Geniz eti nedir? Burun deliklerinin arkada boğazla birleştiği noktadaki adenoid adı verilen bezlerin normalden daha fazla buyumesine halk arasında geniz eti denmektedir. Buyume ile bu bezlerin iltihaplanması ayrı ayrı olabileceği gibi , sıklıkla once iltihaplanma sonra buyume de olabilir. Yumuşak oluşum buyuduğunde burun deliklerinin genize acılan kısmını kapatır, orta kulağa acılan ostaki borusunu tıkar ve burundaki sumuk salgısının temizlenmesini engeller.
Belirtileri şunlardır:

1-Burun tıkalı olduğu icin ağızdan solunum
2-Burun akıntısı
3-Horlama
4-Gun boyunca ağzın acık oluşu
5-Ağız ve dudaklarda kuruluk
6-Burundan konuşma
7-Nefes alma da zorluk
8-Tat ve duyu bozuklukları
9-Geceleri rahatsız edici oksuruk
10-Muzmin (kronik) kulak iltihabı
11-İşitme kayıpları
12-Damak bozuklukları

Geniz eti şuphesinde yapılması gereken iş doktora başvurmaktır. Genellikle bademcikler alınırken adenoidler de alınır. Bazı hallerde adenoidler alınırken , bademciklerde bir anormallik yoksa bunlara dokunulmaz. Geniz eti ve bademcik ameliyatı gayet kolaydır ve bir tehlikesi yoktur.

Adeonidler alındıktan sonra bunların tamamen eski buyukluğunde olmamak kaydı ile yeniden lenf dokuları geliştirdikleri gorulmuştur. Bu durum ameliyatın başarısız olduğu anlamına gelmez.

Adenoid yeniden eskisi kadar buyur ve rahatsızlık verirse yeniden ameliyat yapılır. Ameliyatla cıkarılan bademcikler icin aynı durum soz konusu değildir. Bademcik ve adenoidler 7 yaşından sonra kuculme eğilimine getirecekleri icin, doktorlar mumkun olduğu kadar bu tur ameliyatların geciktirilmesi gerektiğini savunurlar. Ama tıp da bir kural vardır ki oda ‘hastalık yok hasta var’ şeklinde ifade edilir. Her hastalık her hastada farklı seyreder. Mecbur kalınırsa 2,5-3 yaşında bile ameliyat soz konusu olabilir.

[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]