Sağlıklı bir genital organ, flora olarak adlandırılan bircok mikroorganizmayı icermektedir. Bu mikroorganizmalar arasındaki dengenin bozulması enfeksiyonlara yol acarak ureme sağlığına zarar verebilmektedir. Ozellikle doderlein basilleri veya laktobasiller olarak adlandırılan iyi huylu bakterilerin varlığı kadın sağlığı acısından cok onemlidir. Bu mikroorganizmalar vajinanın asidik ortamını sağlayarak vajina icerisinde mantar ve bakterilerin coğalmasını engeller. Herhangi bir nedenle laktobasiller azaldığında (enfeksiyon yapıcı bakterilerin vajinayı işgal ederek laktobasillere ustun gelmesi) vajinanın asit ortamı bozulur ve vajinada enfeksiyon kolaylaşır. Genital hijyen genital bolgenin temiz ve sağlıklı kalması anlamına gelmektedir. Vucudun bu bolumu (dış genital organların tumu) deri, nemli alanlar ve salgı bezlerinden oluşmaktadır. Salgı (nem) vajinanın temiz ve sağlıklı kalmasını sağlarken onu korur ve bu salgılar son derece normaldir.
[h=3]Genital organı yıkamak problem yaratır mı?[/h]Evet. Vajinanın icine bazı maddelerin sokularak 'temizlik' yapılmaya calışılması vajinada laktobasil/asit ortamının zarar gormesine neden olabilir. Bu bolgedeki deri ve nemli alanlar cok hassastır. Bu genital bolgeyi, ona zarar verebilecek ağır kimyasallar kullanarak yıkamamak cok onemlidir. Bu bolgeyi cok sık yıkamak veya kurularken cok sert bir şekilde ovalamak buradaki cilde zarar verebilir. Eğer bu bolgeyle ilgili bir probleminiz varsa, dışarıdan ılık su ile yıkamak en iyi cozumdur. Sabun, duş jeli ve diğer temizleyicileri kullanmak problemi daha da kotuleştirebilir.
[h=3]Nasıl giysi kullanmalı?[/h]Tanga, korse, dar kot ve kulotlu corap giymekten kacınmak gerekir. İc camaşırlarınızı yumuşak bir deterjan kullanarak yıkayınız ve kumaş yumuşatıcılardan kacınınız.İc camaşırınızı gunluk olarak değiştirin, naylon yerine pamuklu ic camaşırı tercih edin.
[h=3]Adet doneminde ne yapmalı?[/h]Tek kullanımlık petler ve tamponlar kullanılabilir. En iyisi doğal pamuklu ve alerji oluşturma riski duşuk olan urunleri kullanmaktır. Size en uygun olan urunu kullanın ve sıklıkla değiştirmeyi ihmal etmeyin.Vajinal tamponu değiştirdiğiniz andan itibaren kanla temas sonrası bakteriler hızla coğalmaya başlar. Uygun kullanımlar ile vajenin doğal ortamını bozmazlar. Yine kullanılan petlerin renksiz ve kokusuz olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda adet doneminde mutlaka emici hijyenik pet kullanılması ve petler 3 - 4 saat arayla değiştirilmesi gereklidir.
[h=3]Başka nelere dikkat etmek gerekli?[/h]Vulvayı her gun yıkamak gerekli değildir ve gunde 1 kereden sık yıkanmamalıdır. Vajen yıkanmamalıdır. Islak mendil, deodorant, antiseptik su veya diğer kozmetik – temizleme urunleri kullanmayınız. Bu bolgede problem olan bayanlar sadece doktorları tarafından tavsiye edilen urunleri ve yontemleri kullanmalıdır.
Genital bolgenin beyaz renkte kaliteli tuvalet kağıdı ile onden arkaya doğru bir defada temizlenmesi gereklidir. Genital bolge arkadan one temizlendiği zaman yada rastgele temizlendiği zaman e.coli gibi mikroorganizmalar, anal bolgeden vajene ve uretraya doğru taşınarak enfeksiyonlara neden olmaktadır. Adet donemi genital enfeksiyonlar acısından en riskli donem olduğundan bu donemde duş alma sıklığını arttırmak genital enfeksiyonları onlemek acısından son derece onemlidir.
Ağda ve jilet genital kılların giderilmesinde oldukca etkilidir. Ancak bu iki yontem koklerin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve genital bolgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur. Genital bolge temizliği icin geliştirilen aletlerden yararlanılmalı, makas kullanılmalı ve genital bolgedeki tahrişlere sebebiyet verilmemelidir.

[h=2]İzmir Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]