Genel sağlığın ilk basamağıAğız icerisinde ki her tur enfeksiyon vucudun her hangi organına gidip orada hastalığa yol acabilir.
Toplumumuzda malesef ağız ve diş sağlığının, genel sağlıktan ayrı bir şey olduğuna dair bir algı oluşmaktadır. Ancak ağız ve diş sağlığı genel sağlığını oldukca etkilemektedir. Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parcasıdır. Diş etlerimizle, yumuşak ve sert dokularımızın vucudun diğer organlarıyla kan dolaşımı uzerinden bağlantısı var. Dolayısıyla ağız icindeki her tur enfeksiyon vucudun her hangi diğer organına gidip orada hastalığa yol acmasına sebep olabilir. Vucudumuzun her hangi bir yerinde ki enfeksiyonunun mesela kalp, mide veya bobrekteki bir enfeksiyonun da ağız bolgesine gelerek orada yumuşak dokuları hasta etmesi, iltihaplanması da soz konusu olabilir.
SAĞLIKLI DİŞLER, KALP, DİYABET VE UST SOLUNUM YOLU GİBİ HASTALIKLARDAN KORUR
Son yapılan bilimsel araştırma sonuclarına gore, bulaşıcı olmayan diyabet, kan şekeri, goğus, kalp ve kanser gibi hastalıkların, ağız ve diş hastalıklarıyla benzer risk faktorlerine sahip olduğu, sağlıklı diş ve diş etinin, bu tur hastalıklara karşı koruyucu olduğu soylenmektedir.
Ulkemizde malesef şu anda diş fırcalama sıklığı haftada 1,4. Bizler hastalarımıza gunde en az 2 defa dişlerini fırcalaması gerektiğini oğutlememize bakarsak, haftada 1,4 gercekten cok duşuk. Diş fırcası oranı da 4 kişiye bir diş fırcası duşuyor. Rakamlar ve ortalamalar mevcut tabloyu daha iyi gosterebiliyor.
Koruyucu ağız sağlığına oldukca onem verilmeli, diş fırcalama alışkanlığı guzelce kazandırılmalı.
Şimdi lutfen duşunelim tum bu durumlara rağmen neden dişlerimizi fırcalamıyor, duzenli kontrollere gitmiyor, cocuklarımızı iğne ile korkutuyor, cocuklar yanında olumsuz tedavi tecrubelerimizden abartarak bahsediyoruz ?!.
[h=2]Bursa Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Genel sağlığın ilk basamağı
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Genel sağlığın ilk basamağı