GENİTAL SİĞİLLER, ULKEMİZDE DE COK EŞLİLİĞİN ARTMASI, CİNSEL İLİŞKİ YAŞININ DUŞMESİ NEDENİYLE SIK GORULMEKTEDİR.
Genital siğiller, HPV virusu enfeksiyonu hem kadında hem de erkekte daha sıklıkla genital bolgede, makat etrafında ve nadiren de ağızda oluşur. Bu siğiller, HPV enfeksiyonu sonucu oluşan karnıbahar gorunumunde, bazen tek, bazen cok sayıda, bazen toplu iğne başı kadar ufak, bazen de 4cm capında (ender durumlarda cok buyuk caplı) erişebilen ağrısız kitleler ve papiller oluşumlardır.
HPV ya da diğer adı ile genital human papilloma virus HPV virisu enfeksiyonu cinsel yol ile bulaşan ve genital siğil olarak bilinen kondilom‘ ların oluşmasından sorumlu olan viral bir enfeksiyon olup mutlaka ciddiye alınmalıdır .
Siğiller bu enfeksiyonun gorunebilir belirtileridir, sonucudur ve ancak % 30-35 olguda ortaya cıkmaktadır. Kalan % 70 lik bolumde ise virusler deri altında sessiz kalmakta ve herhangi bir belirti vermemektedir ve taşıyıcı olunmaktadır .
Bir cok virus hastalığında olduğu gibi HPV virusu de bir kez vucuda girdiğinde hucreler icinde yerleşir ve zaman zaman alevlenmelere yol acarak tekrarlayan enfeksiyonlar oluşturur .
HPV şu an bilinen ve sınıflanan 100’e yakın alt tipi vardır .Bunların bir kısmı sadece ureme sisteminde enfeksiyona neden olurlar ve bunlara genital HPV adı verilir. En sık HPV tip 6 ve 11 genital siğiller neden olmaktadır. Fakat HPV tip 16,18,31,33,35 ve 52 rahim ağzında hucresel değişikliklere yol acmaktadır. Rahim ağzı kanseri tanısı konulmuş kadınların % 95’ inde HPV virusu saptanmaktadır.
KİMLERDE DAHA SIK HPV, GENİTAL SİĞİL GORULMEKTEDİR? HPV RİSK GURUPLARI NELERDİR?
.Cinsel temasın başladığı 18-20 yaşlar HPV virusunun alınması icin en riskli yaşlardır.
.Siz veya cinsel eşiniz birden fazla kişi ile ilişkiye giriyor ise risk artacak .
Cinsel partner sayısı arttıkca HPV’ nin bulaşma ihtimali de artar.
.Klamidya, Gonore, AİDS veya Herpes simpleks gibi başka cinsel ilişki ile bulaşan hastalığınız varsa risk artmaktadır.
.Hamilelik, uzun sure doğum kontrol hapı kullanımı riski arttırmaktadır.
.Hodgkin lenfoma, losemi gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları olanlarda risk artmaktadır.
.Beyaz ırkta daha fazla gorulmektedir.
.Sigara icimi ve kronik alkol kullanımı, alışkanlık yapan madde kullanımı riski arttırmaktadır.
. Fiziksel yada ruhsal nedenlerde oluşan aşırı stres ve uzuntu vucut direncinin duşmesi riski arttırmaktadır.
Kondilomların bulaşması genital HPV hastalığı taşıyan bir bireyle girilen her turlu cinsel ilişki ile bulaşabilir. Virus, ilişki sırasında ciltte ortaya cıkan mikroskopik yırtıklar ve sıyrıklar vasıtası ile ciltten cilde temas yolu ile bulaşır. Virusun erkek menisi icinde de saptanması vucut sıvılarının teması yolu ile de bulaşabileceğini duşundurmektedir. Virus ile temas eden herkeste enfeksiyon bulguları ortaya cıkmaz, ancak kondulom ortaya cıkan bireylerin % 60-90' ının partnerinde de virus olduğu saptanmıştır. Virus bir kere vucuda girdikten sonra uzun yıllar sessiz kalabilir .Cinsel yonden aktif olan herkeste gorulebilir ve bir cok cinsel aktif kişi HPV virusu icin taşıyıcı ‘’portor ‘’ olabilir .
Virusun kulucka suresi değişkendir. HPV tipine gore kulucka suresi değişir. Bazı HPV tiplerinde kulucka suresi 1-2 ay iken bazı HPV tiplerinde yılları bulabilmektedir. Bulaşma olduktan sonra bulgular bazen birkac ay, bazen de birkac yıl sonra ortaya cıkabilir. Hatta bazen virus yıllarca hicbir bulgu vermeden vucutta kalabilir. Hastaların buyuk bir kısmında 2-6 ay icinde belirti verir. Aktif genital lezyonların varlığında bulaşıcılık en yuksektir. Siğiller ortaya cıkıp tedavi edildikten sonra yeniden siğil cıkmadan gecen donem ne kadar uzunsa bulaştırıcılık da o oranda azalmaktadır. Siğiller kadınlarda vajina veya anus cevresinde veya vulvada olabilir. Aynı zamanda kasıklarda, bacaklarda, boyunda, ağızda veya vucudun herhangi bir yerinde de bulunabilirler. Erkeklerde ise siğiller genellikle penis veya testislerdedir
Genital siğillerin gorulmesi hem erkekte hem kadında HPV tanısı koydurur .HPV nin neden olduğu rahim ağzındaki hucresel değişimler ise rutin yapılan rahim ağzı PAP smear testlerinde saptanır .DNA incelemeleri yapılan HPV varlığı ve hangi tip HPV bulunduğu saptanabilir. Orneğin rahim ağzı kanserlerinin % 50 sinde HPV tip 16 saptanmaktadır Erkeklerdeki sessiz enfeksiyonu saptayabilecek maalesef bir test yoktur. HPV tanısını bir kan testi ile koymak mumkun değildir ve HPV – genital siğil‘e ozgun bir kan testi incelemesi yoktur .
Genital Siğili Olan Hamilede Virus Bebeğe Gecer mi?
HPV virusu (kondulom) gebelikte HPV virusu anneden plasenta yoluyla bebeğe gecmemektedir. Geciş şekli genellikle normal doğum sırasında bebeğe direkt doğum kanalından bulaşması şeklindedir. Bebeğin ağzına bulaşarak ust solunum yollarında tumoral bir yapı olan “laringeal papilomatozis” yapar. Ciddi bir tumoral oluşumdur. Cok nadiren sezaryen sırasında bebeğe gectiği iddia edilir. Aktif HPV enfeksiyonu olan veya HPV vrusu taşıyıcısı olan anne adaylarına normal doğum değil, sezaryen tavsiye edilir.
Tedavi; siğilleri yapıldığına gore lokal anestezi veya genel anestezi altında olur. Tedavide eskiden beri Kroterapi (dondurma) yontemi kimyasal kremler elektro koteryan (yakma yontemi) kullanılmaktadır. En son teknoloji olarak lazer uygulaması lazer tedavisinde siğiller lazer ışını ile yok edilir. En gelişmiş tedavi yontemidir. Pahalı bir tedavi yontemidir. Ulkemizde her merkezde lazer tedavisi uygulanmaktadır.


[h=2]Denizli Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]