Genital siğil (kondilloma akumunata)Genital siğil nedir?
Cinsel organların uzerinde, cevresinde, oral seks yoluyla ağızda, boğazda gorulen; tek veya cok sayıda; deriden kabarık karnabahar yuzeyi gibi, bazen saplı veya sapsız kabartı, bazende ciltten ayırt edilmekte zorlanılan yassı şekilde, toplu iğne başı buyukluğunden butun kasıkları, vajeni, makatı ve vulvayı kaplayacak kadar yaygınlaşan HUMAN PAPİLLOMA VİRUS(HPV) enfeksiyonu sonucu oluşan tumoral lezyonlardır.
Hangi HPV tipleri gorulur?
Human Papilloma Virusun bilinen 100'den fazla alt tipi var olmasına rağmen en sık HPV tip 6 ve 11 genital siğillere neden olmaktadır.
HPV Virusu nasıl bulaşır?
HPV cinsel yolla bulaşan en sık hastalıktır. Cinsel bolgeyi enfekte eden HPV'ler cinsel temas yoluyla kolayca yayılır. Bulaşması icin mutlaka tam bir ilişki olması gerekmez. Enfekte olan cilt bolgelerinin birbiri ile teması ile de hastalık bulaşabilir. Surtunme yolu ile genclerde de sıklıkla bulaşabilmektedir. Virusun erkek menisi icinde de saptanması vucut sıvılarının teması yolu ile de bulaşabileceğini duşundurmektedir.
Siğiller ne zaman cıkar?
Bulaşma olduktan sonra bulgular bazen bir kac ay, bazen de bir kac yıl sonra cıkabilir. Hatta bazen virus yıllarca hic bir bulgu vermeden vucutta kalır. Hastaların buyuk bolumu 2-6 ay icinde belirti verir. Aktif lezyonların varlığında bulaşıcılık en yuksektir. Siğiller ortaya cıkıp tedavi edildikten sonra yeniden siğil cıkmadan gecen donem ne kadar uzunsa bulaştırıcılık da o oranda azalmaktadır. Virus bir kere vucuda girdikten sonra uzun yıllar sessiz kalabilir.
Nasıl tanı konur?
Genital siğillere fizik muayne ile tanı konulabilir. Şupheli olgularda gerekirse biopsi alınabilir. Genital bolgedeki yayılımı daha iyi gorebilmek icin %3-5'lik asetik asid cozeltisi enfekte alanlarda daha beyaz bir gorunume neden olarak ozellikle yassı lezyonların daha iyi gorunmesinde yardımcı olacaktır. HPV kan dolaşımına gecmediği icin kanda bu virusu saptamak mumkun değildir. Yani sanılanın aksine HPV tanısını bir kan testi ile koymak mumkun değildir ve HPV-genital siğil'e ozgun bir kan testi incelemesi yoktur.
Gebelikte nasıl davranır?
Gebelikte vucudun bağışıklık sistemi hormonal değişikliklere bağlı olarak zayıflar. Bu nedenle siğiller gebelikte anormal hızla coğalma eğilimine girebilir. Cok ciddi bir sorun oluşturmadıkca gebelikte genital siğilleri tedavi etmek istemeyiz. Cunku hızla tekrarlama şansı yuksektir. Kondilomların varlığı genellikle doğum şeklini etkilemez. Eskiden kondillom gecirmiş gebelerde sezeryan ile doğum tercih edilirdi. Amac virusun bebeğe bulaşma riskini yok etmektir. Ancak gunumuzde doğum sırasında aktif lezyon olmadığı surece bu kişilerin normal vaginal doğum yapabilecekleri ve bebeğin etkilenmeyeceği gosterilmiştir. Bazen de gebelik doneminde vajende cok hızlı ureyerek vajeni tumu ile kaplıyabilir.
Nuks eder mi?
HPV virusu DNA virusudur ve Latent olarak vucudda kalır. Yani HPV virusu vucuda girdikten sonra aktif olacağı koşullar oluşana kadar uykuda kalır. Vucudun bağışıklık mekanizmasında zayıflama oluştuğunda uykudan uyanarak lezyonlar oluşturur. Lezyonlar tedavi edilse dahi eğer uygun koşullar oluşursa yeniden nuks ederler. Bu enfeksiyon insanda omur boyu kalır.
Genital siğillerin kadındaki onemi nedir?
HPV'nin şu an bilinen ve sınıflanan 100'den fazla alt tipi vardır. Bunların bir kısmı sadece ureme sisteminde enfeksiyona neden olurlar ve bunlara genital HPV denir. En sık HPV tip 6 ve 11 genital siğillere neden olmaktadır. Fakat HPV tip 16, 18, 31, 45'de iceren 15 - 16 tipi rahim ağzında hucresel değişikliklere yol acmaktadır. Rahim ağzı kanseri tanısı konmuş kadınların % 97'sinde HPV virusu saptanmaktadır. Bu nedenle HPV virusu ve meydana getirdiği genital siğiller saptandığında mutlaka tedavi edilmeli ve hastalar doğru bir şekilde yakından takip edilip smear testi ve gerektiğinde kolposkopik takip yapılmalıdır.
Nasıl tedavi edilirler?
İlacla
Kimyasallar veya jel
Lokal immun modulator krem
Triklorasetikasid - Diklorasetikasid
İnterferon
5Florourasil
Cerrahi
Lazer vaporizasyon
Krioterapi
Koterizasyon
Cerrahi eksizyon

[h=2]İzmir Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]