Alkol cok eki cağlardan beri bilinen bir maddedir. Yatıştırıcı ve keyif verici maddeler olarak kullanılmıştır. Bunun yanında esrar ve afyon gibi maddelerde dunyanın bazı bolgelerinde biliniyor ve kullanılıyordu. Alkol bazı topluluklarda ayinlerde kullanılırken bazı toplumlarda yasaklanmıştır. Yasaklanma nedeni genel olarak bazı insanlarda yaptığı yıkıcı etkilerdir. Alkol bağımlılığı bazı insanların hayatını deyim yerindeyse mahvetmiştir. Alkol kullanımı ceşitli toplumlara gore değişse de az cok butun toplumlarda kullanılmaktadır.
Alkolizm bu yuzyılda ozellikle sorun olmuş bir durumdur. Aile parcalanmaları, alkole bağlı sağlık sorunları, alkole bağlı suc işleme, kazalar toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Alkol kullanımı sosyal icicilikten bağımlılığa kadar ceşitli boyutlarda gorulebilen bir durumdur. Anlık etkileri ve uzun vadeli etkileri insan hayatı icin onemlidir.
Alkol alındıktan sonra vucudun her yerine hızla yayılır. Beyinde beyin kabuğunun calışmasını azalttığı icin kişide alkol etkileri başlar. Daha rahat hareket etme, sıkıntılarını birazda olsa unutma, utangaclığın azalması, takıntıları azalması gibi. Daha kontrolsuz davranışlar olabilir. Alkol oranı arttıkca beynin diğer bolgelerini de etkilemeye başlayacağı icin uykululuk hali, denge merkezlerini etkileyince klasik sarhoş yuruyuşu gibi durumlarla karşılaşılır. En sonunda da sızma olur. Kişiler genelde alkolu rahatlama, davranışlarındaki kontrolu hafif kaldırmak icin alırlar. Ama cok yuksek miktarda biranda alınan alkol uykululuk hali , bilinc kaybı hatta koma bile yapabilir. Sonucta vucuda toksik bir maddedir.
Alkol uzun sureli alınır ve cok miktarda alınışa sinirlilik , kaygı, toleranssız davranışlar, sosyalliğin azalması gibi davranışlarda yapabilir. Ozellikle alkole alışanlarda alkol alınmayan kesilme donemlerinde anksiyete, panik atak , depresif belirtileri cıkabilir. Bu belirtiler yani alkol etkileri kişiden kişiye onun fizyolojisine gore değişebilir.
Alkol kullanma gunleri arttıkca kişinin alkolle ilgili belirtileri daha uzun ve şiddetli yaşamasına neden olur. Kendini iyi hissetmek icin alkol alarak sıkıntılarını azaltmaya calışır. Zaman icinde alkol almadan sosyalleşemeyen belki gune başlayamayan bağımlılar haline gelirler. Genel bu bu sureci kendi fark etmez. Cevresinde ki ilişkili insanlar uyardıkca belki farkına varır. Genelde bir savunma hali icindedir. Alkolun bazen cok şiddetli kesilme belirtileri olur ve bu belirtiler icin tedavi amaclı hastaneye yatırılabilir.
GENCİN SOSYAL YAŞAMI ALKOLE GORE ŞEKİLLENMEYE BAŞLAR
Alkol bağımlılığının ceşitli nedenleri vardır. Bunlardan biri genetiktir. Bazı alkolizm olan ailelerde gencler daha cok alkole eğilimi olabilir. Ayrıca bu genclerin alkolle tanışması daha kolaydır. Akran gruplarında da gencler alkolle tanışabilir. İlk başta diğer genclere uyma, sosyal grup oluşturma şeklinde başlayan alkol kullanımı daha sonra bazı genclerde aşırı isteğe donuşur ve vazgecemezler. Bu da alkol bağımlılığına ilk adımdır. Oncelikle sosyal yaşamı ona gore şekillenir genetik yatkınlığı da varsa alkolizm gelişir. 25yaşından once başlayanlarda daha cok genetik etkenlerden şuphelenilir. Dunya da alkol bağımlılığı yaklaşık % 1-2 oranında gorulmektedir
Genclerde Alkol Bağımlılığında Aileler Nelere Dikkat Etmelidir
Genelde alkol bağımlılığı olan gencler de gorulebilecek belirtiler. Genc artık onceden yaptığı faaliyetlere katılmaması, bunlardan zevk alamaması. Eve gec gelmeler, odaya kapanması, uykulu hal, aşırı uyumak. Ozellikle ulkemizde alkolle karşılaşmamış aileler alkolun etkilerini bilmiyor olabiliyorlar bu nedenle cocuğunun alkol kullandığını fark etmeyebiliyorlar. Yine genclerde derslere ilgide azalma, okul devamsızlığı, sabah derslere gec kalma, ders başarısında azalma gorulur. Bu davranış değişiklikler basit bir ergenlik problemi olarak gorulmeyip dikkatli olunmalıdır.
Aile alkol kullandığını oğrendi peki bağımlılık belirtileri nelerdir. İckiye karşı aşırı duşkunluk ve arama davranışı. Devamlı icki icmek isteme ve sınırını bilememe, İcki kullanmayınca kesilme belirtileri cıkması ve bunları onlemek icin tekrar icmesi, aşırı derecede icki icmesi ve durmadan dozu arttırması, eskisinden daha fazla alkol icebilme, sosyal yaşamının, ilişkilerinin , iş ve okulunun etkilenmesi. Yaşam kalitesinin duşmesi. Artık icki dışında bir şeyden zevk alamama ve ickiyi sınırlayamama belirtileridir.
Ayrıca sinirlilik, uyku bozuklukları sık gorulur. Panik , kaygı , telaşlı olma gibi belirtilerde olur. Ayrıyeten carpıntı, tansiyon gibi bedensel belirtilerde gorulebilir.
ALKOL BAĞIMLILIĞINDA AİLELER NELER YAPMALIDIR
İlk olarak bir genc ergen psikiyatristine başvurmalıdır. Daha sonra sosyal rehabilitasyon icin tedaviye yardım etmelidir. Doktor altta yatan psikiyatrik bir hastalık icin antidepresan veya başka bir ilac kullanabilir. Ama ailenin yapacağı hemen sert tedbirler almadan gence olumlu yaklaşmalı ve bu durumu beraber cozeceklerine dair guvenceler vererek genci yalnız bırakmadığını hissettirmelidir,
Gencle aile daha fazla vakit gecirerek ceşitli hobi alanları ve spor faaliyetlerini beraber yapmalıdır. Arkadaş ortamlarını yavaş yavaş tanıyarak kendinin de onayını alarak değiştirmek icin caba sarf ettirilmelidir. Ozellikle alkol aldığı akşam saatlerini dolduracak faaliyetler cok onemlidir.
Gencle psikiyatrist ve psikologlar bilişsel davranışcı terapilerle kaygılarını gidermeye calışmalı. Alkol kullanımı ve diğer durtu kontrol problemleri icin yardım etmelidir. Bu arada ailede tedavi icine alınarak evde de tedavi devam ettirilmelidir. Genc aileye her an ulaşabilmeli dert ve kaygılarını anlatabilmelidir. Eleştirici yaklaşmamak gerekir.
Genci alkole ulaşımının zorlaştırılması da ona yardımcı olacaktır. Ayrıca bu gencleri koruma acısından onemlidir. Bazı ulkelerde gencler satışlar yaş sınırı konularak engellenir. Ayrıca reklamlar konusunda kısıtlama gibi sosyal denetimlerde fayda sağlayabilir.
[h=2]İstanbul Cocuk Psikolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Genclerde alkol ve madde bağımlılığı ve aile
Sağlık0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Genclerde alkol ve madde bağımlılığı ve aile