VAGİNAL AKINTI
Kadınların coğunlu vaginal akıntı şikayeti ile doktora başvurmak zorunda kalır.Vajinal akıntı olduğunda ilk akla gelen dışarıdan mikrop kapma duşuncesidir.Vaginal akıntıların coğunun sebebi normal vaginal floradaki dengenin bozulmasına bağlı bazı flora bakterilerin aşırı uremesine bağlıdır.
Kadın genital sistemi vucut dışı ile karın ici ortamın cok kolay temas edebileceği bir yoldur. Vucut dışıyla temasta olan vaginanın enfeksiyonları uygun ortam bulduğunda rahim, tupler ve karın icine yayılarak ciddi enfeksiyon ve yapışıklıklara neden olabilir. Vaginanın asidik ortamı, rahim ağzında gecişi zorlaştıran mukus tıkacı, vagen florasındaki laktobasiller mikropların rahime ve karın icine yayılmasına karşı bariyer gorevi gorur.
Fizyolojik vaginal akıntılar:
Ergenlik donemiyle birlikte kadınlarda vajinal akıntı olur.Vajina girişi ve vajinadaki salgı bezlerinden uretilen salgının miktarı kadınların menstruel dongusuyle alakalıdır. Ovulasyonun olduğu adet ortası donemde ostrojen hormonunun etkisi ile salgılar artar.
Vajina ortamı bu salgılar sayesinde ıslak ve kaygandır. Sağlıklı bir cinsel yaşam icin bu salgılar gereklidir.
Ozellikle adet ortası donemde artan ostrojen hormonu etkisi ile artan salgılar spermin rahim kanalından gecmesini kolaylaştırır.
Vajinal salgının asidik ortamı dışarıdan gelen enfeksiyon etkenlerine karşı bariyer gorevi gorur.
Fizyolojik akıntının rengi şeffaf, beyaz veya acık sarı renklidir. Beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, kanama, koku ve renk değişikliği yoktur.
Vaginitler:
Vaginal enfeksiyonların coğunluğu vagen florasındaki bakterilerin daha fazla uremesi ve floradaki dengenin bozulmasına bağlıyken bir kısmıda cinsel yolla bulaşır.
Gardnerella vaginalis (bakterial vaginozis):
Vaginadaki asidik ortamı sağlayan lactobasillerin azalmasına sebep olan durumlar gardnerella vaginalisin uremesini kolaylaştırır. Vaginal duşlar, vaginaya uygulanan kozmetik urunler, sık cinsel ilişki, vaginal tamponlar, antibiyotik kullanımı neden olabilir. Artmış akıntı, ıslaklık ve ağırlaşmış balık kokusunu andıran ozellikle ilişki sonrası gorulen koku şikayetler arasındadır.
Bakterial vaginozis gebelikte tesbit edilirse tedavi edilmelidir. Gebelikte suların erken gelmesi, erken doğum ve korioamnionitis denilen plasenta ve amnion zarlarının iltihabına neden olabilir. Doğum sonrası cerrahi yara enfeksiyonlarına neden olabilir. Bakterial vaginozis cinsel yolla bulaşmaz eş tedavisine gerek yoktur.
Vaginal mantar enfeksiyonları:
Vaginal mantarlar coğaldıklarında peynirimsi akıntı sebebidir. Beraberinde vaginal kaşıntı ve yanma olabilir. Bazen kaşıntı sonrası ani şişlik yada jilet kesiği gibi lezyonlara neden olabilir. Beraberinde idrar yaparken yanma şikayeti olabilir. İdrarda yanma şikayeti idrar yolu enfeksiyonu olarak duşunulebilir. Vaginal akıntı olduğunda yapılan idrar tahlillerine akıntı karıştığı icin idrar yolu enfeksiyonu olarak yorumlanabilir. Bu durumda başlanan antibiyotik tedavisi şikayetleri daha da arttırır.
Mantar enfeksiyonları fırsatcı enfeksiyonlardır. Genellikle dışarıdan bulaşma yoluyla değil vagen florasındaki lactobasillerin azalmasına bağlı coğalırlar. Antibiyotik kullanımı vagina icindeki lactobasilleri azaltarak mantarların coğalmasını kolaylaştırır.
Gebelikte immunite baskılandığı icin mantar enfeksiyonları cok gorulur. Deniz, havuz, hamam gibi genital bolgenin cok ıslak kaldığı durumlar mantarların uremesini kolaylaştırır. Şeker hastalarında kan şekeri yuksekliğinde tum vucut salgılarında da şeker oranı yukseldiği icin mantarların uremesi kolaylaşır.
Sentetik ic camaşırları, surekli gunluk ped kullanımı, genital bolgeye uygulanan kozmetik urunler mantarların coğalması icin zemin hazırlar. Alt genital bolgenin inatcı kaşıntılarında ciltte alerjik reaksiyonlar olabileceği unutulmamalıdır. Kullanılan deterjan, kozmetik urunler, pedlere bağlı alerjik reaksiyon gelişebilir.
Mantar enfeksiyonları cinsel yolla yolla gecen bir hastalık olarak kabul edilmez. Sık tekrarlayan enfeksiyonlarda eşler tedavi edilmelidir.
Trikomanas Enfeksiyonları:
Trikomonas vaginiti cinsel yolla,ortak kullanılan tuvalet,havlu, havuzdan bulaşabilir. Sarı, yeşil kotu kokulu akıntı sebebidir. Cinsel yolla bulaştığı icin eş tedavisi onerilir.
Kadınlarda trikomonas enfeksiyonu %80 oranında hic belirti vermez. Rutin muayene sırasında gorulebilir. Taşıyıcı oldukları donemde cinsel yolla bulaştırabilirler.
Trikomanas vaginiti laktobasillerin azaldığı alkali ortamda coğalırlar. Genellikle bakterial vaginozis ile birlikte gorulebilirler.
Kadınlar da vaginal akıntılar alınan onlemler ve vaginal ve ağızdan alınan ilaclarla coğunlukla gecer. Sık tekrarlayan yada tedaviye cevap vermeyen durumlarda ileri araştırma gerekebilir. Rahim ici spiral de normal de akıntıyı arttıran ve enfeksiyona eğilim yaratan bir durumdur. Bazen direncli vakalarda spiral cıkartılmalıdır. Şeker hastalığı olanlarda kan şekerinin yukselmesi ozellikle mantar ve akıntı şikayetini arttırır. Kan şekerinin duzeltilmesi gerekir. Vucut direncinin duştuğu durumlarda da ek olarak vitamin ve beslenme desteği yararlıdır.
Klamidya Enfeksiyonları:
Klamidya enfeksiyonunda sarı renkli akıntı, kanama duzensizliği, cinsel ilişki sırasında ağrı, kasık ağrısı gibi şikayetler olabilir. Tuplerde yapışıklık yaparak infertilite nedeni olabilir. İnfertilite sorunu olanlarda klamidya antijeni araştırılarak pozitif cıkarsa antibiyotik uygulanır. Klamidya erkeklerde de akıntı, idrar yaparken yanma ve sızlamaya neden olabilir.
Gonore ( Bel Soğukluğu) Enfeksiyonu:
Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Kadınlarda vaginal akıntı, adet duzensizliği, bel ve kasık ağrısı, ilişki sırasında ağrı şikayetlerini neden olabilir. Erkeklerde uretral akıntı, idrar yaparken yanma şikayetine neden olabilir. Kadınlarda ileri donemde tuplerde tıkanıklık yaparak infertilite problemine neden olabilir. Teşhis genital akıntının incelenmesi ile konulur. Antibiyotik ile tedavi edilir.
Genital Enfeksiyonların Tedavisi:
Genital enfeksiyonların tedavisinden cok korunmak daha onemlidir. Cok sayıda partner cinsel yolla bulaşan hastalıkları arttırır. Genital bolgenin temizliğinde kullanılan urunler bazen o bolgenin flora dengesini bozarak enfeksiyon nedeni olur. Flora denilen mikroorganizmalar vucudun ağız, burun, vagina gibi dışarı acılan bolgelerinde vardır. Floradaki mikroorganizmalar vucuda zararlı mikroorganizmaların girişini ve coğalmasını zorlaştırır. Normal flora bakterilerini azaltan sebepler orneğin ceşitli kozmetik urunler ve antibiyotikler zararlı mikroorganizmaların uremesi icin zemin hazırlar.
Naylon camaşırlar ve ic camaşırların temizliğinde kullanılan deterjanlar da bazı hassas cildi olan kişilerde kaşıntı, yanma gibi alerjik reaksiyonlara neden olarak enfeksiyon bulguları ile karışırlar.
Genital bolgenin nemli kalması ozellikle mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Dar giysiler genital bolgenin havasız ve ıslak kalmasına neden olur.
Tuvalet sonrası temizlik onden arkaya yapılmalıdır. Kalın bağırsak cok sayıda bakteri icerir. Bu bakteriler genital ve idrar yollarında enfeksiyon kaynağı olur.
Cinsel ilişkide cok kuruluk olduğunda genital bolge mukozası tahriş olur ve enfeksiyona eğilim olur. Tam kayganlık sağlanamazsa kayganlaştırıcılar tercih edilmelidir.
Adet doneminde vaginal tampon kullanılmamalı cok gerekli ise sık sık değiştirilmelidir.
Genital enfeksiyon belirtileri gorulduğunde gecikmeden tedaviye başlanmalıdır.


[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]