Gencler sınavlarda ne yazık ki cok basit hatalar yapıyorlar ve sonra da uzuluyorlar. Sadece kendileri değil aileleri de onlarla birlikte uzuluyor. Gencler ellerinden geleni yapsalar da basit hatalar sınavın kaderini belirliyor. Cok iyi puanlar beklerken bu yanlışlar nedeniyle sıralamaları duşuyor.
Oğretmen ve aileleri en cok şaşırtan ise zor soruları rahat yapıp, en basit sorularda hata yapmaları. Bunun nedeni zor soruları dikkatle okuyor ve duşunerek cevaplıyorlar. Basit sorularda ise beyin baktıkları soruyu tamamlıyor ve ilk akıllarına gelen cevabı işaretlediklerinde coğunlukla yanılıyorlar. Bu yuzden dikkat sınavlarda cok onemli. Ne yazık ki “dikkatini ver” demek yetmiyor. Ozellikle dikkat eksikliği cok olan gencler ne kadar isteseler de gereğince odaklanamıyorlar. Bu durumdaki genclerin dikkat arttırıcı ilaclar kullanmaları gerekirken ailelerin ilac konusunda ki kaygıları buna engel olmaktadır. “Cocuğum şimdiden kimyasal kullanmasın, şimdiden alışırsa ilerde bırakamaz” duşunceleri ailelerin ilac konusuna soğuk bakmalarına neden olmaktadır.
İlac dışında Norofeedback ve Berard gibi algı artırıcı metrodlar cocukların dikkatini arttırmaya yonelik alternatif beyin eğitim yontemleridir. Ozellikle gorsel dikkat ile genel dikkatin birlikte bozuk olduğu durumlarda Norofeedback gorsel algı eğitimi faydalı olmaktadır. İşitsel dikkatin, genel dikkat ile birlikte bozuk olduğu durumlarda ise Berard işitsel algı eğitiminden faydalanılmaktadır. Bunlar sınava kadar olan surede genclerin dikkatini arttırmaya ve onların hata sayısını duşurmeye yardımcı olan beyin eğitim yontemleridir.
Bu yontemlerin dışında illa ilac kullanılması gereken durumlarda ise ailenin ilac kullanımı konusunda kaygıları varsa dikkat ilacını sadece sınavda kullanmak basit hata yapmasını engelleyecektir. Bu durum sadece başı ağrıdığı zaman kişinin ağrı kesici alması gibi olup ailenin endişesini de ortadan kaldıracaktır. Ancak bu tur ilacların mutlaka psikiyatrist tarafından verilmesi, ilacın sınavdan once denenip verilecek dozun belirlenmesi ve ne oranda etkili olduğunun gozlenmesi gerekir. Bilmediği bir ilacı ilk defa sınavda almayı asla onermiyorum. Ama bu şekilde yaparak sadece sınavda ilac kullanmanın birinci faydası ailenin kaygılarını kaldırması, ikinci faydası genclerin basit hatalardan kurtulup hak ettikleri puanları alabilmeleridir.
Sonuc olarak ailelere yegane tavsiyem, genclerin dikkat sorunu varsa mutlaka onceden psikiyatriste başvurup gerekirse dikkat ilacı kullanmaları, yeterince vakit kalmışsa da Norofeedback yada Berard yontemlerinden faydalanmalarıdır. Tum genclere başarılar dileğiyle. Son gune kalmasınlar!

[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]