Sonbaharda elektriğe yeniden zam yolu gorundu. Kamunun toptan elektrik satan şirketi TETAŞ, uretim maliyetleri arttığı gerekcesiyle EPDK'dan yuzde 20 zam istemeye hazırlanıyor.
Sonbahar aylarında elektriğe yeniden zam yolu gorundu. Kamunun toptan elektrik satan şirketi TETAŞ, uretim maliyetleri arttığı gerekcesiyle Enerji Piyasası Duzenleme Kurulu'ndan yuzde 20 zam istemeye hazırlanıyor. Talep kabul edilirse ekim ayın-dan itibaren toptan elektrik fiyatları zamlanacak. Ancak bunun tuketiciye yansıtılıp yansıtılmayacağı henuz belli değil.
Elektrik fiyatlarına zam kapıda. Devletin toptan elektrik satan şirketi Turkiye Elektrik Ticaret ve Taahhut AŞ (TETAŞ), maliyetlerdeki artış sebebiyle elektrik fiyatlarının yuzde 20 zamlanmasını istemeye hazırlanıyor. Eğer hukumet talebi kabul ederse dağıtım şirketlerine satılan elektrik zamlanacak.
Ancak artışın tuketici fiyatlarına yansıtılıp yansıtılmayacağına ise dağıtım firmaları karar verecek. Zaman'ın Enerji Bakanlığı cevrelerinden edindiği bilgilere gore, TETAŞ, 3 aylık donem icin (ekimden itibaren) gecerli olacak elektrik birim fiyat hesaplamalarında son aşamaya geldi. Hesaplamalara gore nisan ve temmuz aylarında yapılması gereken fiyat artışlarının ertelenmesi, zam baskısını kuvvetlendirdi.
FİYATLARA YANSITILMAYABİLİR
TETAŞ'ın, toptan fiyatlara zam iceren onerisini bugun ya da yarın Enerji Piyasası Duzenleme Kurulu (EPDK)'na bildirmesi bekleniyor. Yuksek Planlama Kurulu kararı gereği, enerji KİT'leri (Kamu İktisadi Teşebbusleri), enflasyon, doviz ve faiz gibi girdi kalemlerinde değişimlere paralel olarak elektrik birim maliyetlerini 3 ayda bir hesaplayıp Enerji Ust Kurulu'na bildiriyor. Kurul'un onayından sonra toptan elektrik alan şirketler icin yeni tarife yururluğe giriyor. Enerji cevrelerine gore, TETAŞ toptan elektrik fiyatlarında artışa gitse bile zam tuketiciye yansıtılmayabilir.
Şirketin hesaplamalarına gore aslında nisan ayından itibaren birim fiyatlarda artış yapılması gerekiyordu, bu yapılmadı. Bekleyen bir maliyet baskısı var. Ayrıca doviz kurları da yukseldi. Zam icin en onemli etkenler bunlar. Ancak aynı şekilde hidroelektrik barajlarına ağırlık verilmesinden dolayı Elektrik Uretim AŞ (EUAŞ)'nin de maliyetlerinde iyileşme soz konusu.
Nihai tuketicilere elektrik satan Turkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) de, TETAŞ ve EUAŞ'tan elektrik satın alıyor. Dolayısıyla TETAŞ'ın yapacağı muhtemel artış, EUAŞ'ın iyileşmesiyle tuketicilere yansıtılmayabilir. Turkiye, halen elektrik ihtiyacının yaklaşık yarısını doğalgazdan elde ediyor. Gaz fiyatlarındaki yuzde 50 ucuzlama, elektrikte indirim beklentilerine de yol actı. Ancak Hazine'nin Enerji KİT'lerine koyduğu kÂrlılık hedefi sebebiyle bu indirim faturalara yansımadı.
ZAMAN
Elektriğe yuzde 20 zam hazırlığı!
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Elektriğe yuzde 20 zam hazırlığı!