Gerilim tipi başağrısı nedir?
Gerilim tipi (Sinirsel) başağrısı migrenden cok daha sık rastlanılan bir başağrısıdır ve her 3-4 kişiden birinde gorulur. Insanların %90’ından coğu hayatlarının bir doneminde, ki genelde stresli veya yoğun donemlerdir, bu başağrısını ceker. Bircok insanda bu başağrısı seyrek geldiği icin ve ağrı kesicilerle gecirilebildiğinden dolayı onemli bir sağlık sorunu teşkil etmez ancak ağrı sıklaşmaya başladığında ve hastanın aylık ağrı kesici kullandığı gun sayısı 8’in uzerine cıktığında duzenli bir tedavi şarttır ve bir noroloji hekimine başvurmak gerekir.
Ben sinirli değilim ki, bende neden sinirsel başağrısı olsun?
Bircok hasta doktor kendisine bu tanıyı soylediğinde doktora “Ama ben hic sinirli değilimdir ki” ya da “Ama ağrı ben sinirlenmediğim zaman da geliyor” diye itiraz eder. Sinirsel başağrısı, ya da tıp dilindeki tabiriyle “Gerilim Tipi Başağrısı”, aslında sinirlilikten cok gerginlik, sıkıntı ve stres ile alakalıdır. Coğu zaman hastaya sorulduğunda hasta bunu teyid eder, maddi sıkıntıları vardır, iş yerinde işler aşırı yoğundur, evinde problemler olabilir, oğrenciyse sınav donemi olabilir vs vs. Ancak bazen hastalar hafif sıkıntılarının farkında olmayabilir. Bazen ufak tefek gibi gorunen olaylar canımızı gozle gorunur derecede sıkmasa bile icimize bir sıkıntı, huzursuzluk tohumu atarlar ve biz bu sıkıntının tam kaynağını bilemeyebiliriz. Bu farkında olduğumuz ya da olmadığımız sıkıntılar, stresler sonucunda vucutta gerginlik artar ve bu gerginlik sonucunda ense ve başımızın etrafındaki kaslar devamlı olarak kasılı ve gergin kalır ve başağrısına neden olur.
Gerilim tipi başağrısında bulgular nelerdir?
Gerilim tipi başağrısında (GTBA) ağrı hafif ila orta şiddette, sıkıştırıcı tarzda, kunt ozelliktedir ve coğunlukla hastalar tarafından “gerginlik hissi”, “basınc hissi”, “baş ve omuzlarda ağırlık hissi”, “acıma” veya “başın etrafında bir bant varmış” ya da “başım mengeneyle sıkıştırılıyormuş” gibi tanımlanır. Nadiren şiddetli ataklar sırasında zonklayıcı olarak da tanımlandığı da olabilir. Suresi ½ saatten 3 gune kadar değişkenlik gosterebilir ve ortalama 12 saattir. Ağrı genelde sabahları daha azdır cunku uykuda kaslarda gevşeme olur. Gunun ilerleyen saatlerinde ağrı giderek artar ve genelde oğleden sonra ve akşam ustleri en belirgindir. Ağrı %90 vakada cift taraflıdır. GTBA’nı migrenden ayıran en onemli ozelliklerden biri GTBA’nın fiziksel aktivite veya hareket ile artmamasıdır.
Gerilim tipi başağrısının tedavisi nasıldır?
GTBA’nda ağrılar seyrek olarak geldiğinde duzenli bir tedavi gerektirmez ve herhangi bir ağrı kesici ile gecirilebilir ama uzun sure hemen hergun olan başağrısında duzenli bir tedavi vermek gerekir.
Onleyici tedavide en sık kullanılan ilac grubu antidepresan ilaclardır. Depresyonun kronik GTBA’na sıklıkla eşlik ettiğinin bilinmesine rağmen antidepresanların onleyici tedavideki etkinliklerinin depresyonu tedavi edici ozelliklerine bağlı olmadığı gosterilmiştir. Buna en iyi kanıt klinik olarak depresyonu olmadığı gosterilen hastalarda da başağrısında anlamlı derecede duzelmeye neden olmalarıdır. Antidepresanların beyindeki iletişimde kullanılan bazı kimyasal maddelerin duzeylerini değiştirerek beynin ağrıyı kontrol etmesini kolaylaştırarak başağrısına etki ederler. Bu etkileri ağrı kesicilerde olduğu gibi hemen ortaya cıkmaz ve ancak duzenli olarak kullanıldıklarında yavaş yavaş etki gosterirler.

[h=2]Antalya Noroloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]