GENİTAL SİĞİLLER VE KANSER
Bazı HPV turleri genital siğilin yanısıra anogenital kanserlere de (ozellikle serviks kanseri) sebep olabilir. Her genital siğil vakası kanser olacak diye bir şart yoktur, ancak kanser olma riski artmıştır.
Onlem:
Genital siğil riskini azaltmanın en etkili yolu birden fazla sayıda partner ile birlikte olmamaktır. Ancak bunun mumkun olmadığı durumlarda prezervatif en etkili onlem yoludur. Prezervatif siğillerin yanısıra cinsel yolla bulaşan AIDS'de dahil olmak uzere pekcok hastalığa karşı koruma sağlar. Siğiller kondomun kapladığı alan dışında da bulunabildiğinden prezervatif zaman zaman etkisiz kalabilir.
Tedavi:
Keratolitik ajanlar: Ustteki deriyi icindeki HPV virusuyle birlikte ortadan kaldıran, kurutan ilaclardır.
Immunmodulatorler: Bağışıklık sistemi duzenleyiciler. Etki mekanizmaları tam bilinmiyor. Ancak bağışıklık sisteminde bazı kilit maddeleri etkilediği sanılıyor.
İnterferonlar: Anti-viral, anti-tumor ve bağışıklık duzenleyici etkileri olan ilac grubu.
Antimetabolitler: Kanser tedavisinde de kullanılan, hucre bolunmesini engelleyen ilaclar.
Cerrahi yontemler :
Kriyoterapi : Siğili dondurarak tedavi eder. Ozellikle penisteki ve vulvadaki lezyonlar icin bu tedaviye iyi yanıt verirler. Ancak ağrı ve odem gelişebilir.
Elektrokoter: Yine ilaca yanıt vermeyen buyuk lezyonlar bu işelemle cerrahi olarak cıkarılıp kalan doku koterle yakılabilir.
LEEP: Kanca şeklinde bir koterle siğilin altından yakılarak siğil cıkarılır.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Genital siğiller ve kanser
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Genital siğiller ve kanser