Genital siğiller ( condiloma akimunatum ) Genital siğiller,Karnıbahar sigilleride denen bu hastalıgın etkeni insan papillom virusu(HPV) dir.Cinsel temasla bulaşan bir virus turudur.Cinsel aktiviteye erken başlayanlar,cok sayıda cinsel partneri olanlar,rastgele ilişkide bulunanlar ile korumasız ilişkide bulunanlarda kondilom gorulme olasılığı fazladır.
Belirtileri:Anus vulva, perine,vajinal bolgede,penis uretra da tek veya cok sayıda yumuşak,sapsız papiller ağrısız keratinize oluşumlar gorulur. Kondilomu olan kadın veya erkeğin eşindede %60-90 oranında kondilom gorulebilir.
Teşhiste:PAP smear ve klinik gorunumden le tanı konur.Sifilizdeki condilomdan ayırmak icin serolojik test yapılır.Neoplazi acısından atipik lezyonlardan biopsi alınır sonra tedaviye başlanır.Hpv virusu ile oluşan kondilomlar kadınlarda cervikal kanser zeminini oluştururlar.Sigiller tedavi edilmezse gebelik sırasında buyuyerek doğum kanalını tıkayabilirler ve C/S yapılmasına neden olurlar bebeklerde larengıal sıgıller pulmoner obsriksiyon(tıkanma) yapabilir.Lezyonlar tamamen iyileşene kadar hastalar doktor kontrolunde kalmalıdırlar.Eşlerinde muayenesı yaoılmalı varsa hastalık tedavi yapılmalıdır.Tedavi suresince cinsel ilişki yasaklanmalıdır veya kondom kullanılmalıdır.Genital sigillerden koruyucu aşı vardır.Kız cocukları 9-35 yaş arasında aşı yaptırmalılar.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Genital siğiller ( condiloma akimunatum )
Sağlık0 Mesaj
●13 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Genital siğiller ( condiloma akimunatum )