Drunkoreksiya nedir?
Son donemlerde adından bahsettiren drunkoreksiya, aslında “binge drinking” ya da alkolizm ve anoreksiyanın bir karışımı olup temelinde duşuk kiloda kalabilme mantığı yatıyor.
Drunkoreksiyalı bireyler genel anlamda oğunlerin yerine alkolu koymakla beraber bu tuketim miktarsal anlamda normalin cok uzerinde tutuluyor. Gunduzleri ve gunun ilerleyen saatlerinde kendini aclıktan alkole vurup tıkanırcasına yeme eğilimi gozkur.Bunun yanında alınan fazla kalorilerin yakımı icin bireyler aşırı miktarda egzersiz yaparlar.Temel anlamda psikolojik etkilerle de tetiklenebilen drunkoreksiya, bireylerin estetik kaygısı, sosyal yaşam, iş-okul hayatındaki durumlarına gore de etki gosterebilmektedir.
Nedenleri
Araştırmalar drunkoreksiyayı temel anlamda 2 sebep icerisinde topluyor. Bunlardan birisi mukemmel zayıf vucut goruntusune sahip olma isteği iken bir diğeri ise kişilerin fazla sosyal ortamlarda bulunması, yaşadıkları bunalımları bu ortamlarda atmak istemesi beraberinde bu duruma fazla ayak uydurmaya calışmaya bağlı yuksek alkol tuketimi yer alıyor.
Kimlerde gozleniyor?
Drunkoreksiya, anxiete-depresyonu potansiyelli, yoğun iş temposu ve fazla sosyal hayatı olan bireylerde goruleceği gibi daha cok 18-25 yaş arası universite donemi genclerde de gorulebiliyor. Calışmalara gore bu problem erkeklere nazaran genc kadınlarda daha fazla gorulmektedir.Ayrıca 2016 yılı Journal of American College Health’te yayınlanan makaleye gore bu bozukluk ozellikle genclerde gelişmektedir, bu durum anokreksiya ve bulimia vakaları temelleriyle de gelişebiliyor.
Temel tanı kriterleri
1. Yuksek alkol tuketimi sonucu kalorileri dengelemek icin bircok oğunun atlanması
2. Fazla miktarda tuketilen alkol kalorisini dengelemek icin gereğinden fazla egzersiz yapmak
3. Onceden tuketilen gıdaları kusana kadar veya hasta olana kadar aşırı derecede alkol tuketimi
Yapılan bircok calışma bireylerin ozellikle fiziksel aktivitesindeki artış ile alkol tuketimindeki artışın doğru orantılı olduğunu, bu bireylerde alkol kadar dikkat ceken faktorlerden birisinin de aşırı egzersiz yapmak olduğunu soyluyor.
Fazla alkol tuketildiğinde sağlığımıza zararlarını hepimiz az cok biliyoruz.
Başta kanser olmak uzere ,
kalp hastalığı(kolesterol,tansiyon),
bobrek hastalığı,beyin hucrelerine zarar vererek hucreler arası iletişimi bozar,hucre olumu ve beyin işleyişini olumsuz etkileyerek kısa ve uzun vadede Parkinson ve Alzheimer gibi norolojik hastalıklara,
sindirim sistemi hastalıklarına (gastrik,ulser vb.)
Karaciğerde yağlı karaciğer, alkolik hepatit, fibrozis, siroz oluşumuna,
Pankreaste toksik maddeler oluşturarak pankreatit oluşmasına,
Immun sistemin olumsuz etkilenerek bağışıklığın duşmesine,
Sonuc olarak drunkoreksiya;sağlığınıza ciddi hasarlar doğurmaktadır ve fark edildiğinde bir psikolog/psikiyatr ve diyetisyenden yardım alınarak bu problemin cozulmesi gereken bir durumdur. Unutmayın, anlık değil bir omur bedeninize ve ruhunuza sahip cıkmalısınız

[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]