Her ne kadar ulkemizde konu ile ilgili sağlıklı istatiksel bilgiler olmasa da gelişmiş ulkelerde yapılan calışmalar bu hastalık ve sonuclarının bir halk sağlığı sorunu olduğunu gostermektedir.
Genital siğiller; Human Papilloma Virus (HPV) tarafından oluşturulur. Bu virusun yaklaşık 120 tipi vardır .Bunlardan 30 ‘u kadınlarda genital sistemi tutar.
HPV virusu kişide;
* Basit bir siğil(Tip6 ve 11)
* Rahim ağzında kanser oncusu lezyon
* Rahim ağzı kanseri
* Dış genital cilt kanseri
* Boğaz ve gırtlak kanseri......... gibi klinik tablolar yaratabilir.
Ancak; bu virusun bulaştığı herkes de kotu sonuclar cıktığı gibi yanlış bir algılama olmaması gerekir.Cunku virus ile bulaşma sonrası hastaların coğu hicbir belirti oluşmaksızın iyileşir.Eğer yuksek riskli tiplerle bulaşma varsa; bu hastaların yaklaşık %15' inde servikal smear bozukluğu, aynı şekilde siğil yapan Tip6 ve 11 ile bulaşma varsa; sadece %25 inde siğil gozlenir. Bulaşma sonrası yuksek oranda karşımıza hastalık olarak cıkmasa da Amerika’da sağlıklı gorulen kadınlar uzerinde yapılan HPV DNA saptama taramalarında genel gorulme oranın %26.8 ( 14-19 yaş kadınlarda %24.5, 20-24 yaş kadınlarda %44.8 ) ayrıca yaşam boyu bir partner ile ilişkisi olan kadınlarda da %11.5 bulunmuştur.Bunun yanında bir kadının yaşam boyu bu virusle karşılaşma riski % 74 olarak saptanmıştır. Tum bu bulgular virusun yaygınlığını gostermektedir.
HPV başlıca bulaşma yolu, cinsel temas ile olur. Ancak bekaret bozulmadan gercekleştirilmeye calışılan cinsel yakınlaşmalarda da bulaşma olur. Cinsel ilişkide,prezervatif koruyucu değildir.Ortak banyo,tuvalet yada havlu kullanımı bulaşma acısından ne olcude sorumlu tutulacağı belirlenememiştir.
Kadın dunyasında; rahim ağzı kanserleri ucuncu sıklıkta gorulen kanser tipidir. Bu kanserden olumler; sıralamada dorduncu sırada yer alır. Dunya da gorulen rahim ağzı kanserlerinin %85' i gelişmekte olan ulkelerde gozlenmektedir.Amerika gibi gelişmiş ulkeler rahim ağzı kanserini onlemeye yonelik smear tarama proğramlarını 1950 yılından itibaren uygulamaya başlamış ve sonuc olarak rahim ağzı kanser gorulme sıklığında %70 oranında duşme sağlanmıştır.Bununla da yetinmeyen Avustralya gibi ulkeler cıtayı biraz daha ileriye taşıyarak 2007 yılından itibaren HPV aşılarını okullarda tum adolesan kızlara uygulamaya başlamışlardır.Halbuki Dunya Sağlık Orgutu 2009 da Adolesan (buluğ cağı)doneminde 11-12 yaşlarında HPV aşılamayı uygun gormuştur.Biz de ise; ancak son 10 yılda Devlet Hastaneleri bunyesinde KETEM (Kanser Erken Teşhis Merkezi) acılarak tarama faaliyetleri ancak başvurana verilmeye başlamıştır.
Burada cok gerilerden gelişimizin bir ozeleştirisini yapmakta fayda goruyorum. Temelde sağlık hizmetleri; koruyucu ve tedavi edici olmak uzere iki kategoriye ayrılır. Ozellikle koruyucu sağlık hizmetleri; finansman acısından ozel sektorun değil ancak devlet eli ile yurutulebilecek bir hizmettir.Bu hizmetinde organize yurutulduğu İskandinav ulkelerine bakıldığında; halkın istinasız gelirinin %60' ını vergi olarakdevlete odediğini, bu şekilde tek elde toplanan gucun planlı bir bicimde halkın sağlığı icin harcandığını goruruz. Nitekim bu ulkelerde kadınlarda ortalama yaşam suresi yaklaşık 88’ e ulaşmıştır.( Turkiye ‘de % 75'tir.)
Ulkemizde ise nufusun %40 genc (uretken değil),% 10 ‘u yaşlı (uretken değil) ve geri kalan nufusu da yani %50 yi genel dunyada olduğu gibi %25 erkek ve %25 bayan olarak ayırırsak ve bu bayanların ancak %5 ‘inin calışan olduğu gerceğini gorursek maalesef ulkemizde her 3 uretene karşı 7 hizmet bekleyen var anlamına gelmektedir.Bu durumda devlet eli ile verilen koruyucu sağlık hizmetlerinin nufusunun buyuk kısmının calışan aynı zamanda da gelirinin %60' ını vergi olarak odeyen İskandinav ulkeleri ile aynı duzeyde olmasını beklemek ne derece doğrudur.
Beklenmez ,nitekim İskandinav ulkelerinin ortalama yaşam surelerinin Dunya’da refah duzeyi en geri son uc ulkeye gore 28 yıl daha uzun bulunmuştur.Buradan cıkartılacak ders ulkemizde olduğu gibi sağlığa harcanan paranın gereksiz gorulduğu bir ortamda devlet eli ile verilebilecek hizmetin sınırlarını kavramak bu cercevede kendi sağlığımız icin butcemizde bircok gereksiz harcamalar yerine kendi sağlığımıza yonelik bir pay ayırmaktır.
Sonucta; rahim ağzı kanseri gelişen hastaların %99 ‘unda HPV DNA’sı tespit edilerek virus kanser ilişkisi net olarak saptanmıştır.Cinsel hayatın başlaması ile bu virusun bulaşması her zaman mumkun olacağı icin 11-12 yaş genc kızlarda HPV aşısı( 0 - 1 veya 2-6 cı aylarda olmak uzere uc doz) uygulaması uygun gorulmektedir.Bu aşılar resmi makamlarca 9-26 yaş aralığında guvenlik ve etkinlik calışmaları tamamlandığı icin uygun gorulmuştur.Daha ileri yaşlarla ilgili calışmalar devam etmektedir.Bu yaş gurubunda(9-26 yaş) etkinlik %100 olarak bulunmuşken ileri yaşlarda %44 etkin olduğunu iddia eden sınırlı calışmalar vardır.Ancak 26 yaş sonrası uygulanmasının etkinliği ve guvenliği konusundaki calışmalar henuz tamamlanmamıştır.
Aşı icin tavsiye edilen yaşın 11-12 olması cinsel hayatın başlaması ile ilgilidir.Bu yaş ulke kulturune bağlı olarak 12-17 arasında oynayabilir.Rahim ağzı kanserlerinin gorulme sıklığı; kadınlarda 35-50 yaşları arasında ve 65 yaş ustunde artmaktadır.Burada virusle birlikte gecen surenin uzunluğu sonrasında da uykuya yatan virusun ileri yaşlarda vucut defans sisteminin zayıflaması ile tekrar aktive olması sorumlu tutulmaktadır.
Rahim ağzı kanserlerinin erken tanısı ve gorulme sıklığının azaltılmasında smear taramalarının onemi tartışılmazken bu taramalarda da %10 vakanın tespit edilemediğini belirtmek lazım.Burada sebep yorum hataları,bir kısım alınma tekniği hataları olabileceği gibi rahim ağzı kanserlerinin %20 si rahim ağzının ice bakan kanalından kaynaklanması ve sonucunda gozle gorulmeyip hucre dokmemesi gibi elde olmayan sebeplerle kanser olmasına rağmen smear taramasında saptanamaz.
Sonucta cinsel aktif hale gelmeden 11-17 yaşlar arasında adolesan genc kızların aşılanması ayrıca cinsel aktif hale geldikten 3 yıl sonra yada 21 yaşdan itibaren 30 yaşa kadar yıllık servikal smear taraması yapılması akabinde 3 negatif smear sonrası 3 yılda bir 70 yaşa kadar tekrarlanması onerilmekte.70 yaşa gelindiğinde son 10 yıl icinde olumsuz sonuc olmamak kaydı ile 3 kez negatif sonuc varsa bırakılabilir. Ancak HPV DNA testleri bu protokolde değişiklik yaratabilir.
[h=2]Muğla Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Genital siğiller ve tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Genital siğiller ve tedavisi