AKP Eğitim Aracları Yonetmeliği İle Eğitime Bir Darbe Daha Vuruyor

‘Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Aracları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik’ resmi gazetede yayınlanarak yururluğe girdi. Bu yonetmelikle birlikte eğitim araclarının tanımı değişerek, kapsamı daraltılmaktadır. Yonetmelik gereğince eğitimin temel arac gereclerinden olan, ‘sıra,masa, tahta, tv, bilgisayar,tepegoz, dijital olcum aletleri, deney tupu ve yoğaltım malzemeleri ile benzerleri’ eğitim aracı olmaktan cıkarılıyor.

Eğitim Arac ve Gerecleri Yalnızca Ekonomik Mal Değildir

Yonetmelik değişikliği ile bundan sonra soz konusu arac ve gerec icin eğitim bilimin gerekleri, cağdaş eğitimin ilkeleri ve her gun gelişen eğitim teknolojisi Milli Eğitim Bakanlığınca dikkate alınmayacaktır. Daha once, bilim insanlarının ve uzmanların değerlendirmeleri sonucunda eğitimin ihtiyacı olarak belirlenen arac ve gerecler artık bilim insanları ve uzmanların kontrolunun dışına cıkartılmaktadır.

Eğitim bilimi acısından oğrencilerin yaşı, sınıfı, duzeyi , fiziksel koşullar, oğretim teknikleri vb. bircok değişken eğitim-oğretim etkinlerinde hangi arac ve gerecin kullanılacağında, bunlarda ne tur ozellikler aranacağında belirleyici olmaktadır. Oysa yonetmelikte belirtilen arac ve gerecin eğitim aracı olmaktan cıkarılması, bunları eğitim bilim uzmanlarının katkısından yoksun bırakacaktır.

Arac-Gerec Alımları Denetimsizleşiyor

Yonetmelikle birlikte, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın merkezi duzeyde yetkisine son verilerek, yerel duzeyde arac ve gerec alımlarının gercekleşmesi ongorulmektedir. Yonetmelik değişikliği ile birlikte haksız menfaat temin etme veya ettirmenin yasal kılıfını hazırlamaya yarayacağını soylemek haksızlık değildir. Cunku bu değişiklikle yasayla eğitim araclarının incelenmesi ve uygunluk onayı verilmesiyle yetkilendirilmiş Talim ve Terbiye Kurulu Bakanlığı devre dışı bırakılmakta ve yerine kolayca nufuz edilebilecek bir orgutlenme onerilmektedir.

Bu, eğitim araclarının temin edilmesinde haksız kazanc olanaklarını kolaylaştıracak, eğitimin gereklerini ve cağdaş eğitim teknolojisinin olanaklarını dışlayacak ve soz konusu alanı yozlaştıracak kaygı verici bir değişikliktir. Anılan yonetmelik değişikliği nedeniyle oğretmen uyelerimiz niteliksiz arac ve gereclerle gorevlerinin yerine getirmek zorunda kalacaklar, bileşeni oldukları eğitim-oğretim etkinliklerinin niteliği duşecek ve bu, başarısız sayılmalarına neden olacaktır.

AKP hukumeti, bu yonetmelikle birlikte eğitime bir darbe daha vurmaktadır. Eğitimin temel araclarını ekonomik bir mala indirgeyen ve eğitim surecinin butununden koparan bu yonetmelik ayrıca arac-gerec alımında denetimi de ortadan kaldırmaktadır. Bu duzenleme yasalara aykırılık taşımaktadır, AKP hukuksuzlukta ısrardan vazgecmelidir.

Eğitim-Sen