Genclerle iletişimin yollarıGencleri anlamak zordur. Yetişkinler ve gencler arasında sık sık kuşak catışması yaşanmaktadır. Her devirde yetişkinler gencleri saygısız, aceleci, guvenilmez,tembel olarak nitelemişler ve gelecekte kendi gorevlerini onlara nasıl devredecekleri konusundaki tereddutlerini belirtmişlerdir. Buna karşılık gencler yetişkinleri geri kafalı, girişimsiz, cağa uymayan kişiler olarak gormuşlerdir. Gencler, yetişkinliği bilmemekle birlikte yetişkinler dunku catışmalarını cabuk unutmuş gorunurler. Anne ve babalar bu donemde cocukların asi, hırcın, evde huysuz dışarıda sıkılgan, sorumsuz, kendi başına buyruk, alıngan, karamsar, ters, olur olmaz her şeye ağlayan ve sinirlenen, ders calışmayan, kuralları tanımayan ve ukalaca davranışlarından şikayet etmektedir.
Genclik Donemi Ozellikleri
*Yanlızlık isteği:
Her genc yalnızlığını paylaşacağı ayrı bir odasının olmasını ister.
Odasında saatlerce kalabilir. Kucuk nedenlere kızabilir, kırılabilir.
Gencin bu isteğinin doğal karşılanması gerekir.
*İsteksizlik
Hızlı bir bedensel gelişme icinde oldukları icin bu durum enerjilerini tam olarak kullanamamalarına neden oluyor. Tum enerjileri bedenlerine yansıyor. Sonucta isteksizlik oluşabiliyor.
Bir takım ağrılar, sızılar hissediliyor. Bu durumlar derslerdeki başarısına yansıyabiliyor. İlkokulda elde edilen başarıda duşuş gorulebiliyor. Bu başarısızlık durumunda kaygı duymamak gerekir.
Bunun gecici olduğunu duşunmek en doğru cozum olur.
*Otoriteye Karşı Direniş Eğilimleri
Aile ortamında mutlaka otoriteyi temsil eden birisi vardır ( Ya anne ya baba ya da ağabey veya abla). Gelişmekte olan ergenin karşı cıkacağı ilk kişi otoriteyi temsil eden kişidir. Eğer otoriteye karşı cıkamıyorsa bu istek gencte daha da alevlenecektir. Ozellikle 13 yaş kişinin en huzursuz olduğu en gecimsiz olduğu, her şeye karşı cıktığı bir donemdir.
*Bağımsızlık Gereksiniminin Artması
Genclik cağı bağımsızlık cağıdır. Kendisi ve cevresiyle ilgili tum kararlarda, bağımsız ve ozgur olmak ister. Giyeceğine, yiyeceğine, eve geliş gidiş zamanına başkalarının karışmasını istemez.
Alabildiğine bağımsız ve ozgur yaşamak icin her turlu cabayı gosterirken ailenin ekonomik durumunu gormezlikten gelir.
Gencler evden kopar ve cevresine yonelir.
*Duygululuğun Artması
Genclik cağı abartılmış,aşırı,cabuk, kolay değişen duygulanım ve coşkularla doludur.Karamsarlık oluşur. Kendilerine soylenen şeyleri ters anlarlar. Cabuk sinirlenirler. Hicbir şeyden memnun olmazlar.
Kucuk şeylerden dolayı hemen ağlama gorulebilir.
*Kendilerine Olan Guven Duygusuna Azalma
Cocukların kendilerine olan guvenlerinin azalmasının nedeni onlardan beklenen rollerin yoğunluğudur: İyi bir oğrenci, İyi bir evlat, İyi bir abla ya da ağabey…
Yapmanız gereken oncelikle sabırlı olmak ve bu donemin gecici bir sure olduğunu unutmamaktadır. Cocuğunuzla uzlaşmak, onu dinlemek, duygularına onem vermek, paylaşımda bulunmak, başkalarıyla kıyaslamamak ve sevdiğinizi belli etmektir.
Uzm.Psk.Didem Ayaltı
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Genclerle iletişimin yolları
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Genclerle iletişimin yolları