Genclik ickisi ? KefirKefir, kefir danelerinin sut icinde mayalanmasıyla meydana gelen bir sut urunudur.
Anavatanı Kafkasya’dır. Ozellikle Kafkasya’da ortalama insan omrunun 110-130 yıllara kadar ulaştığı gorulunce bu iceceğe ‘genclik ickisi’ denmiştir. Kafkasya’da su yerine kefir icilmektedir. Bu bolgede kanser tuberkuloz ve hazımsızlık şikÂyetlerine rastlanmamasının nedeni yine kefir’dir.
Kefirin keskin asit tadı ve mayamsı lezzeti, fermentasyon esnasında mayaların urettiği CO2’den kaynaklanmaktadır.
Kalsiyum, fosfor, folik asit ve B vitaminleri bakımından oldukca zengindir.
Sutten yapıldığı icin sutun butun besleyici ozelliklerine sahiptir. Fermente aşamasında mikroorganizmalar sut proteinini ve sut şekerini parcaladıkları icin sindirimi sute gore daha kolaydır.
Ozellikle sut ictikten sonra karın ağrısı, ishal gibi belirti gorulen bireylerde kefir daha yararlı etki gostermektedir.
Yararlı etkileri:
u İştahsızlık, uykusuzluk yaşayanlarda bu sorunları azalttığı gorulmuştur.
u Mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıklarında yararlı etkiler gorulmektedir.
u Bağırsaktaki yararlı bakterileri artırıp, bağırsak şikÂyetlerini azaltır.
u Kolesterol duşurucu etki gosterir.
u Yaşlanma belirtilerini azaltır.
Kefir nasıl yapılır?
Kaynattığınız sutu 25 dereceye kadar soğuttuktan sonra 1 parca kefir danesi ekleyin ve iyice karıştırın. Kabın metal olmamasına dikkat edin. Tercihen cam kap kullanmanızda fayda vardır.
Yoğurt mayalar gibi uzerini bir ortuyle ortun veya sıcak bir ortamda kalmasına ozen gosterin. 1 veya 2 gun bekledikten sonra icindeki daneleri suzgec yardımıyla suzun ve icin.
Eğer ekşi kefir seviyorsanız mayalanma suresini 48 saate cıkarın. Tatlı kefir tadı isterseniz de mayalanmayı maksimum 24 saat olacak şekilde ayarlayın.


[h=2]Hatay Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]