İnsan vucudunda yaklaşık 100 trilyon hucre bulunuyor. Bu hucrelerin her birinde, DNA adı verilen ve icerisinde insan vucudunun ihtiyacı olan proteinleri şifreleyen gen bolgeleri bulunuyor. İnsan genom projesinden elde edilen bulgulara gore insan turunde yaklaşık 20,500 protein kodlayan gen saptanmıştır. İnsanda bulunan bu genler doğuştan gelen ve sonradan olan etkiler nedeniyle farklılıklar gostermektedir. Tek gen polimorfizmi (SNP) olarak adlandırılan bu durumla ilgili olarak şimdiye kadar yaklaşık 10 milyon farklı gen dizilimi saptanmıştır. Her birimizde ise yaklaşık 1 milyondan fazla SNP bulunuyor. Bu SNP lerin buyuk kısmı vucutta onemli bir etkiye neden olmazken, bazı SNP ler vucudumuzda cok belirgin değişikliklere yol acabilmektedir. Orneğin MTHFR genindeki bir SNP sizde gerginlikten takıntılara, anomalili cocuk doğurmaktan kansere kadar pekcok soruna yol acabilir. COMT genindeki bir SNP ise işkoliklik, uyku sorunları, adet oncesi sıkıntıları, kanser, sınırsız enerji, heyecan ve iyi bir ruh hali durumuna yol acabilir. Yani bazı SNP ler sizi yukseltirken diğerleri cokmenize neden olabilir.
Anne ve babamızdan bize miras kalan ve ceşitli etkenler nedeniyle sonradan ortaya cıkan bu SNP’ler bizim omrumuzu nasıl gecireceğimizin kesin sonucumudur? Kaderimiz DNA mızdaki SNP lere mi bağlıdır? Cok şukur ki hayır.
Epigenetik bilimi DNA mızdaki genlerin diziliminde değişiklik yapmadan, beslenme bicimi, yaşam tarzı, uyku, cevresel zehirler... gibi cevresel faktorleri duzenleyerek genlerin calışmasını kontrol altına almaya calışan bir bilim dalıdır. Bu sayede kalıtsal olarak bozuk olan bir genin vucuda vereceği zarar azaltılabilir.
Bozuk genlerle ilişkili olabilecek bazı bulgular:
Kas eklem ağrısı
Reflu ve mide şikayetleri
Aşırı terleme
Gerginlik ve ofke/alınganlık
Dikkat sorunları
Beyin sisi
Kabızlık/ishal
Başağrısı/Migren
Obezite
Polikistik over sendromu
Burun tıkanıklığı ve akıntısı
Uykusuzluk
Safra kesesi taşları
Sindirim sorunları
Akne
Tekrarlayıcı duşukler
Allerjik hastalıklar
Yiyecek alerjileri
İşkoliklik
Kendini iyi hissetmeme
Gerginlik/Anksiyete...
Genellikle yukarıdaki sorunlardan birkac tanesini şikayet eden hastaya bugunku tıbbi yaklaşımlarla antibiyotik, ağrı kesici, mide ilacları, antidepresanlar gibi bazı ilaclar verilerek tedavi edilmeye calışılmaktadır. Coğunlukla gecici yararlar elde edilebilse de rahatsızlıklar tam olarak ortadan kaldırılamamaktadır. Cunki yapılan tedaviler nedene değil sonuca yoneliktir. Beslenme, yaşam tarzı değişiklikleri, uyku sorunlarının duzeltilmesi, ruhsal sorunların kontrol altına alınması ile pekcok rahatsızlıktan korunmak ya da kurtulmak mumkundur. Hepinize sağlıklı bir yaşam dilerim..
[h=2]Antalya Noroloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Genlerimiz kaderimiz değildir!!
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Genlerimiz kaderimiz değildir!!