Erzurum'un Aşkale ilcesinde 8 Ağustıs 2003 tarihinde maden patlaması yaşanmıştı. Cimento fabrikası tarafından işletilen komur madenindeki grizu patlaması, 7 işcinin hayatına mal olmuştu. Yerin 550 metre derinliğinde yaşanan faciadan sağ cıkabilen 3 cocuk babası Zafer Ateş, o anları anlattı. Facianın meydana geldiği gun 58 gunluk işci olduğunu ve maden ocağına girip, mesai arkadaşları ile calışmaya başladığını belirten Ateş, "Bizim, 8 kişinin bulunduğu alanda bir patlama oldu. O ses ile metrelerce uzağa fırladım. Kanlar icinde kalmış, kulağım kopmuştu. Kafatasımda ise bircok kırık vardı. Patlamanın yaşandığı yerde toplam 8 kişi vardı. Kısa bir baygınlığın ardından kendime geldim ve diğerlerine seslendim. Hicbirinden ses gelmedi. Yanımızdaki aydınlatmalar da sondu.
İcerisi karanlıktı, sonra bayılmışım. Kendime geldiğimde bana mudahale ediyorlardı. Uzun bir sure tedavi gordum. Kopan kulağımı yerine diktiler. Yuzumdeki yanık izleriyse, o gunun kotu hatırası olarak kaldı. Kurtulmam bir mucizeydi. Allah, kimseye boyle bir afet yaşatmasın" dedi. Olen mesai arkadaşlarına cok uzulduğunu anlatan Ateş, "Bunun acısı bitmiyor, unutmak ise mumkun değil. Kazadan sonra 4 kez ameliyat oldum. 9 yıl sonra bayılma hastalığına yakalandım. Yıllardır ilac kullanıyorum. Yaşamını yitiren arkadaşlarımın cocuklarını gorunce, evlatlarımın elini bırakıyorum. Oyle zamanlar oluyor ki; kurtulduğuna sevinemiyorsun. Soma ve Bartın facialarını sabaha kadar ailemden gizli ağlayarak, televizyondan izledim. Bu acının tarifi yok" diye konuştu. Ataş, maden facialarının son bulmasını dileyerek, "Allah, o gunleri kimseye yaşatmasın. Umarım bu son olur" dedi. Zafer Ateş'in cocukları Semanur Ateş (14), Ahmet Ateş (11) ve Fatmanur Ateş (10) ise her maden kazasında babalarının yaşadığı o acıyı hatırladıklarını dile getirdi.