, otomobil ihracatı ise 396 bin 604 adet duzeyinde gercekleşti. Ocak-Eylul doneminde toplam pazar gecen yıla gore yuzde 6 geriledi ve 549 bin 630 adet duzeyinde gercekleşti. Bu donemde, otomobil pazarı da yuzde 8 daralarak 399 bin 224 adet oldu.
[h=4]Citroen e-C4, Turkiye ’nin en ucuz elektrikli otomobili oldu![/h] Turkiye otomotiv sanayiine yon veren 13 uyesiyle sektorun catı kuruluşu konumunda olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Eylul donemine ait uretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini acıkladı. Buna gore, yılın ilk dokuz ayında toplam otomotiv uretimi bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 4 artarak 962 bin 18, otomobil uretimi ise paralel seyrederek 571 bin 6 adet olarak gercekleşti.
SDN’nin Turkiye’nin en cok satan otomobilinin nasıl uretildiğini yerinde gorduğu videosuna goz atabilirsiniz. Traktor uretimiyle birlikte toplam uretim ise 996 bin 926 adedi buldu. Ocak-Eylul doneminde ticari arac uretimi ise bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 12 oranında artış gosterdi. Bu donemde, ağır ticari arac grubunda uretim yuzde 33 artarken, hafif ticari arac grubunda uretim yuzde 10 arttı.
Bu donemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yuzde 66 olarak gercekleşti. Arac grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araclarda (otomobil + hafif ticari arac) yuzde 66, kamyon grubunda yuzde 85, otobus-midibus grubunda yuzde 36 ve traktorde yuzde 62 seviyesinde gercekleşti.
Otomotiv ihracatı, 2021 yılına gore yuzde 5 artarak 22,6 milyar dolar oldu! Ocak-Eylul doneminde otomotiv ihracatı gectiğimiz yılın aynı donemine gore adet bazında yuzde 2 artarak 687 bin 966 adet olarak gercekleşti. Bu donemde otomobil ihracatı bir onceki yılın aynı donemine gore yuzde 1 azalırken, ticari arac ihracatı ise yuzde 8 oranında arttı.
Traktor ihracatı ise 2021 yılına gore yuzde 11 artarak 13 bin 331 adet olarak gercekleşti. Turkiye İhracatcılar Meclisi verilerine gore, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2022 yılı Ocak-Eylul doneminde yuzde 12 pay ile sektorel ihracat sıralamasında ikinci sırada yer aldı.
Uludağ İhracatcı Birlikleri (UİB) verilerine gore, Ocak-Eylul doneminde toplam otomotiv ihracatı, 2021 yılına gore yuzde 5 artarak 22,6 milyar dolar oldu. Euro bazında ise yuzde 18 artarak 21,3 milyar euro olarak gercekleşti. Bu donemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yuzde 2 oranında, tedarik sanayi ihracatı da yuzde 8 oranında arttı.
Yılın ilk dokuz aylık doneminde toplam pazar gecen yıla gore yuzde 6 daralarak 549 bin 630 adet duzeyinde gercekleşti. Bu donemde, otomobil pazarı da yuzde 8 oranında daraldı ve 399 bin 244 adet oldu. Ticari arac pazarına bakıldığında ise, Ocak-Eylul doneminde bir onceki yılın aynı donemine kıyasla toplam ticari arac pazarı yuzde 2, ağır ticari arac pazarı yuzde 22 artarken , hafif ticari arac pazarı yuzde 2 azaldı.
2022 yılı Ocak-Eylul doneminde gecen yılın aynı donemine gore ithal hafif ticari arac satışları yuzde 14 azalırken, yerli hafif ticari arac yuzde 9 oranında arttı. Bu donemde, otomobil satışlarındaki yerli arac payı yuzde 39, hafif ticari arac pazarında yerli arac payı ise yuzde 59 olarak gercekleşti.