Genclerde ani olum nedeni: kalp kriziKalp krizi, kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu gercekleşir. Yaşlı insanlar genclere nazaran biraz daha şanslıdır.
Kalbi besleyen yan damarlar gelişmiş olduğundan ana damarlardan biri tıkandığı zaman yan damarlar kalbi beslemeye devam eder. Bu yuzden olumcul tablolar yaşlı insanlarda daha az gorulmektedir.
Genc insanlarda ani olumlerin temel sebeplerinden olan kalp krizi, kalbi besleyen yan damarların gelişmemiş olmasından dolayı olumcul bir tablo oluşturur.
Kalp yapısının hastalıklarında, ritim bozukluklarında , kalp kasının hastalıklarında genc yaşta olumlere sık rastlanır. Buradaki temel neden kalp krizi değildir. Ani ve aşırı adrenalin salınımı ritim bozukluklarına, ritim bozuklukları da olume yol acar.
Ozellikle aile hikayesinde erken olumler varsa risk de var demektir. Aile oykusunde erken olumlerin oranı yaklaşık %30 kadardır. Bu risk grubundakilerin mutlaka hekim kontrolunden gecmesi onerilmektedir.
Kucuk yaşlarda, cabuk yorulan, nefesi daralan cocukların kalp acısından değerlendirilmesi ve mutlaka takip edilmesi gerekir.
[h=3]Sporcular da risk altında[/h]Ozellikle aşırı efor gerektiren futbol, basketbol gibi sporlarla ilgilenen genclerin de ani olum nedenlerinin %80’e yakını kalp krizi kaynaklıdır. Yoğun stres faktorunun bu tur olumlerde onemli rol oynadığı duşunulmektedir.
Kalp duvarlarında oluşan plaklar (kollestrol plakları) yuksek adrenalin salınımı sonrası parcalanabilir. Bu parcalar kalbi besleyen damarları tıkar. Genc insanlarda kalbi besleyecek yan damarlar gelişmemiş olduğundan, gelişen kalp krizi olumcul olabilmektedir.
Bu nedenle ozellikle bu tur yuksek stres kaynağı sporlarla uğraşanların ayrıntılı tetkiklerinin duzenli olarak yaptırılması hayati onem taşır.
Sporcuların destek amaclı aldığı birtakım ilaclar da bu tabloların gelişmesinde katkı yaptığı bilinmektedir.
[h=2]İstanbul Kalp Damar Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Genclerde ani olum nedeni: kalp krizi
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Genclerde ani olum nedeni: kalp krizi