GENCLERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI
Beslenme, pek cok insan tarafından karın doyurmak, canın istediği besinleri yemek, icmek şeklinde tanımlanmaktadır. Halbuki vucudun ihtiyac duyduğu enerji ve 50’ye yakın turde besin oğesinin, yeterli ve dengeli bir şekilde besinler yolu ile alınması gerekmektedir. Beslenmede, besinlerin icerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin oğeleri buyuk onem taşımaktadır. Ancak tek tip beslenerek, surekli oğun atlayarak, bir besinden fazla miktarda yiyerek vs sağlıklı kalabilmek pek mumkun olamamakta. Besin ceşitliliğine onem verilmelidir.
Ergenlik cağının en onemli ozellikleri; hızlı buyume, fizyolojik, ruhsal ve sosyal yonden gelişme ve değişmedir. Bu donemin ozellikleri, gencin beslenme duzenine ve alışkanlıklarına da yansır. Genc kendisini televizyon, gazete ve dergilerde gorduğu kişilere benzetme ozlemi icinde onların oğutlerini uygulama hevesine kapılabilir. Bu donemde yanlış uygulanan zayıflama diyetleri yetersiz ve dengesiz beslenme nedenidir. Bedensel hareketler artırıldığı, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edildiği surece kasların gucu artar ve şişmanlık onlenir, kemik mineral yoğunluğu artar.
Genellikle kız cocuklarında 11 yaş, erkeklerde 13 yaş civarında buyume hızlanmaya başlar. Boy ve ağırlık olculerinde onemli artışlar olur. Buyume hızlı olduğu ve etkinlik arttığı icin, ergenlik cağında toplam enerji ve besin oğeleri ihtiyacı, yaşamın hicbir doneminde gorulmeyecek derecede yuksektir. Bu cağlardaki cocukların başta kahvaltı olmak uzere, asla oğun atlamamaları gerekir. Yapılan pek cok bilimsel calışmada kahvaltı yapan cocukların okul başarısının daha yuksek olduğu saptanmıştır. Oğun atlamak bir sonraki oğunde daha fazla ve hızlı yenilmesinin yanında farkında olunmadan yağ miktarının artmasına, kas ve su kaybının olmasına neden olmaktadır. Ac kalmak ve oğun atlamak kan şekerinin duşmesine, dolayısıyla şekerli besinlerin fazla tuketilmesine neden olmaktadır. Şekerin fazlası vucutta yağ olarak depolanmakta, şişmanlık ve beraberindeki 40’ı aşkın hastalığa zemin hazırlamaktadır.
Bu yaş grubundaki cocuklar gunde 8 saatten kadar uyumalı, sut, yoğurt ve peynirin yarım yağlı veya yağsız olanlarını tercih etmeli, şekerli ve yağlı besinlerden kacınmalı, kızartılmış besinlerden uzak durmalıdır. Buyume ve gelişme cağında oldukları icin protein gereksinmeleri biraz daha fazla olacaktır. Bu bağlamda balık başta olmak uzere et, yumurta, sut ve sut urunleri gibi hayvansal kaynaklı protein kaynakları diyette ihmal edilmemelidir. Gun icerisinde yaklaşık olarak her saat başı bir bardak su icmeleri, posalı yani lifli (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler gibi) besinlerin tuketimine onem vermeleri, mutlaka egzersiz / spor yapmaları konusunda teşvik edilmeliler. Tatlı ve fast food tarzı beslenmeye mutlaka bir sınırlama getirilmelidir.

[h=2]Muğla Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]