TFF Başkanı Mehmet Buyukekşi, futboldaki yeni yol haritasıyla ilgili flaş acıklamalarda bulundu.
Buyukekşi, Turk futbolunun deneyimli teknik direktorleri Fatih Terim, Şenol Guneş ve Mustafa Denizli ile ilgili dikkat ceken acıklamalarda bulundu. Sabah'a konuşan Buyukekşi'nin acıklamaları şu şekilde:
Goreviniz hem buyuk bir sorumluluk istiyor, hem de eleştirilerin hedefinde oluyorsunuz.
Gorevimizin zorluğunun bilincindeyiz. TFF Başkanlığı'nı kartvizit olarak kullanmak icin aday olmadım. Bu kuruma ve Turk futboluna katkı sağlamak icin calışıyoruz. Goreve geldiğimiz donemde futbolun buyuk sorunları vardı. Zor bir donemde secildik. Kısa surede bircok yeniliğe imza attık. Askıda kalan bircok işi de cozuyoruz. Yayıncı kuruluşla ilgili sorunu, yabancı kuralı ve hakemlerle ilgili konuları kısa surede cozume kavuşturduk. Goreve geldiğimiz gunden beri guven, adalet, şeffaflık ve eşitlik ilkesi ile hareket ediyoruz. Kutuplaşarak bir yere varamayız. Kavga etmek yerine, ortak akıl ile hareket etmeliyiz. Benim donemimde kuluplerle kavga etmeyeceğiz.
TFF Başkanlığı'ndan once dort buyuklerden taraftarı olduğunuz bir takım var mıydı?
Başkanlığını yaptığım donemde Gaziantepspor dışında bir takımı desteklemedim. Ama şimdi makamım gereği milli takımı tutuyorum. Tum kuluplere eşit mesafedeyim.
CEZAİ YAPTIRIMLAR OLACAK
Kulup başkanlarının bir kısmı hakemlere yonelik ağır eleştirilerde bulunuyor. 'Operasyon hakemi' diye bir tanımlama bile var artık.
Operasyon hakemi yanlış bir tanımlama. Boyle şehir efsaneleri yaratmamak gerekiyor. Eleştirilen hakemlerin bircoğu, yurt dışında yonettiği maclarda ovgu alıyor. Aynı hakem burada mac yonetince eleştirilerin hedefi oluyor. Hakemler de insan, onlara bu kadar yuklenmek yanlış. Bugun İngiltere'de bir hakem icin boyle ağır konuşmalar yapamazsınız. Yaparsanız da buyuk ceza alırsınız. Onumuzdeki donemde de hakemlere ağır ithamlarda bulunanlara yonelik cezai yaptırım icin adımlar atacağız. Biz TFF olarak hakemlerimizin eksikliklerini gidermek icin projeleri hayata geciriyoruz. Hakemleri dijital ortamda atıyoruz maclara. Dunyanın hicbir yerinde galip gelen taraf hakemden şikayet etmez. Hakemler, mağlubiyetlere kılıf olmamalı.
Futbolumuzun marka değerini artırma hedefiniz olduğunu soylemiştiniz...
Futbolun marka değeri durduğu yerde artmaz. Biz birlik ve beraberlik kapsamında bir strateji yuruteceğiz. TFF, kulup başkanları, teknik direktorleri, futbolcuları, hakemlerimiz, taraftarlar, medya mensupları, universiteler, iş insanları gibi futbol camiasından insanları işin icine katarak, birlik ve beraberlik icinde futbolumuzun daha iyi noktaya gelmesi icin calışma yapacağım. Bağımsız ve uzman bir kuruluş ile anlaştık. Futbolun paydaşlarıyla sinerji oluşturarak, uc yıllık, beş yıllık, on yıllık hedefler koyacağız. Ortak akılla, birlik ve beraberlik icinde futbolumuzun marka değerini arttıracağımıza inanıyorum.
Goreve geldiğiniz gunden beri yaptığınız yenilikler var mı?
7 yıldır hakemlere zam yapılmamıştı, biz yaptık. Hakemlerimizin gelişimi icin UEFA Hakem Kurulu Başkanı Yardımcısı Hugh Dallas ile eğitimci olarak anlaştık. Maclara iki gozlemci getirdik. Saha ve VAR hakemlerini ayırdık. Futbolcuların lisanslarını ve transferlerini dijital hale getireceğiz. 6 ay sonra kulupler artık futbolcuların lisansını da transferini de online olarak yapabilecek. Mac yayınlarıyla ilgili de yeniliklerimiz var. 2., 3. Lig maclarının naklen yayınlanması icin yayıncı kuruluşla anlaştık. Korsan yayınlarla da mucadele edeceğiz.
Hakem atamalarının yapay zeka tarafından atandığını acıklamıştınız. Ama hakem atamalarıyla da ilgili tartışmalar var.
Hakem atamaları konusunda şeffaf davranıyoruz. Yeni nesil hakem atama sistemine gectik. Futbol Yonetim Sistemi yazılımını geliştirdik. Hatta biraz daha ileriye gidiyoruz, onumuzdeki gunlerde kulup başkanlarını cağırıp, ligin bir haftasının maclarına onların gozleri onunde hakem ataması yapacağız.
Futbol-siyaset ilişkisi yıllardır tartışılan bir konu...
Federasyonda gorev yapan arkadaşlarım liyakat sahibi. Bu goreve secildiğimde, tarafsız ve bağımsız şekilde gorevimi yuruteceğimi beyan etmiştim. 4 aya yakın suredir başkanım, beni Ankara'dan kimse aramadı veya hicbir konuda mudahalede bulunulmadı. Eğer siz kendiniz gidip talepte bulunmazsanız, size de kimse mudahale etmez. İşinizi doğru yaparsanız, durust ve eşit mesafede olursanız, size de kimse karışmaz. Sporumuza buyuk yatırımlar yapıldı. Cumhurbaşkanımızın buyuk desteği var. Kendisi futbola cok onem veren biri. Sadece futbol değil, sporun her alanına destek veriyor. 2023 hem Cumhuriyetimizin hem de TFF'nin 100. yılı. Yakında Kulliye'de bir futbol muzesi acılacak. Bunun da mujdesini vermek isterim.
VAR MERKEZİ'Nİ ZİYARETE ACACAĞIZ
VAR sistemine buyuk eleştiriler var...
VAR sistemi hata yapmıyor. Turkiye'de bu sistemin protokolu dışındaki kararlar verildiği icin tartışmalı hale geldi. Biz federasyon olarak, VAR'ı protokol sınırları icine geri cektik. Saha hakemlerini ve VAR hakemlerini ayırdık. Onumuzdeki gunlerde, VAR Merkezi'ni hem kulup başkanlarının hem de basın mensuplarının ve teknik direktorlerin ziyaretine acacağız. Belli gunlerde, isteyenlere de simulator eşliğinde mac yonettireceğiz.
YABANCI HAKEM KONUSUNA SICAK BAKMIYORUZ
Derbi maclarını ithal hakem yonetmeli diyen bir kesim de var...
Kulupler Birliği'nde de bu konu gundeme geldi. TFF olarak biz 'yabancı hakem' konusuna sıcak bakmıyoruz. Ancak Erasmus oğrenci değişim modelinde olduğu gibi bazı ulkelerle hakem değişimi duşunuyoruz. Yani bizim hakemlerimiz yabancı liglerde mac yonetebilir. O ulke hakemleri de bizim ligimizde mac yonetebilir.
DEĞERLİ HOCALARDAN İSTİŞARE KURULU OLUŞTURACAĞIZ
Fatih Terim, Şenol Guneş, Mustafa Denizli gibi buyuk başarılara imza atmış hocalarımız var. Federasyon olarak bu isimlerden yararlanmayı duşunuyor musunuz?
Bircok değerli hocamız var. Tecrubelerinden faydalanmayı duşunuyoruz. Onumuzdeki gunlerde onlarla goruşerek istişare kurulu oluşturmayı duşunuyoruz.
KADIN FUTBOLU İCİN AYRI BİR BİRİM KURDUK
Kadın futbol takımımızla ilgili neleri hedefliyorsunuz?
Kadın futboluna ağırlık vereceğiz. 1., 2. ve 3. Lig'ini bu yıl tam olarak oynatacağız. Kadın futbolu icin ayrı bir birim kurduk. Birimlerin başına da bir kadın hocamızı getirdik. Teknik direktorumuz de kadın. Kadın futbolunu geliştirmek icin elimizden geleni yapacağız.
HOCAYI GONDERMEK YERİNE ONA ŞANS VERDİK
"Milli takımı neden yabancı bir hoca calıştırıyor?" sorusuna da cevap Mehmet Buyukekşi, Mevcut hoca bizden onceki donemde takımın başına getirildi. Federasyon olarak araştırdık, 20 yıldır hicbir hocamıza gorev suresini tamamlama şansı vermemişiz. Yarı yolda bırakmışız ve tazminat odemek zorunda kalmışız. Bu da milli takımın başarısını cok olumsuz etkilemiş. Artık buna son vermek istiyoruz. İstikrardan yanayız. Hocayı gondermek yerine, ona şans vermeyi tercih ettik. Milli Takımın da anlık ve gunluk başarıları bize bir şey kazandırmaz. Cok genc bir takımımız var. Sabır gostererek bu genc takımın gelişimi icin calışıyoruz. Genc takım olma avantajını iyi kullanarak, surdurulebilir başarıları hedefliyoruz. İlk hedefimiz, Avrupa ve dunya kupasında surekli olarak şampiyonaya katılma hakkı kazanmak.
ARABAMIN AKARYAKITINI BİLE CEBİMDEN VERİYORUM
Secildiğiniz zaman makam aracı kullanmayacağınızı soylemiştiniz. Bu kararınızı uyguluyor musunuz?
Evet. Kendi aracımı ve kendi şoforumu kullanıyorum. Akaryakıtı bile kendi cebimden veriyorum. Yonetim kurulundaki arkadaşlarımız da aynı şekilde davranıyor.
TFF Başkanı Mehmet Buyukekşi acıkladı! Fatih Terim...
Spor Haberleri0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- TFF Başkanı Mehmet Buyukekşi acıkladı! Fatih Terim...